ii. İvazsız tasarruflar; herhangi bir karşılık alınmadan yapılan bir hukuki işlemlerdir. Borçlu tarafın herhangi bir kazanımı olmadan alacağından feragat etmesini, miras hissesinden vazgeçmesini veya bir mal vermeyi söz vermesi ivazsız tasarrufa örnek teşkil eder (Gerçek,2015:205).
Tasarrufun iptali davası İİK 277. vd. maddelerinde düzenlenmiştir. Bu dava yolu ile borçlunun alacaklılardan mal kaçırma saiki ile yapmış olduğu işlemler hükümsüz sayılarak, borçlunun elden çıkardığı mal varlıkları üzerinde alacaklıya cebri icra yolu ile alacağını elde etmesi sağlanmaktadır.
acizden yahut iflasın açılmasından haczin veya aciz vesikası verilmesinin sebebi olan yahut masaya kabul olunan alacaklardan en eskisinin tesis edilmiş olduğu tarihe kadar geriye doğru olan müddet içinde yapılan bütün bağışlamalar ve ivazsız tasarruflar batıldır.
Görüldüğü üzere, tasarrufun iptali davasında 3. kişi, lehine iptale tabi tasarruf yapılan kişidir. Yani hakkında icra takibi başlatılan ve kesinleşen borçlunun, alacaklıdan mal kaçırmak amacıyla yapmış olduğu tasarruf işleminin diğer tarafını ifade eder.
Tasarrufun iptali davasının yargılaması devam ederken, alacaklının alacağı ve eklentileri davalılardan birisi ( borçlu, üçüncü kişi, dördüncü kişi) tarafından ödenirse dava konusuz kalır. Yargıtay kararlarında ise, borcun hükümden sonra ve ancak, hükmün kesinleşmesinden önce ödenmesi halinde de dava konusuz kalır[40].
İlgili 33 soru bulundu
İvazsız tasarruflar; herhangi bir karşılık alınmadan yapılan bir hukuki işlemlerdir. Borçlu tarafın herhangi bir kazanımı olmadan alacağından feragat etmesini, miras hissesinden vazgeçmesini veya bir mal vermeyi söz vermesi ivazsız tasarrufa örnek teşkil eder (Gerçek,2015:205).
Dava Kazanılırsa ;
Kazanılan davanın konusu rehin hakkı ise alacaklı bu rehin yokmuşçasına malı sattırabilir. Eğer borçlu ile tasarrufa tabi işlemi yapan üçüncü kişi de söz konusu malları elinde çıkarmışsa artık iptal davası bu malların yerine geçen değere ilişkin olur.
Dava açma süreleri; İİK madde 278'de yer alan ivazsız tasarrufların iptali için 2 yıl, İİK madde 279'da yer alan acizden dolayı tasarrufun iptali için 1 yıl, İİK madde 280'de yer alan zarar verme kastından dolayı olan tasarrufun iptali davaları için beş yıldır. Bu süre hak düşürücü süredir.
Tasarrufun iptali davası mala ilişkin olmadığından ayni değil şahsi bir davadır. Bu nedenle alacaklının ödenmemiş alacağı ile iptali istenen tasarrufun değerinden hangisi daha az ise dava değeri olarak belirlenir.
Dava, muvazaa nedeniyle tapu iptal tescil değil İİK 278. maddesine dayanan tasarrufun iptali olduğuna göre, tanık deliline gerek yoktur. Yasanın açıkça "batıldır" dediği bir tasarrufun batıl olduğunu ayrıca kanıtlamak gerekmez.
Evleviyetle, alacaklı ile borçlu arasında gerçek bir borç ilişkisinin varlığı şarttır. Aksi takdirde; alacaklı ile borçlu arasındaki borç ilişkisinin hukuki açıdan gerçek bir borç ilişkisi olmaması halinde, tasarrufun iptali davası açılamaz.
Tasarrufun iptali davası icra takibi yoluyla alacağını tahsil edemeyen alacaklının, borçlunun son 5 yıl içerisinde menkul ve gayrimenkul mallarına ilişkin tasarruflarını,mal kaçırmasaikiile yaptığını iddia ederek iptalini talep etmesidir.Bir tür eda davasıdır.
933 amacı, borçlunun, haciz veya iflastan önce yapmış olduğu ve aslında geçerli olan tasarruf işlemleri ile malvarlığından uzaklaştırdığı mallardan, bunlar sanki borçluya aitmiş gibi, alacaklıların tatmin edilmesini sağlamaktır4. Ancak iptal davası, ayni nitelikte bir dava olmayıp, şahsi (kişisel) bir davadır.
İnançlı işlem ya da diğer adı ile nam-ı müstear; bir taşınmazın veya eşyanın, geri alınmak üzere bir kimseye devredilmesidir. İnançlı işlem nedeniyle tapu iptal tescil davası ise iadesi istenmesine rağmen o taşınmazın geri verilmemesinden kaynaklanan ve uygulamada sıklıkla karşılaşılan bir dava türüdür.
Tasarrufun İptali Davaları Zorunlu Arabuluculuk Kapsamında Değildir.
Tasarrufun iptali davası hukuki niteliği itibariyle, dava konusu mal, alacak ve hakkın aynına ilişkin bir ayni dava olmayıp, kişisel nitelikte bir dava olduğundan mahkeme kararı kesinleşmeden vekalet ücreti kesinleşmeden icraya konulabilir.
İptal davaları, idari işlemlerin hukuka aykırılığı halinde açılan davalardır. İptal davalarının sonucunda mahkeme, idari işlemin hukuka aykırı olduğuna karar verirse, idari işlemi iptal eder. İdari işlemin iptal edilmesi halinde, bu işlem ortadan kalkar ve idari işlemle elde edilen sonuçlar ortadan kaldırılır.
İtirazın iptali davası kaç sene sürer? Bu süre kesinlikle değişkenlik göstermekle birlikte genelde ilk derece mahkemesinde 1-1,5 sene, istinafta 1 sene ve temyizde 2 sene olmak üzere toplamda 5 seneyi bulabilmektedir.
Borcun konusu olan her şey ivaz olarak kararlaştırılabilir. Yapılan hukuki işlem ivaz karşılığında yapılmışsa ivazlı, böyle bir karşılık olmaksızın yapılmışsa, ivazsız hukuki işlem adı verilir. Örneğin, satış sözleşmesi ivazlı bir hukuki işlem iken, bağış, ivazsız bir hukuki işlemdir.
Tasarrufun iptali davasını kısmi dava şeklinde açmak mümkündür. Daha önce de belirtildiği gibi basit yargılama usulü uygulanır. Yargılama usulleri farklı olduğu için menfi tespit davaları ile birlikte görülmezler.
İİK m.284 ile tasarrufun davası hakkının batıl tasarrufun vukuu tarihinden itibaren beş sene geçmekle düşeceği öngörülmüştür. Bu düzenlemede yer alan beş yıllık süre hak düşürücü nitelikte olup beş yıllık sürenin başlangıç tarihi borçlu ile üçüncü kişi arasında yapılan hukuki işlemin yapıldığı tarihtir.
Tasarrufun iptali kararının infazı için, kesinleşmesine gerek yoktur. Tasarrufun iptali kararı kesinleşmeden kararın icra dosyasına ibraz edilmesi suretiyle dava konusu malın haczinin ve satışının istenmesi mümkündür.
Tasarrufun iptali davası, borçlunun alacaklıdan mal kaçırmak amacı ile üçüncü kişilerle yapmış olduğu işlemlerin, tasarrufların, devirlerin iptal edilmesi için açılan davadır. Tasarrufun İptali Davaları, İcra ve İflas Kanunumuzun 277 ve devamı maddelerinde düzenlenmiş bir dava türüdür.
Prof.Dr.Muhammet Özekes- İcra ve İflas Hukuku Dersi-22: Tasarrufun İptali Davası - YouTube. Bu derste tasarrufun iptali davası ve iptale tabi tasarruflarla ilgili konular anlatılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri