Sirke, karbonat, tuz, limon suyu, Arap sabunu gibi doğal malzemelerle fayanslarınızı başarılı ve göz alıcı bir şekilde parlatabilirsiniz. Ayrıca fayansları parlatmak için temizlik aşamasında kullandığınız temizlik bezleri de etkilidir.
Fayans yüzeylerindeki kalıntıları ve yapışkan yüzeyleri temizlemek adına fayansları fırçalayabilir ve sabunlu bir bez ile temizleyebilirsiniz. Fayanstaki yağı, kiri ve lekeleri yok etmek adına en doğru tercih ılık su, bez veyahut sünger ve kaliteli bir fayans temizleyicidir.
Sirke ve Soda Karışımı
İlk önce bir kez karışımı duvara püskürtüp 15 dakika sonra ikinci püskürtmenin ardından temizlik yapmanız, daha iyi bir hijyen sağlayacaktır. En son olarak da banyo başlığı yardımıyla fayanslarınızı sıcak su ile yıkarken tekrardan fırçalamak, fayansların yeni görüntüsüne kavuşmasını sağlar.
En iyi seçenek, mikrofiber bezlerdir. Mikrofiber bezler, banyo yüzeylerini temizlerken, temizleyici kullanmadan da etkili bir şekilde çalışabilirler. Diş fırçası: Küçük yüzeylerdeki zorlu lekeleri çıkarmak için kullanılabilir.
Fayans araları, özellikle derzler, kolayca kir ve küf toplar. Bu alanları temizlemek için eski bir diş fırçası ve beyaz sirke kullanılabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Fayanslar nasıl parlatılır? Sirke en kirli fayans yüzeylerini bile temizleyecek güçtedir. Bir sprey şişesine sirke koyun ve bu spreyi fayans yüzeyine sıkın, 10 dakika kadar bekleyin ve saf su ile yıkayın. Ardından fayansları görseldeki gibi yumuşak bir mikrofiber bez ile kurulayın.
Beyaz sirke temizlik suyu içerisine eklenerek tüm yer yüzeylerinin temizliğinde kullanılabilir. Doğal bir dezenfektan olan ve asit içeren beyaz sirke ile banyo temizliği yapılabilir.
Sirke ve su: Yarım ölçek su ve yarım ölçek beyaz sirke karışımı, doğal bir temizlik çözeltisi olarak kullanılabilir. Bu karışım, özellikle kireç ve sabun kalıntılarının temizlenmesinde etkilidir. Bir sprey şişesine doldurulup duşakabin yüzeylerine sıkılarak, bir sünger veya bez ile silinebilir.
Aslında tüm banyo temizliği sirke ile yapılabilir. Musluklar, ayna, dolap içleri ve duşakabini sadece sirke ile temizleyebilirsiniz. Klozeti ise sirke ve karbonat karışımıyla temizleyebilirsiniz. Dilerseniz eşit miktarda sirke ve Arap sabununu karıştırarak krem temizleyici elde edersiniz.
Bir bardak beyaz sirkeyi bir litre suya ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı bir sprey şişesine doldurun ve kireç lekesine püskürtün. Karışımı yaklaşık 10-15 dakika lekede bekletin. Daha sonra bir bez veya süngerle lekeyi ovun ve durulayın.
Karbonat ile Pırıl Pırıl Fayanslar
Suyla tepkimeye gelerek bir macun haline gelen karbonatı bir sünger yardımıyla kirli yüzeylere uygulayabilirsin. Köpürtüp lekelerin yumuşamasını bekledikten sonra yine ıslak bir sünger ve bezle silerek fayanslar üzerindeki kalıntıları temizleyebilirsin.
Pratik duşakabin temizliği yaparken kireç sökücü, bulaşık teli, mikrofiber bez ve benzeri ürünler kullanabilirsiniz. Örneğin, aynalı bir duşakabine sahipseniz, aynalı duşakabin temizliği işlemini yaptıktan sonra, çekbas ile suyunu alabilirsiniz. Böylece pürüzsüz duşakabinlere sahip olabilirsiniz.
Duşakabin camı nasıl temizlenir? Duşakabin camını temizlerken, sıcak su ve cam temizleyici kullanın. Suyu iyice durulayın ve iz bırakmayan bir bezle kurulayın. Böylece camda leke ve çizik oluşumunu önlersiniz.
Her evde bulunan; sirke, karbonat, soda, Arap sabunu gibi doğal ürünler banyolarda arzu edilen temizliği sağlar. Bir kova suya koyacağınız bir fincan sirke ile fayansları bir bez yardımıyla silebilir, fayansların hem daha temiz olmasını hem de parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.
Derinleşmiş kireç lekeleri varsa, 1 çay bardağı sirke içerisine 1 paket karbonat ekleyip doğal deterjanınızı oluşturun ve bir fırça yardımıyla kireçler üzerinde deneyin. Hatta birkaç dakika yüzeyde bırakıp sonra temizleme işlemine başlayabilirsiniz. Bu yöntem aynı zamanda yüzeyi de parlatır.
Karbonat ile çamaşır suyundan bir macun yapılır ve fayanslar bununla 10-15 dakika boyunca ovulursa, sonuç oldukça temiz ve parlak olur. Fayanslar ne şekilde temizlenirse temizlensin, duruladıktan sonra su lekeleri kalmaması için mutlaka kurulanmalıdır.
Tuvalet/banyo
Evde en sık kullanılan ve en hassas olunması gereken yer tuvalet/banyodur. Bu alanı haftada bir defa anti-bakteriyel ürünlerle temizlemeli, hafta içerinde de minik dokunuşlarla hijyenik kalmasını sağlamalısınız.
Klozet içi temizliğinde çamaşır suyu, kireç sökücü ve amonyaklı krem gibi ürünlerden faydalanarak söz konusu ürünlerin sünger yardımıyla yüzeylere yayılmasını sağlayabilirsiniz. Güçlü lekeler söz konusu olduğunda tuvalet fırçasından faydalanarak ovma işlemini çok daha kolay bir hâle getirebilirsiniz.
Karbonat ile temizlik: En etkili temizlik maddelerinden biri olan karbonat, sirke ile karıştırılıp macun kıvamına getirilir. Oluşturulan karışım kirli alanlara sürülür ve bir süre beklenir. Ardından bol su ile durulanan duşakabin pırıl pırıl hale gelir.
Doğal bir asit kaynağı olan beyaz sirke hem mutfakta hem de temizlikte kullanılır. Sağlık için de birçok faydası olan beyaz sirke, doğal bir hijyen kaynağı olarak tercih edilir.
Sirkeli su cildi derinlemesine temizler ve arındırır. Siyah nokta ve sivilce oluşumunu önler. Ciltteki ölü derilerin atılmasını sağlar. Cildi ferahlatır.
Evlerde yüzey temizliklerinde, camların temizliği ve parlatılmasında, banyo ve mutfaklardaki pas, kireç temizliğinde de tercih edilebilir. Beyaz sirke ayrıca, giysilerdeki ve kumaşlardaki lekelerin çıkarılmasında da yardımcı olabilir.
Beyaz ve elma sirkesi arasında fark, renklerinden ibaret değildir. Elma sirkesinde yaklaşık %5 -6 düzeyinde asetik asit bulunur ve ezilmiş, fermente edilmiş elmalardan elde edilir. Beyaz sirke ise %4-7 oranında asetik asit içeriyor ve tahıl fermantasyonu sürecinde ortaya çıkar.
Elma Sirkesinin Yüze Faydaları
Yüzü günlük olarak suyla seyreltilmiş elma sirkesiyle yıkamak yağ, kir ve ölü cilt hücrelerine ait kalıntıları giderilmesine yardımcı olur. Elma sirkesi doğal bir cilt toniği olarak da tercih edilebilir.
Vatandaşlar arasında doğru bilinen bazı yanlış tutumlar olduğunu anlatan Çalıkoğlu, şöyle konuştu: "Yanlış uygulamalardan biri, sirkeli suyla duş almak. Bu uygulama vücudumuz için çok yanlış. İleri derecede kızarıklık, kuruluk ve tahriş yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri