Bir elif miktarı demek; parmak kaldırıncaya kadar ki süre yani. yaklaşık 1-2 saniyedir.
Harfin üzerindeki dik çizgi kalın okunan harfleri a sesiyle, ince okunan harfleriyse a ile e arasında bir sesle uzatarak okutur. * Bir Elif Miktarı uzatmak demek iki hareke okuyacak kadar geçen zamandır veya bir parmak kaldırıncaya kadar geçen zamandır.
Asli medde tabii med de denilir. Yani med (uzatma) özelliği bizzat harfin kendisinden dolayıdır. Ardından gelen herhangi bir sebebe dayanmaz. Uzatma miktarı bir elif yani iki hareke kadardır.
Yatay Çizgi. Harfin üzerine gelen yatay çizgi, üzerinde bulunduğu harfi dört elif miktarı uzatır.
Bütün Kıraat İmamları Medd-i Lâzım'da Aslî Med üzerine 3 elif ziyade etme, yani toplamda 4 elif miktarı uzatma hususunda ittifak etmişlerdir. Bu yüzden Medd-i Lâzım'da 4 elif miktarı uzatma yapmak vâciptir.
İlgili 29 soru bulundu
Harf-i med (uzatma harfi) Elif Elif harekesiz olup, kendinden önceki harfin harekesi üstün (fetha) olacak. Kendinden önceki ince harfi ''a-e'' arası sesle; kalın harfi ''a'' sesi ile bir elif miktarı uzatır. Bir elif miktarı demek; parmak kaldırıncaya kadar ki süre yani. yaklaşık 1-2 saniyedir.
Tedvîr ile okuyuşta; medd-i tabiî bir elif, medd-i lîn iki elif, medd-i muttasıl, medd-i munfasıl, medd-i ârız üç elif; medd-i lâzım ise dört elif miktarı uzatılarak okunur (bkz.
Temel uzatma ölçüsü 1 elif miktarı (bir parmak kaldıracak kadar veya elif diye iki heceyi söylecek kadar 1-2 saniye) dir.
و harfi harekesiz olup kendisinden önceki harfin harekesi ötre olursa و med harfi olur. Kendisinden önceki harf kalın bir harf ise “u” sesi ile bu kalın harfi uzatır. Eğer kendisinden önceki harf ince bir harf ise “u-ü” arası bir sesle bu ince harfi bir elif miktarı uzatır.
Hemze çoğunlukla aslî harftir; bazan vav, yâ veya eliften bedel olabilir. Elif ise aslî harf değildir; daima ibdâl harfi olarak bulunur. 6. Hemze kelimelerin baş, orta ve sonlarında yer alabilirken elif asla başa gelmez.
Elif bir mahrece dayanmaksızın ağız boşluğundan çıkar, hemzenin ise belli bir mahreci vardır. Elif alfabede lâm ile birlikte "lâm-elif" (لا) şeklinde yazılır; alfabenin başında yazılan ise genelde elif denen, fakat esasta elif suretinde hemzedir. Hemze istisnaî olarak idgam edilse bile elif edilmez (Zemahşerî, s. 468).
5. Uzatma harfiyse yazıldığı gibi durulur. Durulan kelimenin son harfi uzatma harfleri olan Elif ( ا ), Vav ( و ) veya Ye ( ى ) 'den biriyse okuyuşta değişiklik olmadan bir elif miktarı uzatılarak okunur ve aynı şekilde durulur.
Elif ve Vav harfleri, Kur'an-ı Kerim'de yer aldığı gibi hat ve tezhip gibi alanlarda bazı değerleri ifade etmek için kullanılan harfler arasında yer almaktadır. Allah'ın varlığını ve birliğini temsil eden Elif harfi, kulun Allah'a olan yakınlığını ifade etmektedir.
Elif Kur'an kıraatinde fethanın uzatılmasında bir ölçü birimi olarak (bir elif, iki elif miktarı) kullanılmıştır. Ayrıca tabiattaki dört ana unsurdan ateşe remiz olmuş, tasavvufta insân-ı kâmili sembolize etmiştir.
Harflerin, imgelerin birer manaya geldiği şiirde, öne çıkan kavramlardan biri de elif harfidir. Vahdet, güzellik, kuşatıcılık gibi manalarda kullanılan elif, en nihayetinde hakikati ve güzelliği temsil eder. ◼ Şiir sözcüklerle kurulan, bir dilde duygu ve düşünceleri ifade eden en üst formdur.
Elif harfi kelimenin kökünde varsa hemze ile yazılır. Uzun okutucu olarak kullanıldığında bağlı bulunduğu harfi e sesinden a sesine doğru uzatarak okutur.
Elif Vav Harfinin Anlamı ve Hikayesi
Elif harfi Allahu Tealanın varlığını ve birliğini temsil eden vav harfi ise kulun Allahu Tealaya yakınlığını ifade eden harfler anlamına gelmektedir. Elif ve vav harfleri bir arada kullandıklarında ise El Vahid esmasını anlatmak ve işaret etmek için kullanılmaktadır.
ELİF-İ MAKSÛRE (Kısa Elif)
Arapça asıllı kelimelerde kelime sonunda bulunan bazı “ی” ye'ler “ı veya i” sesi değil “a” sesi verir. Bu a, kısa bir a sesidir. Bu şekilde ye yazıldığı halde “a” sesi veren ye'lere elif-i maksûre denir.
Harfin üzerindeki dik çizgi kalın okunan harfleri a sesiyle, ince okunan harfleriyse a ile e arasında bir sesle uzatarak okutur.
Tul, dört elif miktarı kadar uzatarak okumak olarak ifade edilebilir. Kasr, bir elif miktarı çekerek okuma şekli olarak bilinmektedir. Tevassut; iki veya üç elif miktarı çekerek okumak olarak bilinmektedir. Dudakları ileriye doğru uzatmak ise işmam olarak bilinmektedir.
Şayet bir kelimenin sonu harekeli vav harfi ile bitiyor ve bu harften önceki harfin harekesi ötre ise, ayet sonu ve duraklarda vav harfinin harekesi kaldırılır ve medd-i tabi yapılarak yani kelimenin sonu bir elif miktarı uzatılarak durulur.
Tedvîr, orta tempoda tilavet etmek anlamına gelir. Hız bakımından tertîl ile hadr arasındadır.
Tertil, Kur'an'ın tecvid usullerini tam uygulayarak ağır okumak demektir. Hatim ve namazda tedvir -hızlı okuma- yapılır. Çok hızlı okumaya hadr denir.
Med harfinden sonra sebebi med olan hemze de aynı kelimede bulunursa ortaya çıkan medde medd-i muttasıl adı verilir. Medd-i muttasılı en az iki elif çekerek okumak vacip olur. İki ile beş elif arasında çekilerek okunması da caiz kabul edilir. جَاءَ medd-i muttasıl olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri