İki tür sıfır noktası vardır: mutlak (gerçek) sıfır noktası ve göreceli (izafi, itibari) sıfır noktası. var olduğu noktadır ve bu nokta öncesi o özellik gerçekten yoktur, bulunmamaktadır. boyumuzun başladığı noktadır, sıfır noktası öncesi boyumuz yoktur.
Denildiğinde sıcaklık yoktur anlamına gelmez. Örnek: Öğretmenin Matematikte 8 polinom sorusunun hiçbirine yanıt veremeyen öğrenciye 0 puan vermesi, öğrencinin matematikle ilgili hiçbir şey bilmediği anlamına gelmez. Bu nedenle burada kullanılan sıfır gerçek yokluğu belirtmediğinden keyfi (izafi) sıfırdır.
İzafi (İtibari, nispi, tanımlanmış, göreceli, keyfi) Sıfır Göreceliği tanımlanmış 0 (sıfır)'dır. Yokluğu ve hiçliği ifade etmez. Başlangıç noktası teknik sebeplerden dolayı 0 (sıfır) kabul edilir. Yani bir başlangıç noktasına ihtiyaç duyarız.
Doğal (gerçek, mutlak) sıfır: Sıfır, yokluk manasına gelir. Sınıftaki öğrencilerin mevcudunu saydığımızda, bir masanın boyunu ölçtüğümüzde kullanılan sıfır mutlaktır. Bağıl (göreli, tanımlanmış) sıfır: Sıfır, yokluk manasına gelmez. Bir öğrencinin sınavdan sıfır alması, hava sıcaklığının 0 derece ölçülmesi.
Ölçmede Sıfır
Ölçülen özelliğin yokluğu anlamına gelir. Gerçek sıfır varsa ölçülen özelliğin başlangıç-bitiş noktası bellidir. Gerçek sıfır bize hiçliği ifade eder.
İlgili 27 soru bulundu
Sınıflama Ölçeği (Nominal scale)
Bu ölçekten elde edilen sonuçlar sembol veya sayıyla ifade edilir. Ayrıca sonuçlar üzerinde matematiksel dört işlem uygulanamaz. Birim ve sıfır noktası yoktur. Ölçülecek değişken sadece kategorik değerler alır.
Mutlak Sıfır Noktası
Aralık ölçeğindeki sıfır noktası keyfidir. Örneğin, sıcaklık 0 santigrat derecenin altında ve negatif sıcaklıklarda olabilir. Oran ölçeğinin mutlak bir sıfırı veya başlangıç karakteri vardır. Boy ve kilo sıfır veya sıfırın altında olamaz.
Mutlak sıfır değeri −273.15°C veya 0 K olarak tanımlanır. Teorik olarak mutlak sıfır sıcaklığına ulaşan (inen) bir maddenin iç enerjisi 0 (sıfır) olacağından daha fazla soğutmak mümkün değildir. Mutlak sıfır moleküllerin durduğu (hareketlerinin çok küçük titreşimlere indirgendiği) noktadır.
Hava sıcaklığını termometre ile ölçmek dolaylı ölçmedir. Yaylı terazi ile ölçme yapmak dolaylı ölçmedir. Elektronik teraziyle ölçme yapmak dolaylı ölçmedir. Öğrencinin derse karşı tutumunu ölçmek dolaylı ölçmedir.
Ölçme Türleri. Ölçme; ölçülen özelliğe ve ölçülen özelliğin gözlenme şekline göre yani ölçümün elde ediliş biçimine göre üçe ayrılmaktadır: Doğrudan, dolaylı ve türetilmiş.
Eğer bir sistemde ısı enerjisi yoksa yani sistemi oluşturan parçacıklar düzensiz hareketler yapmıyorsa ortalama ısı enerjisi de sıfır olacaktır. Bu duruma karşılık gelen sıcaklık bilimsel yazında mutlak sıfır olarak tanımlanır ve Kelvin ölçeğindeki sıfıra karşılık gelir.
Mutlak sıfır, 0 Kelvin'de ulaşılan sıcaklıktır. Bu sıcaklık, fiziksel olarak erişebileceğimiz en düşük sıcaklıktır! Mutlak sıfırın ne kadar soğuk olduğunu anlamak için şunu düşünün: Su, 0 santigrad veya 32 Fahrenhayt'ta donar demiştik - ki bu, 273 Kelvin'e eşittir; yani mutlak sıfıra yakın bile değildir.
Ölçülmek istenen zihinsel özelliktir. Ancak gözlenen şey belirli bir durumda sergilenen sözlü, yazılı, çoktan seçmeli testlere verdikleri yanıtlardan (Tepkilerden) yararlanarak ölçmedir. Yani bilginin tepkilerden yararlanarak ölçülmesi dolaylı ölçmedir.
Ölçmede Sıfır Kavramı
Bunlar mutlak (doğal) ve bağıl sıfır (tanımlanmış) olmak üzere ayrılır. Gerçek yokluğu bildirir. Bir varlık orada yoksa , o varlık için mutlak sıfır diyebiliriz. Örnekler : Sıfır arabam var , sıfır param var , sıfır silgim var , sınıfta sıfır sıra var .
Sertlik izafi bir ölçü olup, mekanik olarak (batma, sürtünme, çizme ve kesme) malzeme üzerinde oluşturulan iz veya aşınmanın neden olduğu lokal plastik deformasyona karşı direncin bir ölçüsüdür.
Uluslararası uzlaşı neticesinde, mutlak sıfır Celsius ölçeğinde (Uluslararası Birimler Sistemi) −273.15 derece, Fahrenheit ölçeğinde (Amerika Birleşik Devletleri geleneksel birimleri ya da İmparatorluk birimleri) −459.67 derece, Kelvin ve Rankine ölçeklerinde de 0 derece olarak alınmıştır.
BAĞIL(YAPAY-TANIMLANMIŞ) SIFIR: Özelleğin gerçek anlamda yokluğunu yada hiçliğini bildirmez. Aralıklı ölçmede kullanılır. Zaman ifadesi tarih bildiriyorsa(Doğum tarihim 17.04.1983'tür.)
Tesadüfi (random-seçkisiz) hata: Ölçme sonuçlarına karışan, kaynağı, yönü ve ölçme sonuçlarını hangi yönde etkileyeceği kestirilemeyen hata türüdür.
Elde edilen iki ölçme sonucundan yeni bir ölçme yapmadan, bir bağıntıdan (formül) faydalanarak yeni bir ölçüm elde edilen ölçme türüdür. Alan, hız, yoğunluk, not ortalaması, IQ, Nüfus yoğunluğu, Kişi başına düşen gelir gibi ölçümler türetilmiş ölçme ile elde edilir.
Kuantum mekaniğine göre ise, hiçbir yer tamamen hareketsiz değildir. Kuantum dalgalanmaları nedeniyle her yer sıfır noktası enerjisiyle doludur, hatta tamamen vakumlanmış bir ortam bile boş değildir. Kuantum mekaniksel bir sistemin sahip olabileceği en düşük enerji seviyesi, mutlak sıfıra ulaşılmayı imkansız kılar.
Ölçme sonuçlarına ve ölçme işleminin yapıldığı gruba bağlı olarak elde edilen ölçüte “bağıl ölçüt” denir. Sınıf ortalamasının üzerinde puan alan öğrenciler dersten geçer.
Dünyanın en soğuk yeri -93,2 derece - BBC TÜRKÇE - YouTube. Uydular yardımıyla yapılan çalışmalarla dünyanın en soğuk noktasının beklendiği gibi Antarktika'nın tam ortasında yer aldığı ve bu noktada hava sıcaklığının -93,2 santigrat derece olduğu belirlendi.
Nominal ölçekten daha güçlü bir ölçektir. sıralama özelliği de söz konusu olmaktadır. olmadığı için ortalamaların hesaplanması mümkün değildir. Bu ölçme düzeyinde aralıklı ve oran ölçeği ile yapılmış ölçümler metrik düzey olarak kabul edilmektedir.
Mutlak sıfır ise Türkiye'de kullanılan santigrat sistemine göre -273.15 dereceye denk geliyor. Mutlak sıfırın eşitlendiği ölçü biçimi ise Kelvin. Kelvin türünde 0 şimdiye kadar dünya üzerine gerçek hayatta ya da laboratuvarda ölçümlenmedi.
Nominal ölçek: Sıralanabilir olmayan nitel değişkenlerin ölçeğidir. Örneğin; yaşanan il, cinsiyet, okunan üniversite/fakülte/bölüm, medeni hal, vs. Ordinal Ölçek: Sıralanabilir nitel değişkenlerin ölçeğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri