Kandaki yüksek seviyedeki CRP, enfeksiyondan inflamatuar hastalıklara ve kansere kadar birçok hastalığın habercisi olabilir. Sağlıklı bir kişide kandaki CRP düzeyinin 0-0,5 mg/dl aralığında olması beklenir.
Kişi sağlıklıysa fakat ve hs- CRP seviyeleri yüksek ise periferik arter hastalığı, felç veya kalp krizi geçirme riski altında olduğu anlamına gelmektedir. Hs-CRP değeri 1,0 'in altında ise kalp hastalığı riski düşük, 1,0 – 3,0 arasında ise orta derece, 3,0 ve üstü ise yüksek kap hastalıkları açısından risk altındadır.
Bu tetkik ile hastalardaki kalp-damar hastalığı riski tespit edilebilir: hs-CRP düzeyi 1 mg/L altında olan kişiler düşük riskli. hs-CRP düzeyi 1 – 3 mg/L aralığında olanlar orta riskli. hs-CRP düzeyi 3 mg/L üzerinde olanlar yüksek riskli.
Yaşlanma ile birlikte CRP'nin ortalama değeri 2.0 mg/L'ye çıkabilir. Sağlıklı bireylerin %90'ında CRP düzeyi 3.0 mg/L'nin altındadır. 3 mg/L üzerindeki CRP değerlerinin normal olmadığı, belirgin hastalık tablosu olmasa bile altta yatan bir hastalık olduğu düşünülür.
CRP ve Kalp Hastalığı
Litre başına 1.0 mg'ın altında ise düşük bir riskiniz mevcutken, 3.0 mg/L'den fazla ise yüksek risk altında olduğunuz manasına gelir. 1.0-3.0 mg/L arasındaki değerler için orta riskli grupta olduğunuz söylenebilir.
İlgili 18 soru bulundu
CRP değeri 1 – 2,9 mg/L olarak ölçülen kişilerde düşük risk, CRP değeri 3 mg/L üzerinde ölçülen kişilerde orta risk, CRP değeri 10 mg/L üzerinde seyreden kişilerde yüksek risk kalp damar hastalığı ortaya çıkma ihtimali vardır.
Şiddetli yükseklik: 50 mg/dL'nin üzerindeki bir CRP testi sonucu genellikle şiddetli yükselme olarak kabul edilir. 50 mg/L'nin üzerindeki sonuçların yaklaşık %90'ı akut bakteriyel enfeksiyonlarla ilişkilidir.
CRP Yüksekliği Neyi Gösterir? CRP seviyesinin yüksek bulunması, bazı sağlık sorunlarının habercisi olduğu gibi kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, kalp krizi, felç (inme), obezite gibi bazı önemli hastalıkların nedenleri arasında da yer alır.
Crp maddesini vücuttan atmak için antioksidan besinleri tüketmeniz önerilir. Bu besinlerden biri de ıspanaktır. Ispanak antioksidan bir sebzedir ve crp seviyesinin düşmesini sağlar.
CRP testi, kanınızdaki C-reaktif protein seviyesini ölçer. Karaciğeriniz, iltihaplanmaya yanıt olarak CRP 'yi kan dolaşımınıza bırakır. Sağlık hizmeti sağlayıcıları, enfeksiyonlar ve belirli otoimmün durumlar gibi çeşitli iltihaplanma nedenlerini teşhis etmeye ve izlemeye yardımcı olmak için bu testi kullanır.
Kanser Hastalarında Rastlanan Tipik CRP Değerleri
Normalde CRP değeri 10 mg/L'nin altındadır. Ancak kanser hastalarında bu seviye genellikle çok daha yüksektir. Tipik olarak, kanser hastalarında CRP seviyeleri 100 mg/L'nin üzerinde olabilir. Bazı durumlarda değerler 1000 mg/L'ye kadar çıkabilir.
Doğrudan CRP değerini düşürmeye yönelik bir ilaç tedavisi yoktur. CRP yüksekliği enfeksiyon ile ilişkili ise antibiyotik tedavisi sonucu CRP düzeyi düşecektir.
CRP normal değeri vücutta inflamasyon veya enfeksiyon gibi inflamatuar durumlar meydana geldiğinde artış gösterir. Kan tahlilinde CRP değeri yüksek çıktığında hekiminiz uygun tedavi planını oluşturacak ve sağlıklı hayat tarzı değişiklikleri önererek inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olacaktır.
İdrar tahlilinde enfeksiyonu gösteren beyaz kan hücrelerinin ve bakterinin fazla görülmesi, nitrit + saptanması değerlidir. Kan tahlilinde ise beyaz kan hücrelerine ek olarak, CRP ve sedimantasyon yüksekliği görülür. Bu sonuçların hepsi iltihap varlığında yükselir.
Sepsis veya halk arasındaki yaygın tabiriyle kan zehirlenmesi, bir enfeksiyon hastalığı etkeninin kan dolaşımı yoluyla vücudun geneline yayılarak hastalık tablosu oluşturması durumudur. Enfeksiyon etkeni olan mikroorganizma, vücudun genelinde iltihabi bir reaksiyon başlatarak genel işlev bozukluğuna yol açar.
Burada bahsedilen yanıtın başlaması ile beraber serum yoğunlaşma oranı hızlı bir şekilde yükselerek 1 gün içinde bin kata kadar yükselebilir. CRP yükselişine yol açan etken yok olduğu zaman serumdaki CRP oranı 18-20 saat içinde azalarak tekrardan olağan düzeylere düşer.
Sepsiste antibiyotik tedavisi yapılır. Çeşitli bakterilere karşı etkili olan geniş spektrumlu antibiyotikler genellikle ilk olarak kullanılır. Kan testlerinin sonuçlarını öğrendikten sonra doktor, enfeksiyona neden olan belirli bakterilerle savaşmayı hedefleyen farklı bir antibiyotik gruplarına geçebilir.
Altta yatan hastalığın tedavi edilmesi sayesinde ise CRP değerleri kendiliğinden düşer.
Çok yüksek CRP değerleri (100 ve üzeri gibi) hemen daima bakteriyel, özellikle de ciddi toksik enfeksiyonları düşündürür.
C-reaktif protein artışı tespit edilen bir kişi üşütmemeye özen göstermeli ve salgın hastalıkların var olduğu havasız ve kalabalık ortamlardan uzak durmalıdır. Şeker hastalığı olan bireylerin kanlarındaki şeker oranının yükselmesi, yüksek tansiyona sebep olduğu gibi CRP yüksekliğine de sebep olur.
CRP'nin bu değerin altında olması, vücutta önemli bir inflamasyonun olmadığını gösterir. 1.0 mg/dL'nin üstündeki CRP değerleri ise bir inflamatuar hastalığın işaretçisidir ve daha ileri tanı testlerini gerektirir.
Kandaki iltihaba ne iyi gelir merak ediyorsanız beyaz dut kurusundan faydalanabilirsiniz. 1,5 bardak suya 1,5 yemek kaşığı beyaz dut kurusu koyarak 6-7 dakika kaynatın ve ılımaya bırakın. Sabah ve akşam aç karnına hazırladığınız dut kurusu suyunu içebilirsiniz.
Yani CRP testi ilk olarak kan örneği veya doğrudan kan ölçümleriyle birlikte yapılır. Daha çok kan ölçümleriyle birlikte uygulanır. Bu testi diğer testlerden ayıran en temel özellik ise doğrudan boğaz ve burun kısmından özel ve ince uçlu bir çubuk desteği üzerinden sürüntü numunesi alınmasıdır.
Sitotoksik tedavilerin tümör yıkımına bağlı olarak CRP düzeylerini hafifçe yükselttiği tespit edilmiştir28. Ayrıca CRP, malignitenin progresyon veya regresyonunu göstermede diğer tümör belirleyicileri kadar duyarlıdır.
Vücudun normalde bir miktar iltihaplanmaya ve enfeksiyona yanıt olarak CRP üretmesi beklenir. Fakat bazı hastalıklar nedeniyle bu yanıt düşük olabilir. Aynı zamanda yetersiz ve dengesiz beslenme vücudun bağışıklık sistemini etkileyebilir ve CRP üretimini azaltabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri