İç mimar olmak için eşit ağırlık puan türünden tercih yapılması gerekmektedir.
Sadece ÖSS sayısal puanı ile öğrenci kabul ediyoruz. Yetenek sınavı yapılmıyor.
İç Mimarlık programlarına sayısal puan ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı programlarına eşit ağırlık puanı ile öğrenci kabulü yapılmaktadır. Mezuniyet durumlarında bu iki bölümden mezun olan öğrencilerin herhangi bir yetki ve yetkinlik farkı yoktur.
Mimarlık, üniversitelerde Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Mimarlık bölümü Sayısal puan türünden öğrenci kabul eder.
Bu bölümden mezun olan öğrencilerin çalışma alanları genellikle iç mimarlık büroları, dekorasyon markaları, İnşaat şirketleri gibi alanlarda çalışabilirler. Bunun dışında yüksek lisans yaparak akademisyen olma imkanları da bulunmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
İç Mimar olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. İç Mimar maaşı 2023 verilerine göre ortalama 24.000 TL civarındadır.
Bu zorluk iç mekan tasarımlarında daha fazla kazancı beraberinde getirir. Sonuç: ünlü mimar mı daha çok para kazanır, ünlü iç mimar mı diye sorarsanız cevap açık ara ünlü “iç mimar” olacaktır.
İç mimarlık, mimarlık mesleğinin bir alt dalı olarak bilinmektedir. İç mimar olmak için eşit ağırlık puan türünden tercih yapılması gerekmektedir.
İç mimar olabilmek için mühendislik ve mimarlık fakültelerinde yer alan Mimarlık, İç mimarlık ya da İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümlerinden bir tanesinden mezun olmanız gerekir.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, dört yıl ve sekiz yarıyıldan oluşan bir lisans programıdır. Eşit ağırlık puan türü ile öğrenci alan programın eğitim dili Türkçe olup, öğretim türü örgündür. Öğrencilerin büro ve şantiye olmak üzere iki adet staj yapmaları zorunludur.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü üniversitelerde Mimarlık ve Mühendislik Fakülteleri kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Mimarların dersleri daha sayısal iken iç mimarlıkta sayısal derslere pek yer verilmez daha çok tasarım , malzeme , sanat ağırlıklı derslerdir. – Mimarlar bir yapıyla ilgili daha geniş çaplı ölçekte incelemeler yaparken iç mimarlar daha küçük ölçekte en ince detaylarla ilgilenirler.
Sonuç olarak, iç mimarlar; 3458 Sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun'a tabi, mimarlık ve mühendislik ihtisasına sahip bir meslek disiplinidir. Fakültelerden İç Mimar unvanı ile mezun olmaktadır.
İç Mimarlık Bölümü için İTÜ taban puanı 435,09489, başarı sıralaması 67604'tür. İç Mimarlık Bölümü için İstanbul Bilgi Üniversitesi taban puanı 422,33434, başarı sıralaması 78679'dur.
İTÜ İç Mimari Tasarım Uluslararası Yüksek Lisans Programı (IMIAD) kapsamında 18-28 Temmuz 2022 tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Taşkışla Kampüsü ev sahipliğinde “See the Water” başlıklı uluslararası çalıştay gerçekleştirildi.
Kamu sektöründe, özellikle Bayındırlık ve iskân bakanlığında, özel sektörde ise inşaat şirketlerinde, mimarlık bürolarında ya da serbest olarak çalışabilirler. Ayrıca bilgi birikiminin de etkisiyle bu bölüm mezunları televizyon şirketlerinde, televizyon kanallarında, fotoğraf stüdyolarında çalışabilirler.
İç mimar, mekan gereksinimlerini belirleyip, renk ve aydınlatma gibi dekoratif öğeleri seçerek iç mekanı işlevsel, güvenli ve güzel hale getirir. Binaların iç mekan tasarımlarını, işlevsel ve estetik düzenlemesini yapar.
İç mekan tasarımı bölümü mezunu öğrenciler projelerle ilgili teknik çizimler ve tasarımların yapılmasında görev alır. Genellikle bu bölüm mezunları mimarlık firmalarında ya da mühendislik firmalarının proje departmanlarında görev alırlar.
Eşit Ağırlık Bölümünde En İyi Meslekler Hangi Alanlara İlişkindir? En iyi meslekler ekonomi, finans, işletme, mühendislik, bilgisayar bilimleri, yönetim, hukuk, sağlık ve çevre alanlarına ilişkindir.
Üniversitenize puanla mı giriyorsunuz yoksa yetenek sınavıyla. Eğer ki yetenek sınavıyla giriyorsanız aslında bu konu tartışmaya kapalıdır. Çizim yeteneğinizin olması gerekiyor.
TMMOB' ye bağlı Odalar tarafından yapılan çalışmalara bakıldığında her 5 inşaat mühendisinden veya mimardan 2'sinin, her 4 makine mühendisinden 1'inin ve her 2 şehir plancısından 1'inin işsiz olduğu görülmektedir. Üye sayısına göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3'tür.
Her 3 Meslektaşımızdan 1'i İşsiz!
Üye sayımıza göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3'tür.
Geçtiğimiz yıllarda iç mimarlık bölümü için yetenek sınavının kaldırıldığı, adayların tıpkı diğer bölümlere girmek isteyen öğrenciler gibi TYT ve AYT sınavlarına girmesi gerektiği YÖK tarafından açıklanmıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri