E-imza neden gereklidir? Günümüzde, elektronik ortamlarda yapılan ticari ve kamusal işlemlerde, taraflar kimlik doğruluğunu sağlama amacıyla elektronik bir veriye gereksinim duyuyor. Temel olarak e-imza bu kimlik doğrulama gereksinimi karşılıyor.
Bireysel olarak dileyen herkes e-imza başvurusunda bulunabilir. Özellikle e-Serbest Meslek Makbuzu kullanacak olan mükelleflerin Özel Entegratör veya GİB sistemine kayıt olabilmeleri için e-İmza almaları gerekir.
Kısacası elektronik imza elektronik ortamda yapılan işlemlere hukuksal geçerlilik sağlaması açısından önemlidir. Bu nedenle de elektronik ortamda hukuksal geçerlilik kazandırılmak istenen her işlemde elektronik ya da mobil imzanın kullanılması kaçınılmaz bir gerçektir.
Kanunların resmi ya da özel bir merasime tabi tuttuğu yasal işlemler ile teminat sözleşmeleri e-İmza ile gerçekleştirilemez. Örneğin; evlenme, verasat ve intikal, emlak alım satımı gibi işlemlerde e-İmza kullanılmaz ve bu işlemlerin yasal geçerliliği ıslak imza ile sağlanır.
Dijital İmzalar doğrulandığında, imza durumunu belirtmek için belge mesaj çubuğunda bir simge görüntülenir. Diğer durum ayrıntıları İmza panelinde ve İmza Özellikleri iletişim kutusunda görüntülenir.
İlgili 38 soru bulundu
“Madde 295/A- Usulüne göre güvenli elektronik imza ile oluşturulan elektronik veriler senet hükmündedir. Bu veriler aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılırlar.
Elektronik imza uygulaması ile banka müşterileri, banka şubesine hiç gitmeden, günün her saatinde kredi başvurusunda bulunup, bir kaç dakika içinde kredi alabilecekler. İstenilen kredi birkaç dakika içinde müşterinin hesabına geçirilecek.
Elektronik imza oluşturma verisine karşılık gelen imza doğrulama verisi (açık anahtar) Sertifikanın geçerlilik süresinin başlangıç ve bitiş tarihleri (Kamu SM sertifikalarının geçerlilik süresi, sertifika üretildiği anda başlar, tam 3 yıl sonra biter.)
'Elektronik imza' (e-imza) kullanmak isteyenler uzmanlar dolandırıcılara karşı uyarıyor. Türkiye'de kullanımı yaygınlaşan 'elektronik imza' (e-imza) kullanıcılarının özellikle internet dolandırıcılarına dikkat etmeleri gerektiği belirtildi.
Bununla birlikte yapılan işlemin güvenliğinin sağlanması ve olası dolandırıcılıkların önlenmesi için e-İmza kullanımı ön plana çıkıyor. Bankacılık sektöründe müşteriler ve kullanıcılar e-İmza çözümlerini şu işlemlerde kullanabilir: Para yatırma talimatı Para çekme talimatı
T.C. Kimlik Kartına e-İmza yükleme işlemi Nüfusmatikler aracılığıyla yapılmakta olup Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü vatandaşlardan herhangi bir ad altında ücret talep etmemektedir.
Elektronik imza resmi şekilde uygulanan her türlü süreçte ıslak imzanın yerine geçmektedir. Dijital bir uygulama olup hukuki nitelikleri bakımından da ıslak imza ile aynı özellikleri taşımaktadır. Bununla birlikte E- İmza; ıslak imza gibi belirli bir şekle sahip olmamaktadır.
E-imza tek başına e-devlet projelerinde kullanıldığı gibi bunun yanında Kayıtlı Elektronik Posta (KEP),Ekap, E-reçete, Mersis, ÜTS, UYAP, KAP, döküman imzalama ve Zaman Damgası işlemleri yapmak için de elektronik imza ihtiyacı bulunmaktadır.
Kimlik kartına e-İmza yükleyenler, bu uygulamaya özel kart okuyucu cihazların bulunduğu tüm özel ve/veya kamu kurum ve kuruluşlarında kimlik kartlarını okutarak, belgelerini elektronik ortamda imzalama imkanına kavuşacak.
Islak imzayı atmaya yetkili kişi kim ise o kişi e-imza atmaya yetkilidir. Öte yandan firmanızda kimin imza yetkilisi olduğu firmanın kendi sorumluluğundadır.
Gönderiniz anlaşmalı kurye firması ile 15 gün içinde tarafınıza ulaştırılacaktır.
- https://eimzaonbasvuru.ptt.gov.tr/ adresinden Elektronik Bilgi Güvenliği Anonim Şirketi'ni seçerek e-imza başvurunuzu gerçekleştiriniz. - Ön başvurunuz sonrasında PTT tarafından cep telefonunuza “ Online Ön Başvuru Kodu “ iletilecektir.
E-GÜVEN e-imza başvurunuz için kimlik doğrulama işlemini e-devlet üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.
1 Yıllık e-İmza 499,00 TL. 2 Yıllık e-İmza 699,00 TL. 3 Yıllık e-İmza 899,00 TL.
İmza oluşturma verisi, uygulamada “private key” olarak bilinen özel anahtarı belirtmektedir. Elektronik imzanın eşsiz bir biçimde oluşmasını sağlayan yegane veri, “imza oluşturma verisi” dir. Bu veri, imza sahibine aittir ve kişinin imzasıyla arasındaki bağı kurar. Bu suç herkes tarafından işlenilen bir suçtur.
Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatının nitelikli elektronik sertifika ve kart okuyucu temininden sorumlu kurum yetkilinize oluşturduğunuz başvuru formunu ıslak imza ile imzalayıp teslim etmeniz gerekmektedir.
Kullanıcıların bu fırsattan yararlanması için elektronik imza kurulumunu farklı bilgisayarlara driver (sürücü) kurulumu yapması gerekir. Bu sayede birden fazla bilgisayarda elektronik imzanın kullanılması mümkün olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri