İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez. Ancak, itirazın iptali kararını temyiz eden borçlu, Yargıtay'dan icranın durdurulmasına karar verilmesini isteyebilir.
İtirazın iptali davası yönünden özel bir yetki kuralı getirilmediğinden genel hükümlere göre yetkili mahkeme belirlenecektir. İcra dairesinin yetkisine itiraz edilmemesi o yerdeki mahkemeyi itirazın iptali yönünden yetkili hale getirmez.
İtirazın iptali davası sonucunda borçlunun itiraz etmekte haksız olduğuna karar verilirse borçlu; alacaklının talebi üzerine, davaya konu alacağın %20'sinden aşağı olmamak üzere, uygun bir tazminata mahkum edilir (İİK m.67/2). Bu tazminata icra inkar tazminatı denilmektedir.
İtirazın iptali davası sonucunda davanın kabulüne karar verilmesi halinde, ilamsız icra takibinin başlatıldığı dosya üzerinden icra takibine konu alacak bütün ferileriyle birlikte kesinleşmiş olacağından takibe devam edilip tebligat yapılmasına gerek olmaksızın haciz işlemi yapılabilecektir.
İtirazın kesin kaldırılmasına karar verilmesi halinde, borçlunun yapmış olduğu itiraz kaldırılmış olur ve borçlu sanki ödeme emrine hiç itiraz etmemiş gibi sonuç doğurur. Alacaklı, itiraz ile durmuş olan icra takibine devam edilmesini ve haciz isteyebilir.
İlgili 23 soru bulundu
İcra mahkemesine yapılan talep üzerine, yani itirazın kaldırılması davası açıldığında mahkemece bir inceleme yapılır. Bu inceleme sonucunda alacaklı haklı bulunursa borçlunun itirazı kesin olarak kaldırılır.
İtirazın kaldırılması talebinde alacaklı borçlunun itirazının kendisine tebliğinden itibaren 6 ay içerisinde icra mahkemesine başvuru yapmak zorundadır. İtirazın iptali davasında ise alacaklı yine itirazın kendisine tebliğinden itibaren 1 yıl içinde davayı ilgili mahkemede açmak zorundadır.
İTİRAZIN İPTALİ SONRASI İCRA TAKİBİNE DEVAM
İtirazın iptali davasının kabulü halinde alacaklı iptal kararıyla birlikte takibe devam edilmesini isteyebilir. Kararın kesinleşmiş olması gerekmez. Fakat borçlu icranın geri bırakılmasını isteyebilir ve şartların varlığı halinde tehir-i icra kararı verilir.
karar verildiği görülmektedir. Yukarıda ayrıntılı olarak belirtildiği gibi, icra takibi devam ederken 'itirazın iptali davası'na ilişkin ilamın, Yargıtayca bozulması halinde “icra işlemleri”olduğu yerde durur (İİK. mad. 40/I).
Alacaklı bir yıl içinde itirazın iptali davası açmazsa, yaptığı ilamsız takip düşer, bir yıllık süreyi geçiren alacaklının, genel hükümlere göre alacağını dava etme hakkı saklıdır (İİK.67/IV). Yani alacaklı alacağı zamanaşımına uğramadığı sürece, genel mahkemelerde bir alacak(tahsil) davası açabilir.
İİK m.363 hükmünün yeni haliyle; itirazın kaldırılması talebinin reddine veya kabulüne ilişkin icra mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna cevaz vermektedir.
İtirazın İptali Davasının Niteliği, Yargılama Usulü ve Hukuki Yarar. Yasal dayanağını 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun (İİK) 67. maddesinden alan itirazın iptali davası, müddeabihi takip konusu yapılmış ve borçlunun itiraz etmiş olduğu alacak olan, normal bir alacak (eda) davasıdır.
İtirazın iptali davası kaç sene sürer? Bu süre kesinlikle değişkenlik göstermekle birlikte genelde ilk derece mahkemesinde 1-1,5 sene, istinafta 1 sene ve temyizde 2 sene olmak üzere toplamda 5 seneyi bulabilmektedir.
Devam etmekte olan İtirazın İptali davasınedeni ile icra takip dosyasının işlemlemden kaldırılması mümkün değil.
İtirazın iptali davası sonucunda verilen karar uyarınca, ilamsız icra takibinin başlatıldığı dosya üzerinden, takipte istenip de mahkemece de takibin devamına karar verilen asıl alacak ve faizi hakkında takibe devam edilmesine engel yoktur.
Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacakları ve tazminatları ile ilgili itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu arabuluculuğa tabi olduğu Kanun ile açıklığa kavuşturulmuştur.
İtirazın iptali davasında dava değeri, icra takibinde belirtilen asıl alacak miktarı üzerinden dikkate alınır. Bu sebeple itirazın iptali davasında harca esas değer de asıl alacak üzerinden hesaplanmakta olup; işleyen ve işlemekte olan faiz, icra inkar tazminatı ve giderler nazara alınmamaktadır.
(1) Davacı, aynı davalıya karşı olan, birbirinden bağımsız birden fazla asli talebini, aynı dava dilekçesinde ileri sürebilir. Bunun için, birlikte dava edilen taleplerin tamamının aynı yargı çeşidi içinde yer alması ve taleplerin tümü bakımından ortak yetkili bir mahkemenin bulunması şarttır.
İtirazın İptali Davasına konu alacağı ticari olması, tüketici işleminden kaynaklanması veyahut iş hukuku ve işçilik alacağından kaynaklanması halinde arabuluculuğa başvurulması zorunludur.
İcra dosyası alacaklının borçtan feragat etmesi nedeni ile kapanmışsa tekrar açılamaz. İcra dosyası kanunda öngörülen haciz talep etmek hakkı ve yenileme süresi bir yılın geçmesi, dosyanın takip edilmemesi nedeni ile kapanmışsa alacaklının dosyanın yenilenmesi talebi ve ilgili harcı ödemesi ile tekrar açılır.
İcra inkâr tazminatına da, yalnız bir yıl içinde açılmış olan itirazın iptali davasında hükmedilebilir. Alacaklı bir yıl içinde itirazın iptali davası açmazsa, yaptığı ilamsız takip düşer.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, itirazın iptali ile alacağın tahsili birlikte istenemez. Böyle bir durumda mahkemece davacı tarafa, davasının itirazın iptali mi, yoksa alacak davası mı olduğunun açıklattırılması ve buna göre davanın itirazın iptali ya da alacak davası olarak sonuçlandırılması gerekir.
İtirazın iptali davasında, ispat yükü kural olarak davacıda olup, davacı alacağının varlığını ispat etmekle yükümlüdür. Bunun gibi, davalı borçlu da, alacaklının kanıtlamış olduğu borcu ödediğini ispat etmekle yükümlüdür.
Ancak, eğer borçlu borcunu kabul etmekle birlikte borcu ödediğini iddia ediyorsa bu iddiasını ispatlamakla yükümlüdür. Dolayısıyla böyle bir durumda ispat yükü borçludadır. İtirazın iptali davasında da tanık dinlenebilir, yemin teklif edilebilir, senet ibraz edilebilir ve diğer ispat vasıtalarından da yararlanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri