Önyazılarınızın etkili olabilmesi için, niçin işle ilgilenildiğinizi ve bu işe niçin başvurduğunuzu düzgün bir dille anlatmalısınız. Unutmayın ki sizi işe alacak kişi sizi hiç tanımıyor. Amacınız işi istediğinizi ve işin özelliklerinin size uyduğu anlatmak olmalı.
Önyazının, kısa, net ve akıcı bir üslupla yazılması gerekiyor. Önyazınızdan iş ve pozisyona karşı ne kadar istekli olduğunuzun anlaşılması gerekiyor. Önyazının başvurulan işverene ve pozisyona özel hazırlanması, yazıda neden başvurulan pozisyonun tercih edildiği ve pozisyona uygunluğun kısaca anlatılması yeterli.
Önyazı mail yoluyla gönderilecekse maile hitap ederek başlamakta fayda var. Eğer iş arayan kişiler işe alım uzmanının adını biliyorsa, “Sayın” ile başlamalı ve kişinin adını yazmalı. Eğer kişinin ismi bilinmiyorsa “Sayın Yetkili” olarak hitap etmek ve yazıyı “Saygılarımla” diye bitirmek doğru olacaktır.
Deneyimsiz bir aday bile olsanız şirketi iyi tanıdığınızı ve uzun süredir takip ettiğinizi yazınızda yansıtın. Ön yazınızı sunacağınız şirketin sektördeki durumunu ve rakiplerini araştırın. Bir sayfadan uzun ön yazı hazırlamayın. Ön yazınız CV'nizle örtüşmelidir.
İlgili 26 soru bulundu
Önyazınız başvurduğunuz işe özel, sizin tecrübe ve becerinizle ilgili olmalı. Çok uzun bir yazı olmasına da gerek yok. Önyazınızın; hangi pozisyonla ilgilendiğinizi, nedenini ve işe uygunluğunuzu anlatması yeterli. Eğer ne yazacağınıza emin değilseniz, önyazı örneklerimize göz atabilirsiniz.
İş başvurularında sunulan ön yazıda; hangi pozisyonla ilgilenildiğini, işe uygunluğunuzu anlatan cümleler kullanılmalıdır. Ön yazı ilk izlenin oluşturacağından çok önemlidir. Bu nedenle niçin işle ilgilendiğinizi ve niçin başvurmak istediğinizi, o firmayı neden tercih ettiğinizi uygun bir dille anlatmalısınız.
Ön yazının sonuç cümlesini, pozisyona başvurunuzla ilgilendiği için yetkiliye teşekkür ederek sonlandırabilirsin. Ve gelişmeler hakkında bilgi beklediğini de son olarak yazına ekleyebilirsin. İsmini soy ismini yazıp, teşekkür ve imzanla yazını sonlandırabilirsin.
Ön yazıda kişi kendi hayatını bir otobiyografi gibi anlatmamaya özen göstermelidir. Ön yazının temel amacı, kişinin bu işe neden başvurduğunu, ne açıdan uygun olduğunu, becerilerin, niteliklerin, başvurulan işe yapılabilinecek olası katkıların açık bir dille anlatılmasıdır.
Önyazı, iş başvurusunda işverene özgeçmiş ile birlikte sunulacak olan, hangi pozisyona başvurulduğunu ve adayın kendisi ile ilgili olarak kısa bir tanıtım bilgisini de içeren başvuru yazısıdır.
Ön yazı adına, genel dil ilkeleri doğrultusunda, tanımadığınız ama sizin için önemli bir pozisyonda olan kişiye hitaben bir ifade kullanılmalıdır. Ama, kişinin/kişilerin pozisyonları bilinmediği için, dil bilgisi kuralları dahilinde, 'iyi günler dilenerek' bir başlık atılması en uygun olanıdır.
Bütün iş başvuruları için hazırlandığından genel unsurlardan oluşan özgeçmişe, sadece başvurduğunuz pozisyon için hazırlanan ve o pozisyona alınma isteğinizi doğrudan belirten bir ön yazı ekleyen adaylar işverenle arasındaki mesafeyi kısaltmış oluyor.
Özgeçmişinizde yer alan özel bölüme, iş başvurusu yapacağınız pozisyonla ilgili özel yeteneklerinizi ve becerilerinizi eklemelisiniz. Bu bölümde, dil bilgisi, yazılım becerisi, proje yönetimi veya liderlik gibi alanlarda sahip olduğunuz yeterliliklerinizi belirtmelisiniz.
aşarılı Bir Ön Yazı Nasıl Yazılır:
Başvurduğunuz pozisyona neden uygun olduğunuz ve güçlü yanlarınız belirtilmelidir. Kapak yazısı uzun olmamalı, en fazla 1 sayfa uzunluğunda olmalıdır. Başvurduğunuz pozisyonun size ne kazandıracağından çok sizin o pozisyonla şirkete katabileceğiniz değerlerden bahsedilmelidir.
CV - Latince kısaltma, Curriculum Vitae, Özgeçmiş.
Kişisel Bilgiler
İsim soyisim, irtibat numarası, açık adres ve mail adresi muhakkak doğru, güncel olacak şekilde ve özgeçmişin ilk sıralarına yazılmalıdır. Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler mutlaka yazılmalıdır.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda "Önsöz" kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır.
Doğru cevap “Ön Plan” 📌Alt, arka, ana ve ön gibi sözlerin ardından gelecek kelimelerin ayrı yazılması gerekir.
ön bilgi için benzer kelimeler
ön bilgi, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, ö harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ö', 'n', ' ', 'b', 'i', 'l', 'g', 'i', şeklindedir. ön bilgi kelimesinin tersten yazılışı iglib nö diziliminde gösterilir.
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
Özgeçmiş özeti, bir veya iki cümleyle, kısa vadeli hedeflerini belirttiğin, neden işe alınman gerektiğini anlattığın bölüme denir. Yazması gayet basittir. En çok güvendiğin özelliklerini veya tecrübelerini yazmak bu işin formülüdür. Çeşitli kaynaklardan örneklere bakarak başlayabilirsin.
Kariyer hedefi yazısı; kişinin kısa ve uzun vadeli kariyer planlamasının nasıl olduğu, şirketin ihtiyaçlarına uygun yeterliliklere sahip olup olmadığı, neden bu kurumda çalışmak istediği gibi bilgileri içerecek şekilde yazılır.
Ön yazı, iş başvurusunda bulunmak isteyen adayların CV'leri ile beraber gönderdikleri ve başvurdukları pozisyona olan motivasyonlarını açıkladıkları belgedir. Ön yazı, şirketlerin adayları değerlendirme süreçlerinde oldukça önem verdikleri ve adayların pozisyona uygunluğunu ölçtükleri etkenlerin başında gelmektedir.
Önyazı Nedir? Temelde, önyazı CV'nizi okuyan kişiye kişiliğiniz ve sizi siz yapan özellikleriniz hakkında bilgi veren bir açıklamadır. Önyazınız sizin biyografiniz olmayan ancak sizinle ilgili önemli özelliklerin yer aldığı bir özet metindir.
Özgeçmişinizin beceriler/yetenekler bölümü, başvuruda bulunmakta olduğunuz işlerle ilgili yeteneklerinizi içerir. Bu bölümde, bilgisayar becerileri, yazılım becerileri ve / veya dil becerileri gibi ilgi alanınız veya kariyer alanınızla alakalı becerileri listelemelisiniz. Online Sertifika al, CV'ini güçlendir!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri