Başvuruların ciddiyetinin havalimanlarında incelenme süresi en fazla 60 gündür. Bu süre içinde ilticacıların durumları anlaşılamazsa kendileri yine iltica kamplarına yönlendirilmektedir. Bu nedenle havaalanlarını tam anlamıyla iltica prosedürünün yerine getirildiği karar merkezleri sınıfına koymamak gerekir.
Aile üyeleriniz ülkeye giriş izni olmadan İsviçre'ye gelemez. Şu an için bir federal mülteci merkezinde (BAZ) bulunmaktasınız. Genelde BAZ'deki ikametiniz 140 gün sürebilir. Kalışınız esnasında tesis yönetmeliğine uymalısınız ve yetkililer için hazır durumda olmalısınız.
Tasarı, iltica sürecinin azami altı ayda tamamlanmasını öngörüyor. Ancak geçerli sebepler olduğu takdirde bu sürenin 18 aya kadar uzatılmasına imkân tanınacak.
İltica başvurusunda bulunmak
Bu oturum izni 5 yıl geçerlidir. Göç ve Vatandaşlık Dairesi'nde (IND) iltica başvurusunda bulunuyorsunuz. IND de, sizin iltica dolayısıyla bir oturum izni hakkınızın olup olmadığını değerlendirecektir.
İltica eden Türk vatandaşları, eğer talepleri kabul edilirse sığınacakları ülkede kalabilirler. Ancak, talepleri reddedilirse geri dönmek zorunda kalabilirler. Bu durumda Türkiye'ye geri dönüşleri mümkün olabilir.
İlgili 26 soru bulundu
İltica başvurunuz reddedilirse, veya ikincil koruma statüsü tanınmasına rağmen siz mülteci statüsü hakkınızın olduğunu düşünüyorsanız, İtiraz Mercii nezdinde (2. derece) bu karara itiraz etme hakkına sahipsiniz.
Iltica basvurum onaylanmazsa neler olur? Sinirdisi islemlerine mi baslanir? Ilticaniz onaylanmazsa bu durumda hukuki statunuzu korumus iseniz o statude devam edersiniz. Eger hukuki statunuzu korumamis iseniz iltica dosyaniz Gocmenlik mahkemesine aktarilir ve burada yeniden ilticaya basvurabilirsiniz.
Vizeyi veren ülkeye iltica etmek için 6 ay beklemeye gerek yoktur. Ülkeye indikten sonra vizenin geçerlilik süresi içerisinde de iltica başvurusu yapma hakkınız bulunmaktadır.
En fazla iltica başvurusu 131 bin 970 kişiyle Suriye vatandaşları tarafından yapıldı. 2013 yılından bu yana iltica başvurularında ilk sırada yer alan Suriyeliler, 2022'de toplam başvuruların yüzde 15'ini oluşturdu.
İsviçre, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 64 artışla 24 bin 500 sığınmacıyı kabul etmişti. Ülke, geçen yıl hızlandırılmış bir kayıt süreci ve özel koruma statüsü ile yaklaşık 75 bin Ukraynalı sığınmacıyı da kabul etti. İsviçre'den sığınma talep eden Ukraynalı sayısı haftalık 500 kişiye kadar düştü.
İsviçre'ye iltica etmek isteyen kişi İsviçre sınır kapılarında veya bulunduğu ülkede İsviçre'ye iltica başvurusunda bulunabilir. İsviçre'de iltica başvurusunu incelemeye ve bu konuda karar vermeye yetkili Kurum (Staatssekretariat für Migration) kısa adı SEM olan İsviçre Göç Sekreterliği'dir.
Statüyü alan kişilere kalacak yer, tıbbi yardım, eğitim yardımı, çalışma imkanı ve aylık 1500 İsviçre frangı nakit yardımı yapılacağı kaydedildi.
Kişilerin iltica başvuruları ciddi bulunursa başvurucuların İsviçre'ye girmelerine izin verilmekte ve iltica kamplarına gönderilmektedir. Başvuruların ciddiyetinin havalimanlarında incelenme süresi en fazla 60 gündür.
Çoğu AB ve EFTA ülke vatandaşları eğer 1 yıldan daha fazla İsviçre'de çalıştıklarını (İş sözleşmesi, Arbeitsvertrag|contrat de travail) kanıtlarsa bu oturum iznini alma hakkı kazanırlar. Bu oturum izni AB ve EFTA ülke vatandaşları icin 5 yıllığına verilir. Diğer ülke vatandaşları için iznin geçerlilik süresi 1 yıldır.
En çok kabul... TikTok. almanya ve avrupa birliği ülkelerinde. iltica başvurularının kabulünde artış olduğu açıklandı. almanya geçen yıl. %41'le en fazla sığınma talebini onaylayan ülke oldu.
İsviçre'de çalışma iznine sahip olmak için İsviçre çalışma vizesi alman gerekiyor. İsviçre'de çalışma izni almadan önce, kendi pozisyonuna uygun bir iş ilanı bulmalısın. İsviçre'de çalışma izni için başvurduğun işe alınman, yani bir iş yerinde çalışan olarak kabul edilmen şart.
Suriyelilerin en az olduğu şehir 39 kişi ile Tunceli. Tunceli'yi 45 kişi ile Bayburt, 46 kişi ile Hakkari, 62 kişi ile Artvin takip ediyor. Suriyelilerin Türk nüfusuna oranla yoğunluğunun en az olduğu şehir ise %0,02 oran ile Hakkari. Türkiye'de Suriyelilerin olmadığı bir şehir bulunmuyor.
İlk kez iltica başvurusu yapanların ülkelerine bakıldığında ilk iki sırada açık ara Suriye (131 bin 970) ve Afganistan (113 bin 495) vatandaşları yer alıyor. 2022 yılında üçüncü sırada 50 bin 50 başvuru ile Venezuela vatandaşları var. Dördüncü sırada ise 49 bin 720 başvuru ile Türk vatandaşları bulunuyor.
2017'DEN BERİ YÜKSELİYOR
Alman Göç ve İltica Bakanlığı'nın rakamlarına göre, 2017 yılında 8 bin 27, 2018'de 10 bin 160, 2019'da 10 bin 784, 2020'de 5 bin 778, 2021'de 7 bin 76 Türk vatandaşı iltica talebinde bulundu. 2022'de ise 23 bin 938 Türk vatandaşı iltica talep etti.
İltica Başvurusunda Gerekenler
Bu sorulardan biri iltica başvurusunda gerekenlerdir. Öncelikli olarak iltica başvurusu yapabilmek için herhangi bir dil konuşuyor olmak gerekmez. Yani eğer akıcı bir şekilde İngilizce konuşmuyorsanız rahat olabilirsiniz çünkü bu konuda yanınızda tercüman götürme hakkı veriliyor.
Kendi geldiğim ülkemdeki vatandaşlığımı kaybeder miyim? Türkiye hükümetinin sizin burada iltica başvurusu yaptığınıza dair herhangi bir bilgisi olmuyor. Yani Amerika'da ilticaya başvuran kişinin iltica başvurusu, Türkiye ya da kendi ülkesinin vatandaşlığına herhangi bir olumsuz etkisi olmuyor.
Arkadaşlar, iltica yolları az önce saydığım gibi 5 tane ana sebep var. Bunlar ırk, etnik köken, politik görüş, din ve bir gruba aidiyetlik. Bu sebeplerden herhangi birinden dolayı iltica başvurusu yapılabilir.
İltica Başvuruları
Mülteci başvurusu yapmak için gerekli belgeler arasında, kişinin pasaportu veya kimlik belgesi, mülteci statüsününün kanıtı olarak sunabileceği belgeler ve mülteci olduğu iddia edilen ülkede yaşadığı insan hakları ihlallerine dair belgeler yer alır.
Asylum başvuru sahibine yasal bir statü vermez. Başvuru tarihinden 150 gün sonra çalışma iznine (EAD) başvurulabilir. Çalışma izni gelince sosyal güvenlik numarası alınabilir. Asylum başvurusu devam ederken seyahat izni (parole) başvurusu yapılabilir.
İltica başvurunuz kabul edildiyse, örneğin mülteci, iltica hakkı veya geçici koruma hakkı kazanmış biri olarak tanındıysanız, herhangi bir kısıtlama olmaksızın bir çalışan veya serbest meslek sahibi olarak çalışabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri