MR, kapalı bir alanda çekildiği için bazı klostrofobik bireylerin korkuyla yaklaştığı bir görüntüleme yöntemidir. Klostrofobikler kapalı mekanlarda nefes almakta zorlandıklarını zannederler. Aslına bakıldığında, MR korkusu da diğer korkular gibi öğrenilmiştir.
Çok yoğunsa bazen anestezi altında da MR çekilebiliyor. Eğer korkularımız baş edebileceğimiz düzeydeyse en güzel çözümlerden birisi nefes egzersizleridir. Derin derin burundan nefes alıp ağızdan vererek vücudumuzun gevşemesini sağlayabiliriz. Nefes almak en doğal sakinleştiricidir.
Birçok doktor artık CCTGA'yı değerlendirirken kardiyak MR'ı (manyetik rezonans görüntüleme) tercih ediyor. Vücut içi cihazları sebebiyle MR çektiremeyenler için BT (bilgisayarlı tomografi) taramaları kullanılabilir.
Çekimin yapıldığı bölgeye göre işlem 15 ila 90 dakika sürer.
Eğer kardiyak MR işlemi yapılacaksa, işlemden önceki 2 saat boyunca yemek yememelisiniz. Ayrıca işlemden 24 saat önce kahve ve çay gibi kafeinli içecekleri tüketmemelisiniz. MR öncesi hazırlık kısmında, küçük ya da kapalı alan korkunuz varsa bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Bunun yanı sıra MR a girdikten sonra üzerinizde ki metal eşyaların tamamen çıkarılma işlemi vardır. Bu noktada içeride bunlarla vakit kaybedilmesi halinde süre uzayabilir. Ancak tam bir çekim yapılacak ise ortalama olarak 20 dakika ile 45 dakika arasında işlem sürmektedir.
İlaçlı MR kaç dakika sürer? İlaçlı MR'ın süresi uygulamanın hangi bölgeye özel yapılacağına göre değişiklik gösterir. Ortalama 15-20 dakika süren yöntem tüm vücuda veya hangi organlara yönelik yapılacaksa süre olarak değişir.
İnceleme sırasında hasta cihaz masasına yatırılmakta ve dev mıknatısın içinde bulunan tünele masa ilerletilmektedir. İnceleme sırasında mutlaka hareketsiz durmanız gerekmektedir.
Mr görüntülemesi vücudun bir kesitinde yapılabildiği gibi tüm vücut görüntülemesi de yapılabilir. Bu durumda alınan kesitlerin çoğalması işlem süresini uzatabilir. Bölgesel mr taramalarında operasyon süresi 20- 25 dakika kadar sürerken, tüm vücut emar taramasında 60 dakika kadar sürebilmektedir.
Hasta psikolojik ve fiziksel olarak emar çekimine hazır hale geldikten sonra, durumuna bağlı olarak anestezi uygulaması yapılır. Anestezi vücuda verildikten kısa bir süre sonra hasta uyku durumuna geçer ve hareketsiz kalır. Hareketsiz kalınması amacıyla uygulanan anestezili emar, dakikaları alabilir.
Çok yoğunsa bazen aneztesi altında da MR çekilebiliniyor. Baş edebileceğimiz düzeydeyse en güzel çözümlerden birisi nefes egzersizleridir. Derin derin burundan nefes alıp ağızdan vererek vücudumuzun gevşemesini sağlayabiliriz. Sonuçta en doğal sakinleştirici nefes almaktır.
MR için servise götürülen Furkan Bozdağ, korktuğu için cihazın içine girmek istemedi. Çekilen MR'ın başarısız olması üzerine teknisyen tarafından tekrar çekilmesi gerektiği söylendi. Küçük Furkan tekrar MR çekileceği sırada iddiaya göre aşırı heyecanlanınca kalbi durdu ve müdahaleye rağmen yaşamını yitirdi.
Açık emar daha yüksek “T” gücü sunar ve kapalı emar ise daha konforlu uygulamalara sahiptir. Ancak en doğru MR sistemi kapalı MR taramasıdır. Bu tarama için tüp benzeri dar bir alana yatılır. Kapalı emarı olacak hastalar eğer kapalı alan korkusu yaşıyorsa, bu durumu önceden bildirirler.
Radyoloji uzmanı başka bir odadan hastayı izleyebilir ve mikrofon aracılığıyla iletişim kurabilir. Dar bir tüp görünümündeki Emar cihazı kapalı alan korkusu olanlarda sorun yaratabileceği için uygun hastalara sakinleştirici verilebilir. Ağrısız bir işlem olan MR süresi yapılan görüntülemeye göre değişmektedir.
MR, kapalı bir alanda çekildiği için bazı klostrofobik bireylerin korkuyla yaklaştığı bir görüntüleme yöntemidir. Klostrofobikler kapalı mekanlarda nefes almakta zorlandıklarını zannederler. Aslına bakıldığında, MR korkusu da diğer korkular gibi öğrenilmiştir.
Çekim süresi boyunca hastadan hareketsiz kalması istenecektir. En küçük bir hareketin görüntülerde bozulmaya neden olacağı da hasta tarafından bilinmelidir. Dövme ve kalıcı makyaj MR görüntülerini bozabilir.
Emar sonuçları çıkma süresi 1 gün ile 3 gün arasında değişebilir. İlaçlı emarın hangi durumlarda ve aciliyet durumuna göre çıkam süresi değişmektedir. Devlet hastanesinde emar çekimi sonrası, sonuçların çıkması daha uzun sürebilir.
MR'dan sonra banyo yapılıp yapılmayacağı ise hastaların kafasını kurcalayan bir diğer konudur. Bu, tamamen hastanın kendi isteğine bağlıdır. Tıbbi açıdan herhangi bir zararı yoktur. Birçok insanın kullandığı MR cihazı yatağının temiz olmasını beklemek ise hata olur.
Bugüne kadar sadece şüphe edilen bölgeler için uygulanan MR, özel bir yazılımla, tüm vücudu tek seansta tarayabilecek bir hale getirilmiştir. Bu yöntem, beyin ve boyun da dahil olmak üzere vücut içindeki birçok organdaki tümörlerin büyümeden ve yayılmadan erken dönemde teşhis edilmesini amaçlıyor.
MR incelemesi ne kadar sürer? Bu süre yapılacak inceleme tipine bağlı olarak değişmekle birlikte yaklaşık 15-45 dakika arasında değişmektedir. Bazıları da 45 dakikadan fazla sürebilir.
MR tetkikinin bilinen bir zararı tespit edilmemiş olup, tıbben gerekli görüldüğü sürece sık çekilmesinde bir sakınca yoktur. Emar sonuçları ne zaman çıkar ? Merkezimizde yapılan tetkikler aynı gün içerisinde sonuçlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri