Gecikmiş itiraz üzerine icra mahkemesi yapacağı inceleme sonucunda borçlunun ileri sürdüğü mazeretin kabulüne veya reddine karar verecektir. Şayet mahkeme mazeretin kabulüne karar verirse, gecikmiş itirazla birlikte tıpkı süresinde yapılan itirazda olduğu gibi icra takibi durur.
Süresi içinde yapılan itiraz, icra takibi durdurur. İtiraz süresinde yapılmamışsa alacaklının talebi üzerine icra memuru takip işlemlerine alacağın tamamı için devam eder. Borçlu, borcun yalnız bir kısmına itirazda bulunmuşsa icra takibi kabul ettiği miktar için devam eder.
Ödeme emrine itiraz yazılı veya sözlü olarak icra dairesine yapılır. Borçlunun süresi içerisinde bulunduğu itiraz ödeme emrine karşı koyar ve icra takibini durdurur. Ödeme emrinin ulaşmasından itibaren 7 günlük süre başlar. Bu süre kesindir ve 7 günlük süre geçtikten sonra artık borca itiraz edilemez.
Gecikmiş itiraz, engelin kalktığı günden itibaren 3 gün içinde, mazereti gösterir delillerle ve dilekçeyle takibin yapıldığı yer İcra Müdürlüğü'nün bağlı olduğu İcra Mahkemesi'ne yapılır. Gecikmiş itiraz davası, İtiraz, dosya üzerinde incelenir. Durum gerektiriyorsa duruşma yapılır.
Gecikmiş itiraz, takibin yapıldığı yerdeki icra dairesinin bağlı olduğu icra mahkemesine, borçlunun haczedilmiş malları paraya çevrilene kadar, engelin ortadan kalktığı günden itibaren üç gün içinde yapılmalıdır. Borçlu hem süresinde itiraz etmesine engel olan hali, hem de itirazını icra mahkemesine bildirir.
İlgili 28 soru bulundu
Tarafınıza gönderilen ödeme emrini aldığınız tarihten itibaren 7 gün içinde dilekçe ile veya sözlü olarak icra dairesine itiraz etmezseniz takip kesinleşir. Takibe itiraz etmediğiniz ve aynı zamanda borcunuzu ödemediğiniz durumda, yedi günlük itiraz süresi içinde mal beyanında bulunmanız gerekir.
Borçlu ödeme emrinin kendisine tebliğinden yedi gün içinde itiraz etmezse, takip kesinleşir. Borçlu açıkça borcu olduğunu icra dairesine bildirir veya süresinde itiraz etmezse, her iki durumda da takip kesinleşir.
Gecikmiş itirazdan söz edebilmemiz için öncelikle usulüne uygun olarak yapılmış bir tebligat bulunmalıdır. Tebliğ usulsüz yapılmışsa, buna ilişkin yapılan şikayet usulsüz tebligat şikayeti olarak kabul edilecektir. Yani hakim, HMK m. 33 gereğince, şikayet metnindeki “gecikmiş itiraz” ibaresiyle bağlı değildir.
İcra hukukunda genel ilamsız takiplerde ödeme emrine itiraz süresi, ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün olarak belirlenmiştir. Bu süre kesin ve hak düşürücü nitelikte olup, 7 gün geçirildikten sonra yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.
Borçlunun yalnızca itiraz ediyorum demesi yeterlidir. Ancak aşağıda da açıklayacağımız üzere borçlu itirazında bildirdiği sebeplerle bağlıdır. Bu sebeple borçlunun senet metninden anlaşılmayan borca itiraz sebeplerini (mesela borcu ödemiş olduğunu) itirazında ayrıca ve açıkça bildirmesi kendi yararına olur.
Gecikmiş itiraz ise engelin ortadan kalktığı günden itibaren üç gün içinde icra dairesinin bulunduğu yerdeki icra mahkemesine yapılmalıdır. Borçlu itirazından her zaman kayıtsız ve şartsız olmak üzere vazgeçebilir veya borcunu ödeyebilir. Ödeme emrine yapılan itiraz, takibi kendiliğinden durdurur.
Genel icra hukuku kapsamında borçlunun süresinde ve usulüne uygun olarak ödeme emrine itiraz etmesi üzerine de takip kendiliğinden durmaktadır.18. Tebliğ tarihinden itibaren (tebliğ tarihi hesaba katılmadan) yedi gün içinde, doğrudan icra dairesine giderek sözlü veya yazılı olarak itiraz edilebilir.
İtiraz kanun yoluna başvuru süresi; hakim, Cumhuriyet savcısı veya mahkeme tarafından verilen kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 7 gündür. İtiraza konu karar, itiraz hakkına sahip kişinin yokluğunda verilmişse tebliğ edilmelidir. İtiraz süresi de tebliğden itibaren başlar.
Ceza Hukukunda İtiraz Kanun Yoluna Başvurabilecekler
Kurum müdürüne yapılan itirazda ise gerekli işlemler yapılıp tutanak hazırlandıktan sonra dilekçe hemen ilgili mahkemeye gönderilir, işlemlerin tamamlanması ile birlikte kanun ile belirlenen sürelerde kesinleşmiş olur.
İcra takibine borçlu süresi içerisinde itiraz eder; alacaklı 6 ay içerinde İcra Hukuk Mahkemesi'nde '”İtirazın Kaldırılması Davası” ya da 1 yıl içerisinde genel mahkemelerde “İtirazın İptali Davası” açmazsa, icra dosyası işlemden kaldırılır.
İtiraz süresi pazar günü işlemeye başlar. -Sürenin son günü resmi tatile denk geliyor ise süre, tatili takip eden ilk iş gününün mesai bitiş saatinde son bulur.
Borçlunun itirazı ile takip durur. Bu durumda alacaklı takibin devamını sağlamak istiyorsa, itirazın kaldırılması talebiyle icra mahkemesine başvurmalıdır.
Alacaklı itirazın kendisine tebliğini beklemeden de itirazın kaldırılması talebiyle icra mahkemesinde dava açabilir. Bu altı aylık süre hak düşürücü nitelikte olup alacaklı bu süre içerisinde itirazın kaldırılması davası açmazsa bir daha icra takibi talebinde bulunamaz.
ç) İtirazların, herhangi bir icra dairesi aracılığıyla veya güvenli elektronik imza kullanılarak MTS ile entegreçalışan UYAP Vatandaş Portal üzerinden yapılabileceği.
İ. K. m.66) aksine gecikmiş itiraz kendiliğinden icra takibini durdurmaz. Ancak icra mahkemesi, gecikme sebebinin niteliğine ve olayın özelliklerine göre, gerekli görürse (geçici bir tedbir olarak) takibin durdurulmasına karar verebilir.
Nasıl ki alacaklı ilamsız icra takibinde herhangi bir belgeye dayanmaksızın alacaklı olduğunu iddia edebiliyorsa borçlu da herhangi bir gerekçe dahi göstermeksizin borca itiraz edebilecektir. Bu itiraz sonucunda herhangi başka bir şeye gerek kalmaksızın başlatılan ilamsız icra takibi kendiliğinden durur.
Bunun yanı sıra haciz konusunda verilecek olan takip kararının kesinleşmesi de şarttır. İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
İlamsız icra takibinde ödeme emrinin borçluya tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde faiz oranına itiraz edilebilir. (Diğer takip türlerinde bu süre değişmektedir.) Bu durumda takip diğer kalemler yönünden kesinleşir. Faiz yönünden ise takip durur.
İcra Hukukunda İtiraz Süreleri İlamsız İcra Takibinde itiraz süresi 7 gün olmakla birlikte bu süre ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren başlar. Ödeme emri kendisine tebliğ edilen kişi 7 gün içerisinde icra dairesine giderek ilgili ödeme emrine yazılı veya sözlü olarak itiraz edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri