İtirazın iptali davası kaç sene sürer? Bu süre kesinlikle değişkenlik göstermekle birlikte genelde ilk derece mahkemesinde 1-1,5 sene, istinafta 1 sene ve temyizde 2 sene olmak üzere toplamda 5 seneyi bulabilmektedir.
Alacaklı bir yıl içinde itirazın iptali davası açmazsa, yaptığı ilâmsız takip düşer, bir yıllık süreyi geçiren alacaklının, genel hükümlere göre alacağını dava etme hakkı saklıdır (İİK. 67/IV) Yani alacaklı alacağı zamanaşımına uğramadığı sürece, genel mahkemelerde bir alacak (tahsil) davası açabilir.
İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez. Ancak, itirazın iptali kararını temyiz eden borçlu, Yargıtay'dan icranın durdurulmasına karar verilmesini isteyebilir.
Davacı alacaklı, itirazın iptali davası ile borçlunun itirazının kaldırılmasını, takibe itirazın haksız olduğuna ve borçlunun alacağı takipte ödemek zorunda olduğuna ilişkin karar verilmesini ister. Ayrıca davacı alacaklı, mahkemeden icra inkar tazminatı da talep edebilir.
İtiraz dilekçesinin kabulü halinde, icra takibi durur. İcra müdürlüğü, itirazı inceledikten sonra, itirazı kabul veya reddeder. İtirazın kabul edilmesi halinde, alacaklı, itirazın kaldırılması için mahkemeye başvurur.
İlgili 29 soru bulundu
İtirazın iptali davası kaç sene sürer? Bu süre kesinlikle değişkenlik göstermekle birlikte genelde ilk derece mahkemesinde 1-1,5 sene, istinafta 1 sene ve temyizde 2 sene olmak üzere toplamda 5 seneyi bulabilmektedir.
İcra takibine borçlu süresi içerisinde itiraz eder; alacaklı 6 ay içerinde İcra Hukuk Mahkemesi'nde '”İtirazın Kaldırılması Davası” ya da 1 yıl içerisinde genel mahkemelerde “İtirazın İptali Davası” açmazsa, icra dosyası işlemden kaldırılır.
Bir yıllık süre içinde açılan dava, teknik anlamda bir itirazın iptali davasıdır ve ancak bir yıl içinde açılan davanın kazanılması hâlinde borçlunun itirazı iptal edilmiş olur. Bunun üzerine, alacaklı, itiraz ile durmuş olan icra takibine devam edilmesini (yani haciz) isteyebilir.
İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez. Ancak, itirazın iptali kararını temyiz eden borçlu, Yargıtay'dan icranın durdurulmasına karar verilmesini isteyebilir.
İtirazın iptali davasında dava değeri, icra takibinde belirtilen asıl alacak miktarı üzerinden dikkate alınır. Bu sebeple itirazın iptali davasında harca esas değer de asıl alacak üzerinden hesaplanmakta olup; işleyen ve işlemekte olan faiz, icra inkar tazminatı ve giderler nazara alınmamaktadır.
Devam etmekte olan İtirazın İptali davasınedeni ile icra takip dosyasının işlemlemden kaldırılması mümkün değil.
Ancak, eğer borçlu borcunu kabul etmekle birlikte borcu ödediğini iddia ediyorsa bu iddiasını ispatlamakla yükümlüdür. Dolayısıyla böyle bir durumda ispat yükü borçludadır. İtirazın iptali davasında da tanık dinlenebilir, yemin teklif edilebilir, senet ibraz edilebilir ve diğer ispat vasıtalarından da yararlanılabilir.
İtirazın iptali kararı ile birlikte itirazla duran takibe devam edilir. Takibin devamı için ayrıca icra emri gönderilmesine gerek yoktur. İtirazın iptali kararı ile birlikte, takip, asıl alacak ve faiz oranı yönünden kesinleştiğinden, alacaklı itirazla duran takibe devam etme hakkı kazanır.
İtirazın iptaline dair davada yürütülen yargılama süreci sonrasında mahkemece verilen karar maddi ve şekli anlamda kesin hüküm niteliği taşır. Bu sebeple mahkemece davanın reddi kararı verilmesi durumunda takip düşer. Davasının reddine karar verilen alacaklının başkaca bir alacak davası açması da mümkün değildir.
karar verildiği görülmektedir. Yukarıda ayrıntılı olarak belirtildiği gibi, icra takibi devam ederken 'itirazın iptali davası'na ilişkin ilamın, Yargıtayca bozulması halinde “icra işlemleri”olduğu yerde durur (İİK. mad. 40/I).
İİK'nun 363/4. maddesi gereğince istinaf, satıştan başka icra işlemlerini durdurmaz.
İTİRAZIN İPTALİ SONRASI İCRA TAKİBİNE DEVAM
İtirazın iptali davasının kabulü halinde alacaklı iptal kararıyla birlikte takibe devam edilmesini isteyebilir. Kararın kesinleşmiş olması gerekmez. Fakat borçlu icranın geri bırakılmasını isteyebilir ve şartların varlığı halinde tehir-i icra kararı verilir.
İtirazın iptali davasında, ispat yükü kural olarak davacıda olup, davacı alacağının varlığını ispat etmekle yükümlüdür. Bunun gibi, davalı borçlu da, alacaklının kanıtlamış olduğu borcu ödediğini ispat etmekle yükümlüdür.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Sözlü olarak itiraz edilen hallerde icra dairesi memuru söz konusu itirazı yazıya dökerek işlem yapar. Söz konusu 7 günlük süre kesin süredir. İtiraz gününün son günü tatil gününe veya erteleme gününe denk gelirse itiraz süresi ilgili günü izleyen ilk iş gününün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılır.
İcra takibine konu olan tutarın %10'u oranında vekâlet ücreti alınmaktadır. İtirazın iptali davası nisbi vekâlet ücreti içerir. İtirazın kaldırılması ise maktu olarak hesaplanır. Dava bittiği halde karşı taraf avukata borcunu ödememişse, avukat %10'unu icra takibi yaparak karşı taraftan tahsil edebilir.
İnceleme neticesinde imzanın borçluya aidiyetine karar verirse, borçlu inkâr edilen senet tutarının yüzde 15'inden aşağı olmamak üzere inkâr tazminatına ve 100 liradan 5.000 liraya kadar para cezasına mahkûm edilecektir.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Süreler geçtikten sonra borçlunun borcu ortadan kalkar ve alacaklı borç ile ilgili ödeme talep edemez. Bu noktada bazı hususlara dikkat çekmekte fayda var. Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer.
İcra takibinin kapanması için borcun tamamının ödenmesi veya zamanaşımının dolması şarttır. İcra takibi 10 yıldan sonra kapanır. Buna ek olarak 1 yıllık süre geçtikten sonra haciz işlemleri yenilenmezse dosya takipsizlikle kapanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri