İcra mahkemesi tarafından verilen tahliye kararının icra edilebilmesi için kesinleşmesi şart değildir.
İİK m.363 hükmünün yeni haliyle; itirazın kaldırılması talebinin reddine veya kabulüne ilişkin icra mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna cevaz vermektedir.
İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez.
Özet: Alacaklı kiraya veren, borçlunun itirazı üzerine icra mahkemesinden "tahliye" istemeden, yalnızca "itirazın kaldırılmasını" isteyebilir. Yani itirazın kaldırılması davası ile tahliye davasının ayrı ayrı açılmasında bir usulsüzlük bulunmamaktadır.
Tahliye Taahhütnamesine İtiraz Etme Hakkı ve İcra Takibin Durması Tahliye emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde kiracı, icra dairesine yazılı veya sözlü olarak itirazda bulunma hakkına sahiptir. Kiracının bu itirazı üzerine icra takibi durur.
İlgili 37 soru bulundu
Tahliye davası, kiracıdan veya kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle kiraya veren tarafından açılabilen çekişmeli davalardan birisidir. Tahliye talebi doğrudan sulh hukuk mahkemelerinde açılır. Sulh hukuk mahkemesi tarafından verilen hüküm kesin hüküm niteliğinde değildir.
Tahliye Kararına Uymayan Kiracıya Ne Yapmalı? Kiracıların Mahkeme tarafından alınan kiracı tahliye kararına uyması gerekir. Verilen karar sonrasında kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma müddeti tanınır. Bu 15 günlük süre zarfında kiracı taşınmazı boşaltması gerekir.
Kiralananın Tahliyesine Yönelik İlamların İcrası
Ancak istisnai olarak bazı kararların ilamlı icrayla takibi için kesinleşme şartı öngörülmüştür. Taşınmaz üzerindeki bir ayni hakka ilişkin ilamlar kesinleşmeden ilamlı icra yoluyla takip edilemezler.
Kiralananın ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin durumlarda ise icra mahkemelerinde açılacak itirazın iptali veya itirazın kaldırılması davalarında arabuluculuk başvurusu dava şartı olarak aranmayacaktır.
İtirazın Kaldırılması Davasında Verilen Mahkeme Kararının İcrası İcra mahkemesi, itirazın kaldırılması davasında itirazın kesin olarak kaldırılmasına veya kaldırma talebinin reddine karar verebilir. Bu kararlar maddi anlamda kesin teşkil etmeyip sadece o takip için sonuç doğurur.
5. Tahliye Kararının İcrası İcra mahkemesi tarafından verilen tahliye kararının icra edilebilmesi için kesinleşmesi şart değildir. Ancak tahliye kararının icra edilebilmesi için tahliye kararının kiracıya tefhim ya da tebliğ tarihinden itibaren on gün geçmesi gereklidir.
İtirazın Kaldırılması Davası maktu harca ve maktu vekalet ücretine tabi bir davadır. Dava açılırken ödenen harç davanın sonunda haksız çıkan tarafa yükletilecektir.
Kesinleşmeden icraya konulamayan ilamlardaki yargılama giderleri, vekalet ücreti, faiz, Kötüniyet Tazminatı, İcra İnkar Tazminatı gibi feriler de, hüküm kesinleşmeden icraya konulamaz.
Kiracının, tahliye kararının icrasını istinaf yoluna başvurarak, bununla birlikte icranın durdurulmasını sağlayan bir prosedür olan ve İcra İflas Kanunu m. 36'da düzenlenen “icranın geri bırakılması” yöntemini uygulayarak takibin ilerlemesini ve sonuçlanmasını engelleyebilir.
İİK m. 275 maddesi uyarınca tahliye taahhütnamesine istinaden verilmiş itirazın iptali ve tahliye kararları, İİK m. 36'a göre tehiri icra kararı verilebilecek kararlardan değildir. Özetle tahliye kararının istinaf edilmesi, ilk derece hükmünün infazını durdurmayacaktır.
Tahliye emrindeki onbeş günlük süre takibe itiraz edilmemesi halinde kiracının icra müdürlüğünce zorla tahliye edilebilmesi için beklenilmesi zorunlu bir süredir. Tahliye emrine itiraz edilmesi halinde ise onbeş günlük sürenin geçmesi beklenmeden hemen itirazın kaldırılması için icra mahkemesine başvurulabilir.
1. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 4. maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar para olan alacak, tazminat, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarında, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması 01 Eylül 2023 tarihinden itibaren dava şartıdır.
Yani alacaklı 30 günlük ödeme süresinin bitmesinden itibaren 6 ay içerisinde bu davayı açmak zorundadır. Aksi yapmış olduğu icra takibi ile elde ettiği tahliyeye ilişkin itirazın kaldırılması ve tahliye davası hakkını kaybedecektir.
Bu sebeple icra mahkemesine yapılacak itirazın kaldırılması ile tahliye talepleri dava şartı olarak arabuluculuğa tabi olmayacaktır.
Ancak, kiracının sadece istinaf başvurusunda bulunması, tahliye kararının uygulanmasını otomatik olarak durdurmayacaktır. Kiracının ayrıca talep etmesi ve belirlenen tutarı icra müdürlüğü veznesine yatırması gerekmektedir.
Tahliye Davasını Kaybeden Kiracı Ne Kadar Öder? Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Kiracı tahliye davasını kaybederse, mahkeme masrafları ve avukat ücretleri de kiracı tarafından karşılanır.
Kiracı itiraz ederse şayet, ev sahibi itirazın tebliğinden itibaren altı ay içinde icra mahkemesine başvurarak itirazın kaldırılmasını istemelidir. Kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusu icra yoluna başvurulduğu takdirde ortalama altı ila dokuz ay şeklinde cevaplanabilir.
Aynı durum kira uyarlama davaları için de geçerlidir. Bu kapsamda kira tespit davaları ile kira uyarlama davaları kesinleşmeden icraya konulamayacak kararlar arasındadır. Ancak tahliye davasında verilen kararın icrası bakımından kararın kesinleşmesi gerekmez.
15 günlük süre bittiği ve ev sahibinin ilave süre vermemesi halinde tahliye kararına rağmen çıkmayan kiracı için ev sahipleri kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak icra dairesine başvurmalıdır. İcra dairesine başvurunun ardından kolluk kuvvetleri ve icra memuru vasıtası ile mülk tahliye edilmektedir.
Tahliye taahhüdünün varlığına rağmen kiracı evden çıkmıyorsa, kiraya veren bu sebebe dayanarak kiracıyı taşınmazdan çıkarabilir. Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri