Kişisel markalaşma; kişisel olarak yapılan işlere profesyonel olarak kimlik kazandırılmasıdır. Kişisel marka yönetimi ise oluşturulan bu kimliğin; kişiler, kurumlar veya topluluklar ile yaşadığı ilişkileri düzenleyerek olumlu bir imaj oluşturma çalışmalarının tamamıdır.
Limited kurmak için minimum sermaye miktarı ise 10.000 TL'dir. 2023 yılı itibarıyla bir anonim şirket kurmak isteyen girişimciler ise en az 6.000 TL civarında bir ödeme yapmak durumunda. Anonim şirket kurmak için minimum gerekli olan sermaye miktarı ise 50.000 TL olarak belirlenmiştir.
Marka bilinirliği oluşturma, ürün tanıtımı yapma veya hedef kitlenizle bağlantı kurarak müşterilerle günlük yaşamda bir ilişki kurma gibi amaçlarla markanızı pazarlama sürecine marka oluşturma adı verilir. Marka oluşturmayı, markanızı kitlenize tanıtmanın bir yolu olarak düşünebilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Marka başvurusu yapabilecek kişiler
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olan veya sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler. Paris Sözleşmesi veya Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler.
Markanın tanınmış kabul edilebilmesi için markanın konulduğu mal veya hizmetin tüketici çevresinde veya ilgili sektörde tanınmış olması yeterlidir. Eğer marka malın hitap ettiği çevrenin dışında da çok tanınmışsa, Tanınmış marka statüsü verilmesi için başvuru yapılır.
Marka tescil ücreti yatırma işlemi genellikle başvurudan altı ay kadar sonra yapılır. Markanın tesciline karar verilmişse Kurum'a ödenecek olan tescil ücreti 1.960,00 TL olup Kurum tarafından alınan bu ücret sabittir. Sınıf sayısından etkilenmez.
Bir marka, bir gerçek veya tüzel kişiye ait olup, o markanın sağladığı haklar sadece bir kişiye ait ise böyle markalara bireysel (ferdi) marka denilir. Bir marka üzerinde iştirak halinde veya müşterek mülkiyet varsa o marka gene bireysel markadır.
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
Sıfırdan marka oluşturma süreci, doğru adımları izlediğiniz takdirde zor bir iş değildir. Güçlü bir marka kimliği yaratmak için teknik ve hukuki prosedürü de bilmek gerekir. Marka yaratma, kasıtlı farklılaşma ya da ayırt edici unsurların vurgulanması olarak ifade edilebilir. Kendine has ve stratejiktir.
Bir firmanın vitrini olarak lanse edilebilen marka kimliği; logo, amblem, renk, tipografi ve diğer görsel unsurlar ile iletişim dili ve slogan gibi işitsel öğeler kullanılarak oluşturulur. Markalar, tüketicilere ulaşmak ve akılda kalıcılık yakalamak için ayırt edilen bir kimliğe sahip olmak zorundadır.
Bir işaretin marka olarak değerlendirilebilmesi için şu koşullar vardır: Ayırt edici özelliği olmalı, çizimle görüntülenebilmeli, baskı yoluyla çoğaltılabilmeli. Bu koşullara uyan, kişi adları, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar marka olarak tescil ettirilebilir.
Dolayısıyla marka kişiliği; tüketicilerin çeşitli markaları birbirinden ayırt edebilmesini sağlayan kişilik özelliklerinin markalara yansıtılmasıyla meydana gelen bir unsur olarak tanımlanmaktadır. Marka kişiliği; markanın bir insan formunda yapılandırılmasını ifade eder.
Marka danışmanı olmak için Grafik Tasarımı, Yeni Medya ve İletişim, Reklamcılık ya da Halkla İlişkiler ve Tanıtım gibi bölümlerden mezun olunması gerekir. Lisans eğitimlerini tamamlayan kişiler, reklamcılık alanında iş deneyimi kazandıktan sonra marka danışmanı olarak görev yapma şansı kazanır.
Marka kişiliği, belirli bir markaya ait olan ve ses tonu ve görsellerle iletilebilen bir dizi insan özelliğidir. İnsanların rakiplerine karşı belirli bir şirketi seçmesine ve duygusal bir bağ oluşturmasına yardımcı olur. Aynı zamanda şirketlerin müşterileriyle sağlam ve uzun süreli ilişkiler kurmalarını sağlar.
Kişisel Marka Adı Stratejisi:
Bu stratejide bütün pazarlama çabaları sadece tek bir ad üzerine yoğunlaşmamakta, ürünler birbirinden farklı adlarla piyasaya sunulmakta, tüm pazarlama, promosyon çalışmaları bu adlar üzerine yoğunlaşmaktadır.
Tescil edilebilecek markaların içerisine logolar, amblemler, fotoğraflar, grafik tasarımları, armalar, hologramlar, mühürler, etiketler ve buna benzer şekiller girmektedir. Şekillerle sözcüklerin bir arada kullanıldığı kombinasyonlar da marka olarak tescil edilebilirler.
Özel marka, bir perakendecinin ürün geliştirmeden, ürünün depolanmasına ve pazarlanmasına kadar tüm sorumluluğu üstlendiği özel markadır. Perakendeciler tarafından üretilen ya da ürettirilen, perakendecinin satış noktalarında kendi adı ya da kendi markasıyla satılan tüketim malları olarak tanımlanmaktadır.
Buluşunuzun patentini almazsanız, teknolojiyi lisanslama, satma veya transfer etme olanakları ciddi şekilde engellenecektir; gerçekten, fikri mülkiyet (patent) hakları olmadan, teknoloji transferleri imkânsız değilse de zor olurdu.
bir kişinin isim ve soyadlarının marka olarak tescili yasaktır. Kişinin soyadının marka olarak tescil edilebilmesi için, tescil edilmek istenen mal ve hizmet sınıflarında bu isim ile bilinir olunmalı ve ismin halkta soyadı olduğu izlenimi uyandırmaması (look and feel) gerekmektedir." Bkz.
Marka tescil başvurusu yapmak için şirket kurmak gerekmez. Herhangi bir ticari faaliyeti olmayan şahıslar bile kısa-orta vadede kullanmayı planladığı ismin marka tescili için başvuruda bulunabilir. Ticari faaliyete başlamış olmak başvurunun kabul edilmesi şart değildir.
Türkiye'de marka tescil işlemlerini sadece Türk Patent ve Marka Kurumu siciline kayıtlı, her yıl kaydını yenileyen, mesleki sorumluluk sigortası primini ödeyen YETKİLİ marka vekilleri yapabilir.
Türk Patent ve Marka Kurumu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı, özel bütçeli, bağımsız yasal bir kuruluştur.
Üretim veya ticaret ya da hizmet işletmelerinden oluşan bir grup tarafından kullanılan işarete, ortak marka denir. Ortak marka, gruptaki işletmelerin mal veya hizmetlerini diğer işletmelerin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri