Uzun Dönem Staji Madde 14- Üniversitemiz ile staj yapılacak kurum arasında iş birliği anlaşması imzalanmış olması koşulu ile 2.sınıfın sonunda, en az 45 çalışma günü olmak üzere, tüm eğitim dönemi boyunca devam eden iş deneyim stajları (uzun dönem staj) yapılabilir.
MADDE 15 – Öğrenciler staja ancak dördüncü yarıyılın sonundan itibaren başlayabilir. Staj, esas olarak eğitim öğretimin yapılmadığı yaz aylarında yapılır. Ön lisans diploması alarak fakülteden ayrılmak isteyen öğrenciler 2.sınıf stajlarını (4. yarıyıldan sonraki 20 iş günü stajlarını) yapmakla yükümlüdürler.
Madde 9- Toplam staj süresi en az 30, en fazla 45 çalışma günüdür. Mesleki mevzuat ve zorunluluklar nedeniyle, Denizcilik Fakültesi bu koşula dahil değildir. Ayrıca, İnşaat ve Mimarlık Fakültesi'nde en fazla 60 çalışma günü staj yapılabilir. Mezun olabilmek için, bu sürenin tamamlanmış olması zorunludur.
Stajyer öğrenci nedir sorusunun yanıtını, staj yapma zorunluluğu birçok öğrenci merak eder. Stajyer öğrenciler, lise ve üniversite kapsamında eğitimi devam eden ve bir iş yerinde staj yapan kişilerdir. Liseler için stajlar genellik 11. sınıf ya da 12. sınıf esnasında yaz ya da kış aylarında yapılır.
2. sınıf sonunda birinci stajınızı yapabilirsiniz. 3 veya daha sonraki yıllarda ikinci stajı veya iki stajı da (20+20 şeklinde) farklı kurum veya aynı kurum farklı departmanlarda yapacak şekilde yapılacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Zorunlu Staj, IV. yarıyıl sonundan başlayarak mezuniyete kadar olan sürede, kamu ya da özel işyerlerinde, Mühendislik (İlgili Bölümde) ile ilgili alanlarda uygulamalı olarak yapılan çalışmadır. Zorunlu Staj süresi 40 iş günüdür.
İşletmelerde mesleki eğitim dersini okulda yapan Anadolu meslek programı öğrencileri ile Anadolu teknik programı öğrencilerinin Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre mezun olabilmeleri için 40 iş günü staj çalışması yapmaları gerekmektedir.
Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada onbeş (15) yada otuz (30) iş günü staj yapabilir. Ayrı yapılan stajlar için ayrı başvuru ve defter doldurmak gerekmektedir. Kalan staj süresi olursa 4. yarıyıl sonunda tamamlanabilir.
Staja 4. ve 6. Dönem yarıyılı sonunda başvurabilirsiniz. 1. Sınıf öğrencileri ve mezuniyet durumundaki 4. Sınıf öğrencileri staj başvurusu yapamaz.
Giriş yılına göre 2. sınıf sonunda sadece yaz stajı I en az 20, en fazla 25 gün yapılabilir. Daha sonraki yıllarda ise herhangi bir kısıt yoktur.
Madde 9- Toplam staj süresi en az 30, en fazla 45 çalışma günüdür. Mesleki mevzuat ve zorunluluklar nedeniyle, Denizcilik Fakültesi bu koşula dahil değildir. Ayrıca, İnşaat ve Mimarlık Fakültesi'nde en fazla 60 çalışma günü staj yapılabilir. Mezun olabilmek için, bu sürenin tamamlanmış olması zorunludur.
Ek-3 formuna defterinizi imzalayan İnşaat Mühendisinin isminin yanında imo veya diploma numarası yazılmalıdır. Staj defterinizin açıklama sayfalarının sol alt kısmını öğrenci de imzalamalıdır. Staj defterinin açıklama kısmının ilk sayfasına mutlaka staj yapılan yerin şehir, ülke içerecek şekilde adresi yazılmalıdır.
- İTÜ Staj Genel Esasları (https://www.sis.itu.edu.tr/TR/mevzuat/staj-genel-esaslar.php) gereği en az 30 krediyi doldurmuş ve zorunlu stajını yapmaya karar veren öğrenci, onay süreçlerinin tamamen online kanallara yönelmesiyle birlikte, İTÜ Portal ve Ninova platformlarını kullanarak işlemlerini yürütmektedir.
Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada onbeş (15) yada otuz (30) iş günü staj yapabilir. Ayrı yapılan stajlar için ayrı başvuru ve defter doldurmak gerekmektedir.
1. Yaz Dönemi : Öğrenim görenler için staj dönemi TEMMUZ – AĞUSTOS ayları olmak üzere iki dönemdir. a) 1. Sınıf öğrencileri bu dönemlerin sadece birinde 20 iş günü staj yapabilir. b) 2. sınıf öğrencileri 1. Sınıfta 20 iş günü staj yapmışsa diğer 20 iş gününü bu dönemde yapar.
Stajyer maaşı, güncel asgari ücret temel alınarak hesaplanır. Buna göre, 20 ve üzeri çalışama sahip bir işletmede stajyer maaşı hesaplanırken, güncel net asgari ücretin yüzde 30'u stajyer maaşı (3.420.40 TL) olarak belirlenir. Bu ücret stajyere ödenmesi gereken minimum tutardır.
4. Sınıf Zorunlu Yaz Stajı duyurusu. 4. Sınıf Zorunlu Yaz Stajı öğrencilerin kendilerinin belirleyecekleri mesleki kurum ve kuruluşlarda veya Fakülte tarafından belirlenen kurumlarda web sayfasında ilan edilen tarih aralıklarında yapılır.
Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.
Zorunlu işyeri stajı 2. Yarıyılın sonundan itibaren başlar. Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) en fazla (20) iş günü staj yapabilir. Öğrenciler kalan staj süresini ise diğer dönemlerde tamamlayabilirler.
Zorunlu staj uygulaması Türkiye'de meslek yüksekokulları ile fakülteler arasındaki önemli farklardan birini oluşturmaktadır. Halen iki yıllık meslek yükseko- kullarında staj zorunlu, dört yıllık bir eğitim-öğretim dönemini kapsayan fakültelerde ise isteğe bağlı olarak yürütülmektedir.
Hayır, staj formunu staj öncesinde teslim etmeyen sigorta girişi gerçekleşmemiş öğrencinin stajı geçersiz sayılır. Staj yeri bulamazsam ne olacak? Staj yeri bulmak asıl olarak öğrencinin sorumluluğundadır. Ancak staj yeri bulamadığınız takdirde Üniversitemizin kontenjanlarından mümkün olduğunca yararlanabilirsiniz.
Staj değerlendirme işlemleri alan uzmanı öğretim elemanları tarafından yapılmaktadır. Derslerin tamamından başarılı olan ancak zorunlu stajını yapmayan öğrenci mezun olabilir mi? Derslerin tamamından başarılı olan ancak zorunlu stajını yapmayan öğrenci mezun olamaz ve diploma alamaz.
Yaz stajında devamsızlık hakkı var mı? Raporsuz devamsızlık hakkı yoktur. Raporlu olarak ise en fazla 4 gün devamsızlık yapılabilir. Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır.
Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir. Stajyer maaşını hesaplarken “11.402 TL x 0.30= 3.420,60 TL” formülünden yararlanabilirsiniz.
2.Öğrenciler, 60 iş günü stajının 45 iş gününü zorunlu staj alanlarının içerisinden yapmak zorundadır, kalan 15 iş günü stajını ise seçmeli staj alanlarının içerisinden tamamlayacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri