Özet: Alacaklı kiraya veren, borçlunun itirazı üzerine icra mahkemesinden "tahliye" istemeden, yalnızca "itirazın kaldırılmasını" isteyebilir. Yani itirazın kaldırılması davası ile tahliye davasının ayrı ayrı açılmasında bir usulsüzlük bulunmamaktadır.
İİK m.363 hükmünün yeni haliyle; itirazın kaldırılması talebinin reddine veya kabulüne ilişkin icra mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna cevaz vermektedir.
İcra mahkemesi tarafından verilen tahliye kararının icra edilebilmesi için kesinleşmesi şart değildir. Ancak tahliye kararının icra edilebilmesi için tahliye kararının kiracıya tefhim ya da tebliğ tarihinden itibaren on gün geçmesi gereklidir.
İtirazın Kaldırılması Davası maktu harca ve maktu vekalet ücretine tabi bir davadır. Dava açılırken ödenen harç davanın sonunda haksız çıkan tarafa yükletilecektir.
Tahliye emrindeki onbeş günlük süre takibe itiraz edilmemesi halinde kiracının icra müdürlüğünce zorla tahliye edilebilmesi için beklenilmesi zorunlu bir süredir. Tahliye emrine itiraz edilmesi halinde ise onbeş günlük sürenin geçmesi beklenmeden hemen itirazın kaldırılması için icra mahkemesine başvurulabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Kiracının tahliye emrine itiraz etmesi halinde kiraya veren İcra Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak İtirazın Kaldırılması Davası açarak kiracının tahliyesini sağlayabilir. Ancak tahliye taahhüdü adi yazılı şekilde verilmiş ve kiracı imzaya itiraz etmişse artık itirazın kaldırılması davası açılması mümkün değildir.
İcra hukuku takip hukukudur. İcra Tetkik Merciinde itirazın kaldırılması isteği, mahkemedeki bir davada derdest olarak kabul edilemeyeceği gibi kesin hüküm olarak ta nitelendirilemez. Bu nedenle alacaklı bu iki hakkı bir arada kullanabilir.
Alacaklı tarafından açılan itirazın iptali davası reddedilirse, takip konusu alacağın mevcut olmadığı mahkeme hükmü ile kesin olacağından dolayı, alacaklı aynı alacaktan dolayı yeni bir alacak davası açamaz.
İtirazın kaldırılması davası, icra mahkemesinde açılır. İcra mahkemesine başvurup itirazın kaldırılması davası açabilmek için alacaklının elinde belirli bazı belgelerin bulunuyor olması gerekir. Bu şartın mevcut olmaması durumunda genel mahkemeye giderek itirazın iptali davası açılması gerekir.
Tahliye Emrine İtiraz Edilmesi
Yapılan itiraz tahliye takibini kendiliğinden durdurur. Kiracı kira sözleşmesindeki veya tahliye taahhüdündeki imzayı inkâr etmek istiyorsa bunu ayrıca ve açıkça belirtmelidir; aksi durumda bu imzayı ikrar etmiş sayılır.
Örneğin, tahliye taahhüdündeki imzaya itiraz edildiğinde icra mahkemesinin söz konusu itirazı inceleme yetkisi bulunmamaktadır. İtirazın bertaraf edilmesi sulh hukuk mahkemesinden isteneceğinden9 bu hâlde dava açmadan önce arabuluculuğa başvurulması gerekmektedir.
Tahliye Davasını Kaybeden Kiracı Ne Kadar Öder? Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Kiracı tahliye davasını kaybederse, mahkeme masrafları ve avukat ücretleri de kiracı tarafından karşılanır.
Bu durumda, tahliye kararı kesinleşir ve kiracı, taşınmazdan çıkarılabilir. Sonuç olarak, kiracı tahliye kararını temyiz ederse, tahliyenin gerçekleşmesi gecikir. Ancak, temyiz kararının olumlu olması halinde, kiracı, taşınmazda kalmaya devam edebilir.
Tahliye kararlarına karşı istinaf yolu açıktır. Ancak davalının istinaf etmiş olması hükmün icrasını durdurmaz. Yani tahliyeyi durdurmaz. Tahliyenin durdurulması isteniyorsa tehri icra davası açılabilir.
İİK m. 275 maddesi uyarınca tahliye taahhütnamesine istinaden verilmiş itirazın iptali ve tahliye kararları, İİK m. 36'a göre tehiri icra kararı verilebilecek kararlardan değildir. Özetle tahliye kararının istinaf edilmesi, ilk derece hükmünün infazını durdurmayacaktır.
İtirazın iptali ilamı, itiraz üzerine duran icra takibinin devamını sağlayan bir ilamdır. İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez.
Dava velayetin kaldırılması isteğine ilişkindir. Bu davalar adli tatil içinde görülecek dava ve işlerdendir (6100 sk. HMK. 103. mad.). Bu nedenle temyize ilişkin sürelerde adli tatilde işlemeye devam eder.
Yakın zamanda bu yaklaşımını terkeden ve tahliye kararlarını maddi değerine göre, ikinci kez incelemekten imtina eden anlayış sonrası, gelelim güncel istinaf sınırlarına... Tahliyeye yönelik davalar da dahil olmak üzere, 2023 yılı itibariyle, İcra Hukuk Mahkemelerinin istinaf sınırı, 41.710-TL olarak belirlenmişti.
Özetlemek gerekirse tahliye davalarında istinaf kesinlik sınırı yıllık kira bedeline göre, temyiz kesinlik sınırı ise 3 aylık kira bedeline göre belirlenmektedir.
Buna göre aleyhine icra takibi başlatılan borçlu, takibe vekili aracılığıyla itiraz etse dahi, alacaklının açacağı itirazın iptali davasında dava dilekçesi asıla (borçlunun kendisine) tebliğ edilmelidir.
İtirazın geçici kaldırılmasına ilişkin yapılan duruşmaya borçlunun bizzat katılması gerekir. Herhangi bir mazeret belirtmeden borçlu duruşmaya gelmezse itirazın geçici olarak kaldırılması kararı onun yokluğunda verilir. Ayrıca %10 para cezasına mahkum edilir.
İcra Mahkemesine Yapılan Başvuru İtirazın Kaldırılması Olarak Değerlendirilmelidir. Genel haciz yolu ile ilamsız takibe karşı borçlunun süresinde itirazı takibi durdurur.
İcra takibine yapılan itirazın kaldırılması için başvuran alacaklının, bu talebinin reddedilmesi taraflar arasında kesin hüküm sonucunu doğurmaz. Bu nedenle, önce itirazın kaldırılması yoluna başvurmuş olan alacaklı, daha sonra İİK 67. maddesi gereğince itirazın iptali davası açabilir.
NOT: Alacaklının “itirazın iptali davası'' açmasından sonra, borçlu tarafından “menfi tespit davası'' açılamayacağı, çünkü bu davacı açmakta hukuki yararının bulunmadığı gerek doktrinde ve gerekse uygulamada tereddütsüz kabul edilmektedir.
İTİRAZIN İPTALİ DAVASI KISMİ DAVA OLARAK AÇILABİLECEĞİ GİBİ BİR YILLIK HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE İÇERİSİNDE ISLAH EDİLMESİ GEREKİR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri