Özellikle vurgulamakta yarar var ki, imzaya itiraz edecek borçlu, imza itirazını açıkça ve ayrıca belirtmelidir; aksi takdirde, senet altındaki imzayı kabul etmiş sayılır. Borçlu, ödeme emrinin kendisine tebliğ edildiği andan itibaren 7 gün içinde pekala itiraz edebilir.
Buna göre borçlu bir engel sebebiyle süresinde ödeme emrine itiraz edemediyse bu itirazını sonradan yapabilir.
İtirazın iptali davası sonucunda davanın kabulüne karar verilmesi halinde, ilamsız icra takibinin başlatıldığı dosya üzerinden icra takibine konu alacak bütün ferileriyle birlikte kesinleşmiş olacağından takibe devam edilip tebligat yapılmasına gerek olmaksızın haciz işlemi yapılabilecektir.
İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez. Ancak, itirazın iptali kararını temyiz eden borçlu, Yargıtay'dan icranın durdurulmasına karar verilmesini isteyebilir.
İtirazın iptali davası, yargılama usulü bakımından genel hükümlere, yani HMK' na tabidir. Borçlu, bu davaya karşı vereceği cevapta veya varsa ikinci cevapta ödeme emrine itiraz ederken bildirmiş olduğu itiraz sebepleri ile bağlı değildir.
İlgili 21 soru bulundu
İtirazın iptali davası genel hükümlere göre nispi harca tabidir. Alacaklının icra takibi açarken yatırmış olduğu binde beş peşin harç kendisine geri verilir ya da dava harcından mahsup edilir. İtirazın iptali davasında harca esas değer asıl alacak miktarı olarak dikkate alınır.
Devam etmekte olan İtirazın İptali davasınedeni ile icra takip dosyasının işlemlemden kaldırılması mümkün değil.
İİK'nun 363/4. maddesi gereğince istinaf, satıştan başka icra işlemlerini durdurmaz.
Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacakları ve tazminatları ile ilgili itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu arabuluculuğa tabi olduğu Kanun ile açıklığa kavuşturulmuştur.
Ancak, eğer borçlu borcunu kabul etmekle birlikte borcu ödediğini iddia ediyorsa bu iddiasını ispatlamakla yükümlüdür. Dolayısıyla böyle bir durumda ispat yükü borçludadır. İtirazın iptali davasında da tanık dinlenebilir, yemin teklif edilebilir, senet ibraz edilebilir ve diğer ispat vasıtalarından da yararlanılabilir.
Bir yıllık süre içinde açılan dava, teknik anlamda bir itirazın iptali davasıdır ve ancak bir yıl içinde açılan davanın kazanılması hâlinde borçlunun itirazı iptal edilmiş olur. Bunun üzerine, alacaklı, itiraz ile durmuş olan icra takibine devam edilmesini (yani haciz) isteyebilir.
Alacaklı tarafından açılan itirazın iptali davası reddedilirse, takip konusu alacağın mevcut olmadığı mahkeme hükmü ile kesin olacağından dolayı, alacaklı aynı alacaktan dolayı yeni bir alacak davası açamaz.
T. 20.1.2020. ÖZET : Dava, itirazın iptali istemine ilişkindir. Davada itirazın iptalinin ıslahla alacak davasına çevrilmesi ve miktarın arttırılması mümkündür.
İmzanın borçluya ait olmadığına karar verilerek itirazın kabul edilmesi halinde icra takibi durur.
İmzaya itiraz, ödeme emrinin tarafınıza tebliğinden itibaren 5 gün içinde yetkili icra mahkemesine yapılmalıdır. İmzaya itiraz dilekçesinde senetteki imzaya itiraz edildiği açıkça belirtilmelidir. Aksi takdirde, itirazınız “imzaya itiraz” değil “borca itiraz” olarak değerlendirilebilecektir.
Yargıtay 12. HD E:2012/1747 K:2012/22466 * İMZAYA İTİRAZIN KABULÜ KARARININ KESİNLEŞMESİYLE TAKİP İPTAL EDİLİR.
Kanunun 3'üncü maddesinin birinci fıkrasına “Bu alacak ve tazminatla ilgili itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davaları hakkında birinci cümle hükmü uygulanır.” ifadesinin eklenmesi ile söz konusu davalar da zorunlu arabuluculuk kapsamına girmiştir.
1. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 4. maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar para olan alacak, tazminat, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarında, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması 01 Eylül 2023 tarihinden itibaren dava şartıdır.
İtirazın İptali Davasına konu alacağı ticari olması, tüketici işleminden kaynaklanması veyahut iş hukuku ve işçilik alacağından kaynaklanması halinde arabuluculuğa başvurulması zorunludur.
İtirazın iptali davası, genel hükümlere göre nispi harca tabidir. 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 29. maddesi uyarınca; ilamsız takiplerde alacaklı takip talebinde bulunurken icra müdürlüğüne binde beş peşin harç yatırır.
Alacaklı, itirazın kendisine tebliğinden önce de, itirazın iptali davası açabilir. Gerçekten de alacaklı, itirazın iptali (İİK, m. 67) veya kaldırılması (İİK, m. 68-68a) yoluna başvurabilmek için, ödeme emrine itiraz edildiğinin kendisine tebliğ edilmesini beklemek zorunda değildir.
İtirazın iptali davası kaç sene sürer? Bu süre kesinlikle değişkenlik göstermekle birlikte genelde ilk derece mahkemesinde 1-1,5 sene, istinafta 1 sene ve temyizde 2 sene olmak üzere toplamda 5 seneyi bulabilmektedir.
İtirazın iptali davasında, ispat yükü kural olarak davacıda olup, davacı alacağının varlığını ispat etmekle yükümlüdür. Bunun gibi, davalı borçlu da, alacaklının kanıtlamış olduğu borcu ödediğini ispat etmekle yükümlüdür.
karar verildiği görülmektedir. Yukarıda ayrıntılı olarak belirtildiği gibi, icra takibi devam ederken 'itirazın iptali davası'na ilişkin ilamın, Yargıtayca bozulması halinde “icra işlemleri”olduğu yerde durur (İİK. mad. 40/I).
Buna göre; i) İlamsız takip yapılmış olması, ii) Borçlunun bu takibe itiraz etmesi, iii) İtirazın alacaklıya (davacıya) tebliğinden itibaren alacaklının, bir yıl içinde itirazın iptali için mahkemeye başvurmuş olması, yasal koşullarının gerçekleşmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri