İşyeri Kira Gelirleri Beyan Edilecek mi? İşyeri kira geliri elde edenler, kiranın yıllık brüt tutarına bakacaktır. İşyeri kirası elde edenlerin kirası banka hesaplarına net olarak ödenmektedir. Yani brüt kira bedelinden %20 oranında tevkifat yapıldıktan sonraki tutar.
Buna göre sözleşme içinde ifade edilmiş olan kira bedeli, brüt kira olarak tanımlanır. Böyle bir durumda kiranın ödenmesi esnasında yüzde 20'lik bir bölüm kesilir. Bunun sonrasında ise yüzde 80, kiralayan kişiye ödenmektedir. Yüzde 20 ise stopaj vergisi olarak maliyeye ödenmek zorundadır.
Kiracı olan söz konusu kişi, kurum ve kuruluşlar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden %20 oranında gelir vergisi kesintisi yapacaklardır.
Dar mükellef kurumların kira gelirleri tevkifat yoluyla vergilendirilir. Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 30. maddesi uyarınca dar mükellef kurumların elde ettikleri gayrimenkul sermaye iratları üzerinden, bu gelirleri onlara sağlayanlar tarafından tevkifat yapılması gerekmektedir.
İşyeri kira geliri ise serbest meslek kazancı ve işyeri kira geliri toplamı (300.000 TL + 55.000 TL=) 355.000 TL'nin, 70.000 TL'lik beyan sınırını aşması nedeniyle beyannameye dâhil edilecektir.
İlgili 41 soru bulundu
Çalışanlara işyerine gidip gelmesi için sağlanan menfaatlerde istisna sınırı 323 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında, işverenlerce hizmet erbabının işyerine gidip gelmesi için sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı 56 liradır.
Kira Vergisi Götürü Gider Yöntemi Hesaplama
Yıllık kira bedelinizden işlem yapılan yılın istisna tutarı düşülür ve kalan tutarınız bulunur. (Yıllık Kira bedeli - İstisna Tutar = Kalan) Bulunan kalan tutarın %15'i yine kalan tutardan çıkarılır ve vergiye tabi tutar bulunur. (Kalan-(Kalan*%15)= Vergiye Tabi Tutar)
Tevkifata tabi olmayan bu tür gelirler için 3 bin 800 liralık bir sınır söz konusu. Buna göre 2022 yılında tahsil edilen (tevkifata tabi olmayan) iş yeri kira geliri, 3 bin 800 liradan azsa beyan edilmeyecek. Kira gelirlerinin bu tutarı aşması durumunda ise tamamının beyan edilmesi gerekiyor.
İş yeri kira gelirleri, üzerinden her ay %20 oranında vergi kesintisi yapılmış olan gelirlerdir. Stopaj yolu ile vergilendirilmiş olan gelirlerin gayri safi toplamı aşağıdaki tutarları geçmedikçe beyan edilmez ve ilave vergi ödenmez.
– Sadece işyeri kira geliri elde ediyorsanız ve elde ettiğiniz kazanç 70.000 TL'yi aşmıyorsa beyanname vermenize gerek bulunmamaktadır. – Emekli de olsanız konut kiranız 9.500 TL'yi aştığı sürece beyanname vermeniz gerekmektedir.
Kira stopajı hesaplama, İş yeri sahibi ve kiracı aralarında bir kontrat yaparak kira bedelini net veya brüt olarak belirtir. Kontrattaki net miktar, kiracının iş yeri sahibine ödediği tutardır. Brüt tutar da kiracının iş yeri sahibine ödediği tutara stopaj kesintisinin eklenmesiyle bulunan tutardır.
Brüt, yani KDV dahil fiyat hesaplamamız 1180 TL, KDV oranımız %18 olsun. Formülü uyguladığımızda; 1.180 / (1 + %18) = 1.000 TL sonucuna ulaşırız. Brüt tutarı, stopaj oranını ve KDV oranını girerek hesaplayabilirsiniz. Stopaj tutarı ve KDV tutarı brüt tutar üzerinden hesaplanır.
Kira ve aidat.
Şirketinizin adresinin bulunduğu yer size ait değilse ödenen kiralar da gider olarak gösterilebiliyor. Bunun yanı sıra site yönetimine ödenen aidat, demirbaş vb. ücretler de gider olarak kabul ediliyor.
Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse, net kira oranı 1.25 ile çarpılarak ya da 0.80'e bölünerek brüt kira bedeli hesaplanabilir. Örneğin; 5.000 lira brüt kira bedeli olan bir iş yeri için, bu miktarın %20'si, yani 1000 lirası kira stopaj vergisi olarak ödenecektir.
Kiracı, kira bedelini elden veya ev sahibinin belirlediği bir yerde nakit olarak ödeyebilir.
Kira artış tutarı, artış yapılacak yasal oran üzerinden hesaplanır. Konutlar için maksimum yasal oran %25, iş yerleri için TÜFE 12 aylık ortalama esas alınır. Mevcut kiranızı 25 ile çarpıp 100'e bölerek artış yapılacak tutarı hesaplayın. Artış yapılacak tutarı, mevcut kiranız ile toplayarak yeni kiranızı bulun.
Gerçek kişiler tarafından işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler tevkifat (vergi kesintisi, stopaj) kapsamındadır. Bu vergiyi, kirayı öderken kiracılar kesiyorlar.
Konut kira geliri istisna haddinin altında kaldığından beyan edilmeyecektir. İşyeri kira gelirlerinin gider indirimi sonrası tutarı 85.000 TL, 2022 yılı beyan sınırı 70.000 TL'yi aştığından, stopaja tabi tutulmuş işyeri kira gelirleri beyan edilecektir.
Konut Kira Geliri İstisna Tutarı
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 21. maddesine göre; binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2023 yılı için 21.000 TL'si gelir vergisinden istisna edilmiştir.
Kira gelir vergisinin hesaplanması için öncelikle elde edilen kira gelirine bakılmaktadır. Eğer bir konuttan yıllık 6.600 TL'den daha az kira geliri elde edilirse bu tutar için vergi istisnası uygulanmaktadır. Bu durumda olan vatandaşların beyanname vermesine de gerek yoktur.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 82. maddesinde yer alan arızi kazançlara ilişkin istisna tutarı, 2023 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 129.000 TL olarak tespit edilmiştir.
Ortağa ait işyeri bedelsiz olarak kullanılıyor ise herhangi bir nakden ve hesaben ödeme söz konusu olmadığı için herhangi bir gelir vergisi kesintisi yapılmayacaktır.
KİRA GELİR VERGİSİ ÖRNEK HESAPLAMA
Beyannameye önce kira geliri tutarı yazılıp; ardından istisna, gider ve indirimler bu gelirden düşüldükten sonra kalan tutara vergi oranı uygulanır. 32 bin liraya kadar yüzde 15 oranı uygulanırken, gelir arttıkça yüzde 20, 27, 35 ve en son yüzde 40 oranı uygulanarak vergi hesaplanır.
KİRA GELİR BEYANI NASIL YAPILIR? Vatandaşlar internette "www.gib.gov.tr" adresi üzerinden "Hazır Beyan Sistemi"ne giriş yapıp hazırlanan beyanları onaylayarak veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak hızlı ve kolay bir şekilde kira beyanlarını verebiliyor.
Gelir Vergisi Hesaplama Örnekleri
Ayda 5.000 TL, yılda 60.000 TL gelir elde eden gerçek bir kişi için: Söz konusu gelir sahibi 70 bin TL'nin 32 bin TL'sinin 4.800 TL, fazlasının %20 şeklinde vergilendirildiği dilime girer. 60.000 x %20 = 12.000 TL vergi ödenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri