İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Sağlıklı iletişim için gerekli olan özellikler; empati kurmak, egolara yenik düşmemek, yapıcı olmak, açık olmak, beden dili ve tutarlı olmak ile sağlanır. Bu özellikler, insanlar arasında güçlü ve anlamlı iletişim sağlar. İletişim becerileri, bireye çocukluk döneminde aşılanmalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
* Sağlıklı bir iletişim için karşıdaki kişiye saygı duymak, önemli ve değerli olduğunu hissettirmek gerekir. * Doğru ses tonu, vurgulama ve tonlamalar dikkat edilmesi gereken diğer hususlar. * İfadeler tutarlı ve güven verici olmalı. * İletişim esnasında başka işlerle uğraşmamaya dikkat etmek gerekir.
İletişimin üç temel unsuru; kaynak, mesaj ve alıcı'dır. Kaynaktan hedefe bilgi akışı iletişimde esastır. İletişim, bilginin gücünü kanıtlar ve bunu açıkça sergiler. Tarih boyunca iletişim, sürekli yenilenmiştir.
İyi bir dinleyici olmak, sözlü mesajlar kadar sözsüz mesajlara da bakmak etkili iletişim becerileri kazandırıyor. Empatik iletişim kurmak, iletişimde olumlu kelimeleri kullanmak, yapıcı geribildirim vermekte iletişimin kalitesini artırıyor.
İletişimin birincil aracı dildir; ancak mesajın gönderilmesinde ve alınmasında, iletişime katkı sağlayan başka faktörlerde bulunmaktadır. İletişim yüzdeki anlamları, göz hareketlerini, duruşu, giyimi, ses tonunu da içerir.
İletişim, kaynaktan hedefe bilgi transferidir. Buna göre iletişim kurmanın dört temel fonksiyonu vardır. Bilgi, motivasyon, kontrol ve heyecanlandırma fonksiyonudur.
Düzgün bir diksiyon, doğru mimik ve vücut dili kullanımı kişinin hayatındaki duruşundan başarılarına kadar her adımında önemlidir. Etkili iletişim hem sözel hem de beden dili ile doğru şekilde yönetildiğinde, karşı tarafa istenileni vererek gerçekleşen iletişimden en iyi verimin alınmasını sağlar.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
İletişimin en önemli öğesi nedir? İletişim sürecinde önemli birçok öğe bulunmaktadır. Bunların başında etkili dinleme, açık ifade, geribildirim ve doğru kanal seçimi gibi faktörler yer alır. Ancak iletişimin en önemli öğesi, taraflar arasında karşılıklı anlayış ve duyarlılık sağlayan empati olarak kabul edilir.
Aktif dinleme, duygu ve düşünce aktarımı, sorumluluk üstlenme, empati kurma ve net iletişim kullanımı gibi unsurlar etkili iletişimin gerçekleşmesinde önemli bir rol oynamaktadır. İyi iletişim becerilerine sahip bireyler, hem sosyal hem de profesyonel yaşamlarında daha başarılı ve uyumlu ilişkiler kurabilmektedir.
İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
1- Sabırlı olun ve karşınızdaki insanın iletmeye çalıştığı mesajına saygı duyun. 2- Konuşan kişiye dikkatinizi verin, dikkatinizi dağıtacak başka şeylerle ilgilenmeyin. 3- Konuşan kişinin söylediklerini, zaman zaman kendi cümlelerinizle özetleyin ve karşınızdan teyit alın. 4- Önyargısız dinleyin.
İletişim esnasında doğallığı korumak, empati kurmak, yargılamamak, saygılı davranmak, karşılıklı güven, çözüm odaklı ve uzlaşmacı olmak, doğru beden dilini kullanmak, doğru diksiyon ve tonlama esastır. Benzer şekilde iletilmek istenen bilginin eksiksiz ve anlaşılır olması da gerekir.
Sözsüz iletişim, göz teması, yüz ifadeleri, jestler ve daha fazlasını içeren beden dilinin kullanımı yoluyla bilgi aktarımıdır. Örneğin, biriyle tanıştığınızda gülümsemek, samimiyeti, kabulü ve açıklığı ifade eder. Herkes, bilsin ya da bilmesin, her zaman sözsüz iletişimi kullanır.
Kaynak (Verici/Gönderen/Anlatan): İletişimi başlatan ve iletiyi kodlayandır. Kaynak, iletisini kendisi oluşturup aktarabileceği gibi başka kaynaktan da aktarabilir. İnsan, hayvan ya da bir aygıt “kaynak” olabilir.
İletişim sürecini etkileyen ve çalıştıran unsurlar şunlardır: dil, beden dili, jest ve mimikler, tutum ve davranışlar, konuşma ortamı ve karşılıklı etkileşim. Etkili iletişimin sağlanabilmesi için, dilin doğru ve net kullanılması gerekir.
Kod açma ise kaynak tarafından gönderilen mesajların, alıcı tarafından anlamlandırılması; eş deyişle, iletiye yüklenen anlamın çözümlenmesi işlemidir. Kaynak tarafından gönderilen iletiler anlamsız işaretler ve sembollerden, anlamlı bir yapıya dönüşür.
İletişim, insanlar arasındaki ilişkileri düzenlememize, anlaşmamıza, bilgi paylaşmamıza, problemleri çözmemize ve birçok amacımıza ulaşmamıza olanak tanır. Ayrıca, insanlar arasındaki anlayışı ve uyumu arttırarak, toplumsal ve kişisel sorunların önüne geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri