YÜRÜME HIZINIZ SAATE EN AZ 5 KİLOMETRE OLMALI Dr. Haydar Demirel, sağlıklı bir yaşam için hareket kadar hareketin niteliğinin de önemli olduğunu söyleyerek “Sağlıklı kalmak istiyorsanız saate 5 kilometre hız düzeyinde yürüyebilmeniz gerekiyor” dedi.
6 İnsanların yürüyüş hızı ortalama saatte 5 km. olarak hesaplanırsa dünyanın çevresinde bir tur atmak için 347 gün boyunca durmaksızın yürümemiz gerekiyor.
Yürüyüş temposu da harcanılan kalori miktarını etkiler. Saatte 3 kilometrelik bir hızla yapılan yürüyüş hafif tempolu, saatte 4 kilometre hızla yapılan yürüyüş orta tempolu ve saate 5 kilometre ve üstünde bir hızla yapılan yürüyüş ise hızlı tempolu yürüyüş olarak tanımlanır.
— Açık ve düz bir alanda bir insan 5 km . /h.lik normal yürüyüş hızı ile dakikada ortalama 85 m . yol alır.
Birçok insanın kilo verebilmesi için ortalama 1 kilometrede 2000 adım atması gerekiyor. Bu da 100 kalori yakmak anlamına geliyor. Yarım kiloyu verebilmek için 3.500 kalori yakmak gerekiyor yani bir haftada bu kiloyu vermek için günde 500 kalori yakmak yeterli. Bu da her gün 10.000 adım atmak anlamına geliyor.
İlgili 21 soru bulundu
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, günde 10.000 adım atmak gerekiyor. Bu ise yaklaşık 7 kilometreye tekabül ediyor. Ritminize göre bu mesafe 1.5 ya da 2 saat sürebiliyor. Öte yandan uzmanlar, 3000-5000 adımın yani 30 ile 45 dakika arası yürüyüşün de yararları olduğunu ifade ediyor.
Yürüyüş yapmak kan basıncını düşürür; bu da kalp hastalıkları, felç geçirme gibi riskleri belirgin şekilde azaltmak demektir. Ayrıca düzenli yürüyüş yapmak bağışıklık sistemi sağlığını destekleyici bir davranıştır. Bu nedenle hastalıklardan daha iyi korunmak için siz de her gün düzenli yürüyüş yapmayı deneyebilirsiniz.
Normal bir insan hafif tempoda saatte 5km yol kateder.Buradan hesaplayabilirsin. Normal yürüyüş hızı 4km/s'tir. Tempolu yürürseniz 6-8km/s arasında değişir. Normal bir insan hafif tempoda saatte 5km yol kateder.Buradan hesaplayabilirsin.
Yapılan araştırmalar haftada 5 gün 30-45 dakika arası yapılan tempolu yürüyüşlerin fazla kilolar ile mücadelede büyük etkisi olduğunu gösteriyor. Vücutta kan dolaşımına iyi gelen yürüyüş kalp- damar ve beyin- damar hastalıkları ile ilgili de riskleri azaltıyor.
Uluslararası organizasyonlar orta yoğunlukta 150 dk/hafta egzersiz önermektedir. Haftada 5 gün, günde 30 dakika tempolu yürüyüş bu ihtiyacı karşılar. Eğer tek seferde 30 dakika yürüyüş yapmanız olası değilse 10-15 dakikalık bölünmüş aktivite ile günün farklı zamanlarında yürüyebilirsiniz.
Kişiden kişiye değişmekle birlikte 10 bin adım yaklaşık 6 ve 8 kilometre arasında değişen bir mesafeyi ifade etmektedir. Bu uzun mesafede tempolu yürüyüş ve koşu ile yakılan kalorinin artması sağlanabilir.
Kilometrelerce yürüyen kişiler bir kilometrenin kaç adıma denk geldiğini merak eder. Her gün 7 kilometre yürümenin insana çok faydası vardır. Böylelikle 1 km mesafe 1312 adımda tamamlanır. Bu da 12 dakikalık bir süreye eşittir.
Diğer bir deyişle 1 kilo zayıflamak için 18 saat yürüyüş yapmak gerekiyor. Tabi bunda yürüyüşün metabolizmayı hızlandırıcı etkisinin tüm güne yayılarak ortalama 200 kalori de fazladan enerji harcatmasını hesap etmiyoruz. Yani onu da hesaba katsak ortalama 12 saat yürümek gerektiği ortaya çıkıyor.
Günlük rutininize 30 dakikalık tempolu yürüyüş eklerseniz, günde yaklaşık 150 kalori daha yakabilirsiniz. Tabii ki, ne kadar çok yürürseniz ve hızınız ne kadar hızlı olursa, o kadar çok kalori yakarsınız ayrıca bazı taktiklerle yaktığınız kalori miktarını 2 katına kadar çıkarmanız mümkün…
Yürüyüş yaparak kilo vermek için yapılan yürüyüşün tempolu olması gerekmektedir. Yavaş veya temposuz bir şekilde yapılan yürüyüşün ise kilo vermek için bir etkisi olmadığı söylenebilir. Yürüyüşün açık havada yapılması sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Kısa ve hızlı yürüyüşler yapmak kalp ve akciğer sağlığınızı korumanız için en iyi yoldur. Her gün 20-25 dakika yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.
Yürüyüş önemli bir egzersiz öyle ki, 45 dakika süren tempolu yürüyüşün olumlu etkisi 48 saat sürüyor.” Günde 45 dakika yürüyen kişilerin insülin direncine karşı önemli bir avantaj elde ettiğini belirten Dr. Arıkan, yürüyüş yapmak için sağlık sorunu olmaması gerektiğini vurguluyor.
Yürüyüş yaparken her zaman bir ayak daima yerle temas halinde olmalıdır. Yürüyüş, önce topuk vuruşu ile başlar, ardından ayak topuğa kadar yuvarlanır ve ayak parmaklarından güçlü bir itme ile bitirilir. Daha uzun adımlara değil, daha hızlı adımlara odaklanılır. Yürüyüş esnasında kol salınımları önemlidir.
Sabahları yürüyüş yapmak enerji verir, zihni canlandırır ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlar. Ek olarak sabah havası genellikle daha serindir ve hava kirliliği daha az olabilir. D vitamini sentezini artırır ve kemik sağlığı için önemli olan bu vitaminin alımını destekler.
normal arazi ve hava koşullarında saatte 4 Km.(50 dk.yürüyüş 10 dk.mola) ile 8 saatte 32 km. yürür.Acil durumlarda cebri yürüyüş yapılır bu da 4*10= 40 km. dir.
Yürüyerek 10 km: normal bir hızda yürüyen insanın yürüme hızı saatte 5 kilometre olarak alınır. Bu nedenle ortalama bir hızla yürüyen bir insan 10 kilometreyi 2 saatte yürür.
1.5-2 saat arası.
Yürüyüşten sonra, kaslarınızı desteklemek için karbonhidrat ve protein almanız önemlidir. Egzersiz sonrasında kaslarınızın toparlanması ve azalan enerjinizin yerine gelmesi için yarım saat içinde bir ara öğün tüketebilirsiniz. Meyve ve süt veya yağlı tohumlar en iyi alternatiflerden.
Özellikle sıcak havalarda yeterli su içmeden egzersiz yapmak, vücut ısısının çok yükselmesine, kan basıncının ve kaslara kan akışının azalmasına sebep olur7. Spor yaparken su tüketimi ise bu riskleri azaltır.
Sabah erken saatte yürüyüş yapmanın etkisiyle akşam yürüyüşlerinin etkisi farklı... Akşam yürüyüşlerinde kaslar açılmış ve gevşemiş olacağı için daha az sakatlanma yaşanır. Yaşlı bireylerin akşam yürüyüşleri yapması daha güvenlidir. Buna karşın sabah yürüyüşleri gün içindeki konsantrasyonu artırır ve enerji verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri