Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır (kök içinde halefiyet). Evlâtlık ve altsoyu, evlât edinene kan hısımı gibi mirasçı olurlar.
*Zümre içinde ön sıradaki mirasçılar, alt sıradaki mirasçıların mirasçılığını engeller. Örnek; oğlu hayattayken, aynı oğlunun kızı mirasçı olamaz. *Altsoy, zümre başı ya da kök başına halef olur. Buna kök içinde halefiyet ilkesi denir.
Sizler cüzi halefiyet ilkesini de bilirsiniz. Örneğin; bir kişi alacağını başka bir başka şahsa temlik ettiğinde, o alacağı devralan, devredenin cüzi halefidir.
Hukukî anlamda halefiyet, hak sahibi bir kimsenin yerine geçmektir. Daha açık bir ifade ile bir başkasının bir hakkına -veya bütün olarak malvarlığına- sahip olmak suretiyle o kimsenin yerine geçmektir. Halefiyet, hakkın süjesinin (hak sahibinin) değişmesini ifade eder1.
Külli halefiyetin oluşacağı durumlar sadece yasada belirtilen hallerde mümkün olur. Mirasbırakanın ölüm tarihinde, mirasını oluşturan tüm hak ve borçların, tüm malların mirasçılara bir bütün olarak geçmesi külli halefiyetin en tipik halidir.
İlgili 28 soru bulundu
Ölen her kimsenin mutlaka bir külli halefi vardır. Miras bırakanın külli halefleri, onun kanunî veya atanmış mirasçılarıdır. Bu külli halef mirasçılar, yani miras bırakanın kanunî veya atanmış mirasçıları, gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi de olabilir13. butlanı davası ve babalık davası gösterilebilir.
Cüzi halefiyet, bir kişinin tek bir hakta başka bir kişinin yerine geçmesi anlamına gelmektedir. Tek bir hakkın bir başkasına devri cüzi halefiyettir. Külli halefiyet ise, bir kişiye ait olan haklar topluluğunun ya da malvarlığının tümüyle tek bir hukuki nedenle bir başkasına devridir.
Halefiyet, ala- caklı ile ifada bulunan üçüncü kişi arasındaki ilişki iken, rücu borçlu ile ifada bulunan üçüncü kişi arasındaki ilişkidir.
Halefiyet yolu ile kazanma, külli intikal veya cüzi intikal şeklinde gerçekleşir. Külli intikalde bir kimsenin malvarlığı bir bütün olarak bir başkasına geçer. Külli intikalin tipik örneği, ölenin malvarlığının bir bütün olarak, yani aktif ve pasifleriyle birlikte mirasçılarına geçmesi durumudur.
TMK m. 496/f.2'ye göre “Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.” Demek ki, zümre başları sağ olduğu müddetçe, onların altsoyları, yani mirasbırakanın kardeşleri, kardeş çocukları, onların da çocukları mirasbırakana mirasçı olamayacak.
Miras kendisine kanunen geçen mirasçıya kanunî mirasçı, ölüme bağlı tasarrufla intikal eden mirasçıya da mansup mirasçı denir.
b-) Atanmış (İradi) Mirasçılar : Mirasçılık sıfatını miras bırakanın iradesinden alırlar. Miras bırakan ölüme bağlı tasarrufuyla miras bıraktığı kişiler atanmış mirasçı olurlar.
Devlet de diğer yasal mirasçılar gibi bir külli haleftir ancak diğer yasal mirasçılardan farklı olarak, mirasbırakanın borçlarından sadece kendisine intikal eden tereke değerleri ile sınırlı bir sorumluluğu vardır.
Tereke üzerinde kanuni intifa hakkına sahip olanlar ile vasiyet alacaklıları, miras hukukunda cüzi halefiyet ilkesine göre hak sahibi olan kişilerdir.
Baba vefat ettiğinde tüm çocukları ve ölüm tarihindeki eşi mirası paylaşır. Eşin miras payı 1/4 olur, kalan 3/4 tüm çocuklar arasında eşit paylaşılır. Çocuğun hangi anneden olduğunun önemi yoktur. Eş yok ise, tüm miras çocuklara geçer.
Medeni kanunumuza göre evli olmayan ve çocuğu bulunmayan murisin mirasının ana ve babasına geçeceğini hüküm altına almıştır. Söz konusu maddeye göre: “Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar.
Halefiyet kavramının sigortacılık sektöründe yer aldığı hususlar, genellikle zarar ve sorumluluk sigortaları kapsamındadır. Sigorta konusunun, sigorta ettirenin ya da sigortalının üçüncü kişilere verdiği zararlar olduğu sigorta türlerinde, borç ifa yükümlülüğü sigorta şirketine devredilir.
Halefiyet ve Hakların Devri Prensibi: Sigortanın genel prensiplerinden olup, sigortacının, sigorta konusunun uğradığı zarardan ötürü sigortalıya ödemede bulunmasını takiben, yaptığı ödeme oranında sigortalının yerine geçmesini ve onun bütün haklarını devralmasını öngörür.
Zilyetliğin devren kazanılmasının olmadığı hallerde aslen kazanma var olarak nitelendirilir. Mevcut zilyedin zilyetlik hakkını tanımamak suretiyle eşya üzerinde zilyetlik tesis edilmesi de aslen kazanmadır. Örneğin, hırsızlık, gasp ve dolaysız zilyedin korkutularak (tehdit) zilyetliğin kazanılması da aslen kazanmadır.
Sigorta hukukunda, sigorta şirketinin bu şekilde sigortalı yerine geçmesi halefiyet ilkesi olarak adlandırılmaktadır. Sigorta Hukukunda halefiyet Türk Ticaret Kanunu'nun 1301 inci maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir. “Sigortacı sigorta bedelini ödedikten sonra hukuken sigorta ettiren kimse yerine geçer.
Arapça kökenli bir sözcük olan rücu kelimesini Türk Dil Kurumu, geri dönme, sözünü geri alma, cayma şeklinde tanımlar.
Rücu, kişinin yükümlülüklerinden caymasını ifade eder. Tüzel ya da özel kişiler için geçerli olan bu kavram sigorta şirketlerini de kapsar. Sigorta şirketinin sözleşme ile belirlenen görevlerinden vazgeçebilmesi için rücu talebinde bulunması gerekir.
Anne ve 4 kardeş satın alma ve tapuda tescili kendi adına yapabilme yetkisini (akdi halef) bir kardeşe vermişler.
Cüzi halefiyet; miras bırakanın borçlarından sorumlu tutulmadan sadece kendisine bırakılan haklar hususunda vasiyeti yerine getirme görevlisi varsa ona, yoksa yasal veya atanmış mirasçılara karşı istem hakkına sahip olan halefiyet türüdür. Cüzi halefiyet yoluyla hak sahibi olan kişiler “vasiyet alacaklıları” dır.
Hususî sebebe mebni hukukî halef ne demektir? Muayyen ve müşahhas bir hakkı bir diğerinden iktisap eden şahıs bu hakkı kendi sine devreden şahıs hukukî halefidir. Müşterile bayi, mevhubunlehle vahip (bağışlananla bağışlayan), alacağı temellük edenle temlik eden halef selef vaziyetindedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri