Etkili iletişim kurabilmek için öncelikle karşımızdaki kişilere saygı duymak, onların varlığını kabul etmek, onlara değerli olduklarını hissettirmek, onları olduğu gibi benimsemek gereklidir. Abartıdan uzak, olduğu gibi davranmak da bu bağlamda önemlidir.
İlgili 25 soru bulundu
İletişim, kaynaktan hedefe bilgi transferidir. Buna göre iletişim kurmanın dört temel fonksiyonu vardır. Bilgi, motivasyon, kontrol ve heyecanlandırma fonksiyonudur.
İletişimi bir bilgi alışverişi ve etkileşim olarak tanımlarsak, iletişim belli öğelerden oluşan bir süreç olarak görülebilir. Bu sürecin temel öğeleri; kaynak, alıcı, mesaj, kanal ve geribildirimdir. Beş aşamada olduğu söylenebilir.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
İletişimin 5 Anahtarı
Algılarımız, iletişim kazaları, etkin dinleme özelliğimiz, empati kurabilme, sözsüz iletişim, aynalama ve konuşma iletişimin olmazsa olmazları…
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
İletişimi olumlu yönde etkileyen başlıca faktörler arasında akıcı ve anlaşılır bir dil kullanma, sorulan sorulara karşı doğru cevaplar verme ve fikir beyan ederken net ve tutarlı olma yer alır. Ayrıca, sağlıklı bir iletişim için beden dili, jest ve mimik kullanımı da önemlidir.
İleti (Mesaj): Kaynağın alıcıya gönderdiği kodlanmış bilgidir. Alıcı (Hedef/Anlayan): Kaynağın gönderdiği iletiyi alıp çözümleyen insan, hayvan ya da aygıttır. Geri Bildirim (Dönüt): Kaynağın gönderdiği iletiye karşılık olarak alıcının kodladığı geri iletidir. İletim sürecini "iletişime" dönüştüren önemli öğedir.
Sağlıklı iletişim için gerekli olan özellikler; empati kurmak, egolara yenik düşmemek, yapıcı olmak, açık olmak, beden dili ve tutarlı olmak ile sağlanır. Bu özellikler, insanlar arasında güçlü ve anlamlı iletişim sağlar. İletişim becerileri, bireye çocukluk döneminde aşılanmalıdır.
İletişim Biçimleri
Bunlar: Sözlü iletişim, yazılı iletişim, sözsüz iletişim (beden dili) ve elektronik iletişimdir. Page 2 a)Sözlü İletişim: İletişim şekillerinden en etkili ve hızlı olanı sözlü ve yüz yüze olan iletişimdir. Sözlü iletişimde, duygu, düşünce ve bilgi aktarımı daha sağlıklı ve akıcı olur.
Ayrıca, etkili iletişimde bedensel dilin önemi büyüktür. Başkalarıyla iletişim kurarken göz teması kurma, yüz ifadesi ve vücut dili gibi bedensel ipuçlarından yararlanmalıyız. Etkili iletişimin en önemli unsuru olan aktif dinleme sürecinde, empati kurarak ve dinlediğimiz kişiye değer vererek anlayışımızı arttırmalıyız.
Olarak dörde ayrılırken iletişim şekline göre ise kişi içi iletişim, kişilerarası iletişim, örgüt içi iletişim ve kitle iletişimi olarak sınıflandırılmaktadır.
Sözsüz iletişim, göz teması, yüz ifadeleri, jestler ve daha fazlasını içeren beden dilinin kullanımı yoluyla bilgi aktarımıdır. Örneğin, biriyle tanıştığınızda gülümsemek, samimiyeti, kabulü ve açıklığı ifade eder. Herkes, bilsin ya da bilmesin, her zaman sözsüz iletişimi kullanır.
İLETİŞİMDE TEMEL İLKE KABUL ETMEDİR.
Başkasını olduğu gibi kabul etmek, onu gerçekten sevmektir. Kabul edildiğini hissetmek, sevildiğini de hissetmektir. Ancak "kabul etme" kavramı, karşımızdakinin söylediği her şeyi onaylama, ileri sürdüğü fikirlere katılma veya tüm yorumlarını kabullenmeyle karıştırılmamalıdır.
Düzgün bir diksiyon, doğru mimik ve vücut dili kullanımı kişinin hayatındaki duruşundan başarılarına kadar her adımında önemlidir. Etkili iletişim hem sözel hem de beden dili ile doğru şekilde yönetildiğinde, karşı tarafa istenileni vererek gerçekleşen iletişimden en iyi verimin alınmasını sağlar.
İletişim kurarken karşı tarafa güven vermek aslında etkili bir iletişimde ilk adımdır. İletişim saygı kökenlidir. İnsanlar saygı duymadıkları kişilerle iletişim kurmazlar ve bu kişilerden uzak dururlar. İyi bir iletişim kurmak için saygı duymak gerekir.
Gönderici, iletişim sürecinin başlatıcısı olarak kabul edilmektedir. Duygu ve düşünceleri yani mesajı karşı tarafa aktaran öge olarak tanımlanmaktadır. Alıcı, kaynak tarafından yollanan iletiyi ya da mesajı alan ögedir.
Kod açma ise kaynak tarafından gönderilen mesajların, alıcı tarafından anlamlandırılması; eş deyişle, iletiye yüklenen anlamın çözümlenmesi işlemidir. Kaynak tarafından gönderilen iletiler anlamsız işaretler ve sembollerden, anlamlı bir yapıya dönüşür.
Bilgi alışverişi, iletişimin en temel işlevi olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri