Bu âyet, Allah'ın rahmet ve affının asla ümitsizliğe izin vermeyecek derecede geniş olduğunu en açık bir şekilde ortaya koyan ilâhî müjde olarak değerlendirilir. Allah'ın iradesini sınırlayacak hiçbir güç bulunmadığı için O'nun bağışlama yetkisine belli şartlarla sahip olduğu gibi bir görüş de ileri sürülemez.
Bir insan Allah'a ulaşmayı dilerse, Allah o kişiyi mutlaka Kendisine ulaştırır. Kişi kim olursa olsun, eğer ruhunu hayattayken Allah'a ulaştırmayı dilerse Allah onu mutlaka Kendisine ulaştırır.
Bir çok rivayete göre, bu ayetin nüzul sebebi, Hz. Vahşi veya Hişam b. El-Asî, gibi imana gelmek isteyen, ancak daha önceki günahlarının hepsinin affedilip edilmeyeceği hususunda, Hz. Peygamber (a.s.m)'den bir garanti almak isteyen müşriklerin bu tavrıdır.
Sûre, adını 71 ve 73. âyetlerde geçen “Zümer” kelimesinden almıştır. Zümer; zümreler, gruplar demektir. Sûrede başlıca, göklerde ve yerde Allah'ın birliğini gösteren deliller, mü'minlerin cennete, kâfirlerin cehenneme sevk edilecekleri konu edilmekte; kullar, ölüm gelip çatmadan Allah'a yönelmeye çağrılmaktadır.
Ey iman edenler! Size izin verilmedikçe Peygamberin evlerine girip de yemeğin hazırlanmasını beklemeyin; fakat yemeye çağırıldığınızda girin; yemeğinizi yiyince de hemen dağılın, söze dalıp oturmayın. Bu davranışınız peygamberi rahatsız ediyor, size söylemeye çekiniyor, oysa Allah hak olanı açıklamaktan çekinmez.
İlgili 39 soru bulundu
Zeyd onunla beraber olduktan sonra, mü- minlere evlâtlıklarının -kendileriyle beraber olup ayrıldıkları- eşleriyle evlenmeleri hu- susunda bir sıkıntı gelmesin diye seni o kadınla evlendirdik. Allah'ın emri elbet yerine getirilecektir.” Ahzâb, 33/37.
Sure 73 ayetten oluşur. Sûre, ismini 20 ve 22. âyetlerinde geçen ve gruplar anlamına gelen “el-Ahzâb” kelimesinden almıştır. Surede Müslümanlar İslamiyet'i yıkmaya çalışanlara karşı uyarılmakta ve Hendek Savaşı ile Muhammed'in Zeynep binti Cahş ile evliliği konu edilmektedir.
Zümer Suresi'nin faziletleri ise, her kim yatmadan önce bu sureyi okursa huzurlu bir uyku geçirir. Başını yastığa huzurla koyar ve vicdanı rahatlar. Herhangi bir sıkıntısı varsa son bulur. Allah'ın adını zikretmek ve O'na ibadet etmek, şükretmek, dua etmek Zümer Suresi içerisinde de geçmektedir.
Zümer Suresi toplamda 75 ayet içermektedir. Surenin ismi ise; 71, 72 ve 73 numaraları ayetlerde geçen “zümreler” kavramına dayanmaktadır. Bu bağlamda Zümer Suresi'nin anlamı da zümreler ya da gruplar olarak ifade edilmektedir.
Allah, kuluna (Peygamberine) kâfi değil mi? (Ey Rasûlüm, durmuşlar da) seni Allah'dan başkalarıyla (putlarla) korkutuyorlar. Allah, kimi saptırırsa artık ona hidayet edecek yoktur. Allah, kulu için yeterli değil midir? (Evet, yeterlidir.)
DE Kİ: “[Allah şöyle buyuruyor: ⁵⁷ ] 'Ey kendilerine karşı haddi aşan kullarım! Allah'ın rahmetinden umudunuzu kesmeyin: Allah bütün günahları bağışlar; ⁵⁸ çünkü yalnız O, çok bağışlayıcıdır, rahmet kaynağıdır! '”
Allah'ın lütfundan ümidinizi kesmeyiniz; çünkü Allah'ın lütfundan, ancak kâfirler topluluğu ümidini keser.”
Sure ismini 71 ve 73. ayetlerde geçen, zümreler, gruplar anlamına gelen "zümer" kelimesinden almıştır.
De ki: “Hiç bilenlerle bilmeyenler (ilim sahibi kimselerle cahiller) bir olur mu? Şüphesiz, ancak temiz akıl sahipleri düşünüp öğüt alır.”
Bununla beraber hiçbir şeyin Allah'a ortak olmayacağı, O'nun mutlak ve eşsiz yaratıcı olduğu ve O'na inanmanın kişinin ahiret hayatını kurtaracağı konuları yer alır. Bu surenin özellikle yatmadan önce okunması, kişiye huzur verecektir.
"Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Allah bütün günahları affeder.
11. Hasbi Kuranda Zümer ve Tevbe surelerinde geçer.
'İla cehenneme zümera', Arapça'da "cehenneme gönderildiler" anlamına gelmekte ve Kuran'da Zümer Suresi'nde yer almaktadır.
Türk Dil Kurumu verilerine göre Zümra ismi güzel ahlaklı, cesur, yiğit, yürekli, güçlü ve bilgili demektir. Ayrıca bu isim zeki kadın anlamına da gelmektedir. Kısacası Zümra isminin TDK sözlük anlamı bilgili, zeki ve güçlü aynı zamanda güzel ahlaklı demektir.
9. âyet, inancında döneklik yapan biriyle her durumda Allah'a iman ve bağlılığını sürdürenin aynı değerde olamayacağını ifade etmektedir.
Bu gerçek açıkça belli olduktan sonra, 2. âyette artık insanın görevinin, içten bir saygı ve bağlılıkla yalnızca Allah'a kulluk etmek olduğu sonucuna varılmıştır. Âyette bu saygı, bağlılık ve kulluk ihlâs kavramıyla ifade edilmektedir.
“Andolsun ki, eğer ilâhlığında, otoritesinde, mülkünde, tasarruflarında Allah'a ortak koşarsan, bütün amellerin boşa gider. Kesinlikle hüsrana uğrayanlardan olursun.” Andolsun sana da, senden öncekilere de vahyedildi. Eğer ortak koşarsan kesinlikle amelin boşa gider ve mutlaka ziyana uğrayanlardan olursun.
Bunun üzerine Zeyd de Zeyneb'i boşamak ister fakat Peygamber Zeyd'e, “Eşini yanında tut, Allah'tan kork,” der. Neticede Zeyd hanımını boşar ve sonrasında “sen öyle diyordun ama içindekini saklıyordun” (Ahzâb Sûresi:37) ayeti gelir ve böylece Muhammed Zeynep'le evlenir.
Ahzab Suresi, kısmetin açılması ve işlerin yolunda gitmesi için okunduğu rivayet edilir. Her gün 7 defa Ahzab Suresini okumak, işlerin kolaylaşmasına, zorlukların çabucak aşılmasını sağlamaktadır.
Sûre, adını 20 ve 22. âyetlerde geçen “el-Ahzâb” kelimesinden almıştır. Ahzâb, gruplar, demektir. Sûrede başlıca Hendek ve Benî Kureyza savaşları ile aile hayatına dair bazı hükümler konu edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri