İtirazın iptali ilamı, itiraz üzerine duran icra takibinin devamını sağlayan bir ilamdır. İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez.
Alacaklı tarafından açılan itirazın iptali davası reddedilirse, takip konusu alacağın mevcut olmadığı mahkeme hükmü ile kesin olacağından dolayı, alacaklı aynı alacaktan dolayı yeni bir alacak davası açamaz.
Gayrimenkul ve gayrimenkul üzerindeki ayni haklara ilişkin ilamlar kesinleşmedikçe icra takibine konu edilemezler. Ancak taşınmaza ilişkin her türlü dava değil bilakis mülkiyet hakkı değişikliğine neden olan veya bu şekilde sonuç doğuran davalara ilişkin ilamlar, kesinleşmedikçe icraya konulamaz.
İtirazın iptali davası sonucunda davanın kabulüne karar verilmesi halinde, ilamsız icra takibinin başlatıldığı dosya üzerinden icra takibine konu alacak bütün ferileriyle birlikte kesinleşmiş olacağından takibe devam edilip tebligat yapılmasına gerek olmaksızın haciz işlemi yapılabilecektir.
İtirazın iptali davasını (M.67) ve borçtan kurtulma davasını (M.69) kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz) isteyebilmesi (veya M.32 ye göre ilamlı icra takibi yapabilmesi) için itirazın iptali kararının kesinleşmesi şart değildir.
İlgili 25 soru bulundu
Örnek 14 takip talebinin düzenlenmesinden sonra, icra dairesi tarafından düzenlenen tahliye emrinin kiracıya tebliğinin ardından 7 günlük itiraz süresi bulunmaktadır. Kiracının kendisine tebliğ olunan icra takibine itiraz etmemesi halinde, ilamsız tahliye takibi kesinleşir.
Devam etmekte olan İtirazın İptali davasınedeni ile icra takip dosyasının işlemlemden kaldırılması mümkün değil.
Şayet itirazın iptali davasına konu uyuşmazlık hakkında kesin hüküm mevcutsa, dava şartı yokluğu sebebiyle ret kararı verilir. İtirazın iptali davasında verilen hüküm, yalnızca takip hukuku açısından değil; maddi anlamda da kesin hüküm teşkil eder.
İtirazın iptali davası genel hükümlere göre nispi harca tabidir. Alacaklının icra takibi açarken yatırmış olduğu binde beş peşin harç kendisine geri verilir ya da dava harcından mahsup edilir. İtirazın iptali davasında harca esas değer asıl alacak miktarı olarak dikkate alınır.
Dolayısıyla dava dilekçesinin vekile değil asıla (borçluya) tebliğ edilmesi gerekmektedir. Bu gerekçeler uyarınca itirazın iptali davasında dava dilekçesinin davalı borçlu yerine vekiline tebliğ edilmesi, HMK'nın emredici hükümlerine aykırılık teşkil edecektir.
İtfa Sebebiyle Takibin İptali Ne Zamana Kadar İstenebilir? İcra takibinin itfa sebebiyle iptal edilebilmesi için icra takibinin kesinleşmesi gerekir. Takip kesinleşmeden önce yapılan itfanın, ödeme emrine itirazda ileri sürülmesi gerekir.
Kural olarak ilâmlar, verildikleri andan itibaren icra edilebilirlik etkisine sahiptir; hükmün kesinleşmesi aranmaz. İcra ve İflas Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve sair kanunlarda bu kurala istisna getirilmiş, bazı ilâmların kesinleşmeden icraya konu edilemeyeceği belirtilmiştir.
Dolayısıyla şikayet üzerine icra mahkemesi tarafından verilen kararların kesinleşmeden icraya konması mümkündür. Zira Yargıtay'ın 16/09/2011, 2011-347 K.- 2011/320 E. Sayılı kararı da icra mahkemesince verilen kararların infazı için kesinleşme şartının bulunmadığını belirtmektedir.
İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez. Ancak, itirazın iptali kararını temyiz eden borçlu, Yargıtay'dan icranın durdurulmasına karar verilmesini isteyebilir.
Bir yıllık süre içinde açılan dava, teknik anlamda bir itirazın iptali davasıdır ve ancak bir yıl içinde açılan davanın kazanılması hâlinde borçlunun itirazı iptal edilmiş olur. Bunun üzerine, alacaklı, itiraz ile durmuş olan icra takibine devam edilmesini (yani haciz) isteyebilir.
ÖZET : İtirazın iptali ile alacağın tahsili birlikte istenemez. Böyle bir durumda; mahkemece davacı tarafa, davasının itirazın iptali mi, yoksa alacak davası mı olduğunun açıklattırılması ve buna göre davanın itirazın iptali ya da alacak davası olarak sonuçlandırılması gerekir.
İİK'nun 363/4. maddesi gereğince istinaf, satıştan başka icra işlemlerini durdurmaz.
İtirazın İptali Davası yargılaması sonunda mahkeme davanın kabulüne, kısmen kabul kısmen reddine veyahut reddine karar verebilecektir. Verilen hüküm dava değerine bağlı olarak kesin olabileceği gibi İstinaf Kanun Yolu açık olmak üzere de verilmiş olabilir.
İtirazın iptali davasında, ispat yükü kural olarak davacıda olup, davacı alacağının varlığını ispat etmekle yükümlüdür. Bunun gibi, davalı borçlu da, alacaklının kanıtlamış olduğu borcu ödediğini ispat etmekle yükümlüdür.
Murisin borcundan dolayı yapılan icra takibi kesinleşse dahi mirasçının mirası reddetmesi hacizleri kaldırır.
T. 20.1.2020. ÖZET : Dava, itirazın iptali istemine ilişkindir. Davada itirazın iptalinin ıslahla alacak davasına çevrilmesi ve miktarın arttırılması mümkündür.
Örneğin; itirazın kaldırılması talebi reddedilen alacaklı genel hükümlere dayanarak itirazın iptali davası açabilir (md 67/1) . İtirazın kaldırılması talebi altı aylık hak düşürücü süreye tabidir. Bu altı aylık süre alacaklıya itirazın tebliği tarihinden itibaren başlar.
Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacakları ve tazminatları ile ilgili itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu arabuluculuğa tabi olduğu Kanun ile açıklığa kavuşturulmuştur.
Sonuç olarak konu bakımından itirazın iptali davası ile menfi tespit davası aynıysa itirazın iptali davasından sonra menfi tespit davası açılamaz.
karar verildiği görülmektedir. Yukarıda ayrıntılı olarak belirtildiği gibi, icra takibi devam ederken 'itirazın iptali davası'na ilişkin ilamın, Yargıtayca bozulması halinde “icra işlemleri”olduğu yerde durur (İİK. mad. 40/I).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri