Napolyon'un düşüşünün ardından 1815 yılında 22 kanton ile egemen devletler Konfederasyonu oluşmuş ve aynı yıl Viyana Kongresinde de tarafsızlığı kabul edilmiştir. 1848'te Anayasası ile bugünkü Konfederasyon kurulmuştur. İsviçre, her iki dünya savaşında tarafsız kalmıştır.
İsviçre Konfederasyonunun uzun bir silahlı tarafsızlık tarihi vardır -1815 yılından bu yana uluslararası bir savaş durumu olmamıştır- ve 2002 yılına kadar Birleşmiş Milletler'e katılmamıştır. Yine de etkin bir dış politika sürdürmektedir ve sıklıkla dünya çapında barış kurma girişimlerine katılır.
İsviçre'nin bağımsız bir devlet olarak tanınması 1648'de Vestfalya Barışı çerçevesinde Münster antlaşması ile gerçekleşmiştir. Bu tarihten beri İsviçre dış politikasında tarafsızlığın izleri görülür.
1815 yılında Viyana Kongresi ile İsviçre'nin bağımsızlığı ve tarafsızlığı tüm Avrupa güçleri tarafından tanınmıştır. Bu tarihte, Valais, Neuchâtel ve Cenevre kantonlarının federasyona katılmasıyla birlikte İsviçre tarihteki en son genişlemeyi gerçekleştirmiştir.
Daha basit bir açıklama, İsviçre'yi fethetmenin çok az stratejik kazanımı olacağı, ancak uzun süren ve maliyetli bir dağ savaşının pekala başlayabileceği olabilir. Wehrmacht, hücumlarında İsviçre'ye karşı hamleler yapsa da, asla işgal etmeye çalışmadı.
İlgili 15 soru bulundu
Ülkede en çok insan, ticaret ve finans başta olmak üzere hizmet sektörlerinde çalışır. İsviçre ekonomisinin diğer iki önemli sektörünü ise turizm ve endüstri oluşturur. INSEAD ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından çıkarılan Global Innovation Index'te (Küresel İnovasyon Endeksi) ise 1. sıradadır.
Sovyetler Birliği'nin tarafsızlığını garantiledikten sonra (Ağustos 1939 Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı ile), Almanya 1 Eylül 1939'da Polonya'yı işgal ederek II. Dünya Savaşı'nı başlattı. İngiltere ve Fransa 3 Eylül'de Almanya'ya savaş ilan ederek karşılık verdi.
Siyasi Yapı Temelleri 1291 yılına dayanan devlet yapısı, 1815 yılında 22 kanton bölgenin oluşturduğu konfederatif yapı ile bugünkü şeklini almıştır. Günümüzde İsviçre'de 26 kanton bölge vardır ve her kantonun kendine ait meclisi, anayasası, kanunları ve yönetimleri bulunmaktadır.
Burada da bir konuşma yapan YTB Başkanı Eren şunları kaydetti; “Buradaki Türk topluluğunun yerel makamlarla yakın iş birliği sonucunda 3 yıl gibi kısa bir zamanda caminin inşası gerçekleşti. İsviçre'de böyle bir caminin var olması hem İsviçre hem de Avrupa'daki Türk topluluğu için büyük bir başarıdır” dedi.
Avrupa Birliği'nin sınırları, Avrupa kıtasının sınırları ile eş değildir çünkü kıtanın bir parçası olmalarına karşın, İzlanda, Norveç ve İsviçre gibi ülkeler birlik içinde değildir.
İsviçre Silahlı Kuvvetleri, (Almanca: Schweizer Armee, Fransızca: Armée suisse, İtalyanca: Esercito svizzero, Romanşça: Armada svizra) İsviçre'yi dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. İsviçre'nin denize kıyısı olmadığından dolayı deniz kuvvetleri yoktur.
İsviçre'de uzun dönemde yoksulluk oranı
İstatistikte kullanılan veriler dört yıllık süreyi kapsıyor. Buna göre raporda, 2016 yılı verileri baz alınarak ülke genelinde 615 bin kişinin yoksul olduğu kaydediliyor.
İsveç, 1814 yılından bu yana savaşa katılmayan ülke dünyanın en eski tarafsız ülkesidir. Ukrayna Rusya savaşı ile tarafsızlık ilkesini terk etmiş Ukrayna lehine taraf almıştır. İsviçre, Dünyanın ikinci en eski tarafsız ülkesi olması 1815'teki Viyana Kongresine dayanmaktadır.
Hristiyanlık, İsviçre'nin hakim dini olup, varlığı Roma dönemine kadar uzanmaktadır. 16. yüzyıldan beri İsviçre geleneksel olarak Katoliklik ve Reformcular olarak ikiye ayrılmıştır.
İsviçre Nerededir? Batı Avrupa'da yer alan ve Alpler'le çevrelenen İsviçre'nin denize kıyısı yoktur. İsviçre komşuları kimlerdir diye baktığımızda, ülkenin batısında Fransa, doğusunda Avusturya ve Lihtenştayn, kuzeyinde Almanya ve güneyinde İtalya'nın bulunduğunu İsviçre haritası üzerinden görebiliriz.
İsviçre'de yaşayan yaklaşık 42 bin İngiliz, İngiltere'nin AB'den ayrılmasından dolayı istatistiklerde AB vatandaşı olarak sayılmıyor. İsviçre'de yaklaşık 70 bin Türk vatandaşı yaşıyor.
İsviçre, resmi dini bulunmayan fakat vatandaşlarının büyük bir çoğunluğu Hristiyanlardan oluşan bir ülkedir. Cenevre ve Neuchatel kantonları hariç diğer kiliselerin vergilendirme yoluyla Katolik ve Protestan kiliselerini desteklediği görülmektedir. İsviçre kültürel anlamda Hristiyan geleneklerine bağlıdır.
2023 kayıtlarına göre dünya üzerinde camisi olmayan 4 ana ülke bulunmaktadır. Vatikan, Monako, Slovakya ve Bhutan. Bununla birlikte Kuzey Kore, İzlanda, Dominik ve Slovenya gibi ülkelerde sadece 1 cami vardır. Azerbaycan 950, Almanya 2.750, Amerika 2.800, Rusya 8.000 ve Çin 39.000 camiye sahiptir.
İsviçre, çok partili demokratik sistemle yönetilmektedir. Konfederal yapısı sonucu, devleti oluşturan 26 Kantonun her birinin ayrı anayasası, kanunları, hükümeti ve parlamentosu bulunmaktadır.
Serbest meslek sahibi kişiler 17. yaşlarının sona ermesini takip eden ilk 01 Ocak tarihinden başlamak suretiyle prim ödeme zorunluluğundadır. Erkekler için yasal emeklilik yaş sınırı 65, kadınlar için ise 64' tür.
Yabancı uyruklu bir vatandaş, şayet İsviçre'de 10 yıl ve üzeri bir süreyle ikamet etmişse, vatandaşlık hakkı için başvuru yapabilmektedir. Ayrıca vatandaşlık için başvuran bireylerin dil yeterliliği olması önemli bir unsurdur.
Şu anda saat başına 12,00 euro olan bu ücret, 2024 yılında saat başına 12,41 euro'ya 2025 yılında ise saat başına 13,83 euro'ya yükselecektir. Her eyalette farklılık gösterse de ABD'de ortalama asgari ücret 1550 dolardır. İsviçre'de yasal bir asgari ücret yoktur.
Batı bölgeleri kontrol eden Fransa, Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler bölgelerini birleştirip 23 Mayıs 1949'da Almanya Federal Cumhuriyeti'ni (Bundesrepublik Deutschland, veya BRD) kurdular. 7 Ekim 1949'da Sovyet bölgesi, Alman Demokratik Cumhuriyeti'ne (Deutsche Demokratische Republik, veya DDR) dönüştürüldü.
Eva Braun Hitler'in metresiydi. 1945'te ölmelerinden kısa bir süre önce evlendiler.
Başkent Oslo ve Narvik dahil, tüm çıkartma ve indirme bölgelerinde başarılı olmuştur Alman ordusu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri