Kadınlar dünyada birçok orduda farklı görev alsalar da aktif cephe görevi veren ülke ordularının sayısı azınlıktadır. Kadınlara aktif cephe görevi veren ülkeler arasında Yeni Zelanda, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Norveç, İsrail ve İsviçre sayılabilir.
Hükümetin planına göre 2026'dan itibaren kadınlar da zorunlu askerliğe dahil edilecek. Bu kararla birlikte Danimarka, kadınları da zorunlu askerliğe dahil eden üç Avrupa ülkesinden biri oluyor. Diğer iki Avrupa ülkesi ise Norveç ve İsveç. İskandinav ülkelerinde kadınlar, gönüllü olarak orduya katılabiliyorlar.
İsviçre, askerî bakımdan tarafsızdır. Bu nedenden dolayı silahlı kuvvetler, başka ülkelerdeki silahlı çatışmalarda ve BM Barış Güçlerinde görev yapmaz. İsviçre'de bütün erkekler zorunlu askerlik hizmetini yerine getirirler.
18 yaşına gelen erkekler için askerlik zorundadır. İsviçre'de devlet başkanı yoktur ve onun yerine görevlerini üstlenen 7 üyeli konsey vardır.
İşte ordusu bulunmayan o ülkeler. Dünyanın çeşitli yerlerinde ordusu olmayan ülkeler bulunmaktadır. Bu ülkelerin her ne kadar ordusu ve askeri bulunmasa da ülkenin güvenliği güçlü devletlerin koruması altında bulunuyor. Vatikan: Polis düzeyinde hizmet veren İsviçreli muhafızlar tarafından korunuyor.
İlgili 23 soru bulundu
İsviçre'de askerlik 18-34 yaşları arasındaki erkeklere zorunlu. Ülkede 2013'te yapyılan referandumda askerlik hizmetinin kaldırılması reddedilmişti. Konu üçüncü kez seçmenlerin oyuna sunulmuştu. Temel askerlik eğitimi 21 hafta sürüyor, daha sonra yıllık ek eğitimler yapılıyor.
İsviçre'ye Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
İsviçre Vatandaşlığı Başvurusu
Yabancı uyruklu bir vatandaş, şayet İsviçre'de 10 yıl ve üzeri bir süreyle ikamet etmişse, vatandaşlık hakkı için başvuru yapabilmektedir. Ayrıca vatandaşlık için başvuran bireylerin dil yeterliliği olması önemli bir unsurdur.
Erkekler için yasal emeklilik yaş sınırı 65, kadınlar için ise 64' tür. 2 yıl önce erken emeklilik hakkından yararlananların emekli aylıkları 1 yıl için % 6,8 ve 2 yıl için %13,6 oranında azaltılarak ödenmektedir.
Şu anda saat başına 12,00 euro olan bu ücret, 2024 yılında saat başına 12,41 euro'ya 2025 yılında ise saat başına 13,83 euro'ya yükselecektir. Her eyalette farklılık gösterse de ABD'de ortalama asgari ücret 1550 dolardır. İsviçre'de yasal bir asgari ücret yoktur.
Ülkede en çok insan, ticaret ve finans başta olmak üzere hizmet sektörlerinde çalışır. İsviçre ekonomisinin diğer iki önemli sektörünü ise turizm ve endüstri oluşturur. INSEAD ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından çıkarılan Global Innovation Index'te (Küresel İnovasyon Endeksi) ise 1. sıradadır.
İsviçreliler (Almanca: die Schweizer, Fransızca: les Suisses, İtalyanca: gli Svizzeri, Romanşça: ils Svizzers), İsviçre'nin vatandaşları veya yerlilerine verilen addır.
İsviçre yaşam maliyeti açısından pahalı bir ülke olmasına rağmen yüksek maaşlar, sosyal yardımlar, düşük vergilendirme ve asgari ücret dikkate alındığında İsviçre aylık yaşam masrafları, çalışan kişiler tarafından kolayca karşılanabilmektedir.
Kadınlara aktif cephe görevi veren ülkeler arasında Yeni Zelanda, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Norveç, İsrail ve İsviçre sayılabilir.
2003 yılında kabul edilen "Yedek Subaylık, Yedek Astsubaylık ve Yedek Uzman Jandarma Astsubaylık Kanunu" ile kadınlar da gönüllü askerlik yapma hakkına sahip olmuştur. Bu kanun, kadınların isteğe bağlı olarak askerlik hizmetini yerine getirebilmelerini sağlamıştır.
Askerlik hizmeti kadınlar için iki, erkekler için üç yıldır.
Ayrıca aynı referandumda emeklilik yaşının 65'ten 66'ya çıkması da %75 gibi yüksek bir oranla reddedildi. Şu anda İsviçre'de en yüksek emeklilik maaşı 2. 760 dolar tutarında ve çoğu kişi bu miktarın İsviçre'de yaşamaya yetmediğini söylüyor.
İSVİÇRE'DE MAAŞLAR NE KADAR? İsviçre, dünyanın en zengin ülkeleri arasında bulunuyor. İsviçre'de saatlik asgari ücret 23 İsviçre Frangına, aylık ücret ise 4 bin İsviçre Frangı. Bu da saatlik olarak 596 TL, aylık ise 103 bin TL maaş anlamına geliyor.
İsviçre'de yalnız yaşayan bir kişinin aldığı en yüksek aylık emekli maaşı 2 bin 450 İsviçre Frankı (Yaklaşık 2 bin 470 euro). Evli çiftlerin emeklilik aylığı da 3 bin 645 (3 bin 854 euro).
Aşağıda İsviçre kanunlarına göre evlilik ile ilgili en önemli yasal düzenlemeler ve yükümlülükler yer almaktadır. Sıralama rasgele yapılmış olup bütün bilgileri kapsamamaktadır: Evlilik ancak 18 yaş itibariyle mümkündür: İsviçre`de evlilik yaşı kadınlar ve erkekler için 18`dir.
İsviçre vatandaşlığına başvuran kişilerin uyruklarına bağlı olarak koşullar değişiklik göstermektedir. Süreç, AB vatandaşları için daha kolaydır. Türkiye'nin de dâhil olduğu 3. ülke vatandaşları ise İsviçre'de belli bir süre yaşama zorunluluğu gibi bazı sert şartları yerine getirmek zorundadır.
Çoğu AB ve EFTA ülke vatandaşları eğer 1 yıldan daha fazla İsviçre'de çalıştıklarını (İş sözleşmesi, Arbeitsvertrag|contrat de travail) kanıtlarsa bu oturum iznini alma hakkı kazanırlar. Bu oturum izni AB ve EFTA ülke vatandaşları icin 5 yıllığına verilir. Diğer ülke vatandaşları için iznin geçerlilik süresi 1 yıldır.
İsviçre'deki Türk toplumunun dinî ve kültürel ihtiyaçlarına cevap vermek üzere kurulan Türk Diyanet Vakfı 1987 yılında faaliyete geçmiş olup merkezi Zürih'tedir. İsviçre genelinde 260'tan fazla cami ve mescit bulunmakla birlikte, ülkedeki Müslüman sayısı ile kıyaslandığında bu sayı oldukça düşük kalmaktadır.
Yabancı dil becerilerin de İsviçre'de çalışma izni alma konusunda önemseniyor. İsviçre'de çalışma izni almak için İsviçre Başkonsolosluğuna gitmeli ve bir başvuru formu hazırlamalısın. Bu başvuru formu Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca ya da İtalyanca olmalı.
İsviçre'deki asgari ücret dünya ortalamasının en yüksek %4'lük dilimi içerisinde yer almaktadır. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün çalışmalarına göre; İsviçre, yaklaşık olarak aylık 6,500 İsviçre frangı ile dünyada en yüksek asgari ücrete sahip olan ülkedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri