2.Vektörel Büyüklükler: Sayıca değeri ve biriminin yanında doğrultu ve yönün de belirtilmesi gereken büyüklüklerdir. Örnekler: Hız • İvme • Kuvvet • Moment • İzmir'den Adana'ya giden otomobilin hızı 90 km/sa'tir. Güneydoğu'dan hızı saatte 20 km olan rüzgâr esmektedir.
Hem yönü hem de büyüklüğü olan nicelikler vektörel nicelikler ya da vektörel büyüklükler olarak adlandırılır. Hız, kuvvet, ivme, momentum, elektrik ve manyetik alan vektörel niceliklerdir.
İvme vektörel bir nicelik olduğundan sabit ivmeli hareket eden bir cismin hem ivmesinin büyüklüğü hem de ivmesinin yönü değişmemektedir. Yeryüzünde serbest düşme hareketi yapan bir cismin ivmesi sabittir. Bu cismin ivmesinin büyüklüğü yerçekimi ivmesinin büyüklüğüdür.
Fizikte ivme, hızın zamana göre türevi olarak tanımlanır. Büyüklüğü uzaklık/zaman2 olan bir vektörel niceliktir ve cismin hem hızının hem de yönünün şiddetlerindeki değişimini gösterir.İvmeölçer yardımıyla ölçülen ivmenin SI birimi metre/saniye²'dir.
Hız : Yer değiştirmenin zamana oranına hız denir. İvme : Hızın zamana göre değişimine ivme denir. Ortalama Hız : Toplam yer değiştirmenin toplam süreye (zamana) oranına ortalama hız denir.
İlgili 41 soru bulundu
Hız fiziksel niceliği olan bir yöneydir; tanımlamak için hem yönü hem de büyüklüğü bilinmelidir. Sürat SI metrik sistemde saniyede alınan yol (metre cinsinden) olarak ölçülebilir. Hızın birim zamandaki değişimi ivmedir.
Hızın değiştiği herhangi bir süreci ivme olarak adlandırırız. Hız, sürat ve yönü içerdiğinden, ivmelenmenizin sadece iki yolu vardır: süratinizi değiştirin veya yönünüzü değiştirin (veya her ikisini değiştirin).
İvme, hızın yine hız ve yön bakımından zaman içerisinde değiştiği oranı ifade eder. İvmenin, büyüklüğü gibi yönü de olduğundan, vektörel bir sayısal değeri vardır.
Hayır hız 0 ise ivme de 0 olmak zorunda değil.
İvme ( a ) :
Vektörel bir büyüklüktür.
İVME : * Hızın zamana göre değişim hızıdır. * Hız değişiminin bir ölçümü olarak hesaplanır. * Zamana bağlı olarak ivmelenmenin ölçüm değeri ne kadar büyükse, hız değişikliği de o kadar büyüktür.
Parçacığın ortalama ivmesi, ani hız vektöründeki değişmenin geçen zamana aranı olarak tanımlanır, Ortalama ivme ile aynı doğrultuda olan vektörel bir niceliktir.
Fizikte değişkenleri nicel olarak tanımlayan bir takım sayısal değere ihtiyaç duyulur. Bu sayısal değerlere fiziksel nicelikler adı verilir. Kütle, uzunluk, zaman, hız, ivme, kuvvet, sıcaklık, enerji, elektrik alan şiddeti, manyetik akı vb. gibi çok sayıda fiziksel nicelik vardır.
Hız , konumun türevidir ve ivme de hızın türevidir.
Temel büyüklük, başka birimlere gerek kalmadan ifade edilen birimlerdir. Bu büyüklüğe örnek birimler; kütle, zaman, uzunluk, akım şiddeti, sıcaklık, ışık şiddeti ve madde miktarıdır. Türetilmiş büyüklük ise başka büyüklüklerle ifade edilir. Bu büyüklüğe örnek birimler ise; kuvvet, ivme, hız, direnç ve enerjidir.
Aslında bunların hepsi merkezi arayan vektörlerdir. Dolayısıyla buradaki vektörlerin hepsi merkezcil ivme.
Doğrusal yolda hareket eden bir cisim, eşit zaman aralıklarında eşit yer değiştirmelere sahipse bu harekete düzgün doğrusal hareket, sahip olduğu hıza da sabit hız denir. Bu hareket tipinde hız sabittir. Dolayısıyla ivme sıfırdır.
Eğer zaman içinde hız değişmiyorsa, hep aynı hızda gidiliyorsa (ki buna sabit hızda gitmek diyoruz), o zaman aralığında ivme sıfırdır. Dolayısıyla ivme sıfırken hız vardır. Eğer belli bir zaman aralığında ivme sıfırdan büyükse, cisim git gide hızlanıyor, hızı artıyor demektir.
Cisme herhangi bir kuvvet etki etmezse cisim olduğu yerde kalır veya hızı değişmeden hareket eder. Cisimler arasında etkileşme olmazsa cisim ivmelenmez. Yani cisme etki eden kuvvetlerin toplamı sıfır ise cisim eylemsiz/hareketsiz öylece kalır, sabit bir hıza sahipse aynı hızla bir yönde yoluna devam eder.
İvme, kuvvetle doğru, kütleyle ters orantılıdır.
Newton'un 2. Yasası: Bir cismin ivmesi, ona etki eden bileşke kuvvetle (veya net kuvvet, ∑F) doğru orantılı, kütlesi ile ters orantılıdır.
Deprem ivmesi, deprem dalgalarının bir bölge içerisinden geçtiği andaki hızlarının zamana karşı davranışını, dolayısı ile deprem karşısında zeminin sarsılma miktarını gösterir. İvme ne kadar büyükse yüzeydeki sarsıntı ve buna bağlı olarak hasar da o oranda büyük olacaktır.
İvme zaten hız değişiminin zamana bölümüdür. Eğer ivme pozitif yöndeyse cisim pozitif yönde hızlanır. Eğer negatif yöndeyse yavaşlar, durur ve bir süre sonra negatif yönde harekete başlar.
Sabit hızla dairesel bir yörüngede hareket eden bir cismin ivmesi vardır. İvme, hızın veya yönünün değiştiği herhangi bir durumu temsil eder. Dairesel hareket, cismin yönünün sürekli olarak değiştiği bir harekettir, bu nedenle cismin hızı sabit olsa bile ivmesi vardır.
İvme, hızın zamana göre değişimidirve sıklıkla a (İng: "acceleration") harfi ile gösterilir. Tıpkı hızın, konumun zamana göre değişimi olması gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri