Etkili iletişimle bireyler sosyal çevrelerinde kendilerini doğru ifade edebilecekleri için daha iyi ilişkiler kurar. İletişimin doğru şekilde kurulması yanlış anlamaların ve yanlış anlaşılmaların önüne geçeceği için gereksiz tartışmaları da önlemektedir. Huzurlu bir ortam sağlıklı kurulan iletişimle mümkün olur.
Toplum içinde yaşayan her insan, farkında olsun veya olmasın, birbirleriyle iletişim içindedir. İnsanlar duygu, düşünce ve hayallerini, sorunlarını birbirlerine iletişimle aktarırlar. İletişimle insanlar birbirlerini anlarlar, sorunlarını paylaşırlar, problemlerine çözümler üretirler.
Olumlu iletişim becerileri geliştirilirse kişiler arası ilişkiler güçlenir, çatışmalar etkili bir şekilde çözümlenebilir. Liderlik yetenekleri artırılır, iş birliği ve takım çalışması büyük ölçüde teşvik edilir. Anlayış ve empati oluşturur, kendine güven duygusunu artırır ve daha iyi iş fırsatları yaratır.
Etkili iletişimde doğru ve açık ifade kullanmak, mesajları net ve anlaşılır kılar. Bunun için etkin iletişim becerileri, yanlış anlamaların, incinmiş duyguların ve hatta çatışmaların önüne geçmeye yardımcı olur. Kısacası, karşımızdaki kişiye düşüncelerimizi ve duygularımızı kesin ve net bir şekilde anlatabiliriz.
Sağlıklı iletişim her iki kişinin de iletişime farkındalıklı yaklaştığı, duyguları ve düşünceleri konusunda açık davrandığı ve genellikle konuşma ve dinleme dengesinin eşit olarak dağıldığı bir iletişim şeklidir.
İlgili 39 soru bulundu
Bir kişinin başarılı ve etkili bir iletişim kurabilmesi için kendini doğru ve açık bir şekilde ifade etmesinin yanı sıra muhatabını da anlamak için çaba göstermesi, ön yargılardan uzak bir tutum içinde olması ve empati yapabilmesi gerekir.
Etkili iletişim kurabilmek için öncelikle karşımızdaki kişilere saygı duymak, onların varlığını kabul etmek, onlara değerli olduklarını hissettirmek, onları olduğu gibi benimsemek gereklidir. Abartıdan uzak, olduğu gibi davranmak da bu bağlamda önemlidir.
1. İletişim Nedir? İletişim, bilgi ve anlamların kaynaktan hedefe aktarılmasıdır. İletişim bilgiyi yaymak, insanları eğitmek, eğlendirmek, etkilemekle birlikte asıl amaç bilgi vermektir.
Telefonda konuşurken ses tonunuz, ses hızınız ve söylediklerinizin kısa, öz ve anlaşılır olmasının yanı sıra nezaketiniz ve kendinden emin bir biçimde konuşma telefonda etkili konuşma teknikleri arasında sayılabilir.
Etkili iletişim, karşı tarafa iletmek istediğiniz mesajı en kısa sürede ve en açık şekilde vermektir. İletişim kurarken ifade etmek istediğiniz şeyi tam olarak arzu ettiğiniz şekilde söyleyemeyebilirsiniz; hatta zaman zaman vermek istediğiniz mesajı veremiyor bile olabilirsiniz.
Toplumsal yaşam içerisinde iletişim, insanların birbirini anlamaları için gerekli olan tek yoldur. İletişim aslında bir anlamın paylaşılmasıdır. Etkili iletişim kişilerin iş yaşamlarında sorunları çözmelerine yardımcı olurken kişisel yaşamlarında da ilişkilerini iyileştirmelerine ve sürdürmelerine yardımcı olur.
Olumlu ilgi, karşımızdakinin olumlu yönlerini görmek ve bunu onlarla paylaşmaktır. Olumlu ilgi göstermek, hataları, eksikleri görmezden gelmek değil, bunları doğrulardan sonra söylemektir.
türlü yolla (söz, yazı, görüntü, hareketler vb.) karşılıklı olarak aktarılmasıdır. İletişim bilgi taşır İletişim sağlıklı ilişkilerin kurulmasına yardım eder İletişim etkileşimi sağlar İletişim kararları taşır İletişim emirleri taşır İletişim geri bildirime imkan tanır.
İletişim, insanların duygu, düşünce ve bilgilerini aktarmalarını sağlar ve yaşamın her alanında olmazsa olmaz bir öneme sahiptir. İletişim sürecinde gönderici, ileti/mesaj, alıcı, kanal, kod (şifre), bağlam ve geri besleme öğelerine ihtiyaç duyulur.
Etkili iletişim için en önemli kural dinlemeyi öğrenmektir. Sosyal bir varlık olan insan yaşamını etkili bir şekilde sürdürebilmek için iletişim kurmanın her zaman bir yolunu bulmuştur. Çünkü iletişim; insanın kendini, duygu ve düşüncesini, gereksinimlerini anlatma ve başkalarını anlama yoludur.
İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
Sağlıklı iletişimi başarmak için, empati kurma, egolara yenik düşmeme, yapıcı ve açık olma, beden dili ve tutarlı olma gibi özellikler önemlidir. Etkili iletişimde, dinleme yeteneği ve karşılıklı saygı da büyük önem taşır. Karşımızdakini yargılamadan, sözünü kesmeden, suçlamadan ve göz kontağını kesmeden dinlemeliyiz.
Sonuç olarak, iletişimin beş temel öğesi; gönderici, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirimdir.
Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre iletişim, duygu ve düşüncelerin, akla uygun şekilde başkalarına aktarılması, bildirim ve haberleşme olarak tanımlanmaktadır. Buna ek olarak iletişimle ilgili diğer tanımlar aşağıdaki gibi sıralanabilir. İletişim bir organizmanın bir uyarıcıyla gösterdiği ayırıcı tepkidir.
Sağlıklı iletişim, kişiler arasında güven, saygı ve anlayış oluşturmanın yanı sıra, çatışmaların çözülmesine ve ilişkilerin güçlenmesine olanak sağlar. Aktif dinleme becerisi, bir kişinin söylediklerini anlamaya yönelik derin bir çaba sarf etmeyi içerir.
Konuşurken özgüvenli ve samimi olmak önemlidir. Sakin bir ton ve jest ve mimikleri ölçülü olmak. Anlattığı konu hakkında bilgiye sahip olmak. Karşındaki kişinin konuşması sırasında iyi ve sabırlı bir dinleyici olmak.
1- İletişimde temel amaç bilgi almak ya da vermektir. 2- Sağlıklı bir iletişim kurmak için iki tarafın da birbirini dinlemesi ve anlaması gerekir. 3- İletişim, hem gerçekleştiği ortamı etkiler hem de o ortamdan etkilenir. 4- Empati yoksunluğu ve ön yargılar iletişim bozukluğunun temel nedenleri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri