Platonik aşkı da onu sevene kadar ya da karşılıklı sevip sevilene kadar sürer.
Kültürden kültüre, kişiden kişiye değişiklik gösterse de aşk, en genel tabiri ile bir kişiye olan sevgi ve o kişiye bağlanma duygusu ile tabir edilir. Platonik aşk ise tek taraflı olan karşılığı olmayan bir aşktır.
Platonik aşkın da etkileri kişisel özelliğinize, kişisel yapınıza göre değişiyor. Ama duygu olarak platonik aşk, insanları mutlu eden ve bu mutluluk sayesinde özellikle de kalp sağlığı açısından yararlı olan bir histir, bir duygudur. Platonik aşk kalbe yararlıdır.
Platonik aşk, bir diğer biçimle karşılıksız aşk; aşkı deneyimleyen ve peşine düşen kişinin, aynı biçimde bu aşkı deneyimlemeyen ve reddedici bir konumda olan kişiye karşı beslediği aşk olarak tanımlanıyor4.
İlgili 44 soru bulundu
Ayrıca aşk, genellikle, muhatabın güzelliğine bakmaksızın ve insanın iradesi dışında gönülde meydana gelen coşkun bir sevgi potansiyelidir ki, bir açıdan –imtihan için verilen- bir musibettir.
Aşık olmak günah değildir.
Platonik aşk yaşanılan kişiye karşı bir nevi saplantılı hisler duyulmaya başlanmaktadır. Bu da kişiyi takip etme ve onun bulunduğu yerlerde olma isteğini arttırmaktadır. Yapılan her davranış ve söylenilen her sözde kendisini içine dahil ederek, kişi kendi üzerine alınmaktadır.
Platonik aşk yaşayan kişiler sevdikleri kişinin her hareketinden anlam çıkartarak sevildiğine dair hislere kapılarak umutlanır. Platonik aşkını gözünde çok değerli bir yere koyar ve o tek kelime ile mükemmelin vücut bulmuş halidir kişi için ve bu duyguyu çok yoğun bir biçimde yaşarlar.
Bazen bir kişiye karşı çok güçlü romantik bir yakınlık hissederiz. Ancak bu duygu bizde böylesine güçlüyken karşımızdaki kişi bizimle aynı şekilde hissetmez. Bu durum, karşılıksız aşk olarak adlandırılır. Tek yönlü bu deneyim, aşık olan kişi için sadece üzüntü verici bir durum değildir.
erkekler genellikle sevdiği kıza hep bakarlar. sana bakar durur ve senin baktıgını anladıgın da hemen kafasını çevirir yada sn ona bakarken fark tmezse arkek sana bakarsa ve senin baktıgını hemen kafasını yada gözünü ksnden çekmeye çalışır sen de o zmn anlarsın zaten.
Platonik aşk, sekülerlikten çıkarak tinsele dönüşen aşk anlamına gelir. Ünlü düşünür Platon'un adından gelir. Günlük Türkçede, karşılığı sorgulanmayan aşk anlamında kullanılır.
Uykusuzluk, kalp çarpıntısı, iştahsızlık, ağlama ya da gülme nöbetleri, el terlemesi, baş dönmesi, aşkın fiziksel göstergeleridir. Sürekli yanında olma isteği, bitmeyen özlem, kıskançlık, başkasıyla paylaşamama gibi olgular da aşkın ruhsal belirtileridir.
Platonik/Eflâtûnî aşk, maddeyle ilgisi olmayan, maddî tatmin aramayan, hayalde yaşatılan aşk, sevgi demektir. Bir başka ifade ile seksüellikten arındırılmış (müberrâ olmuş), derin sevgi.
-Aşk, kesinlikle kader değil, insanların iradesine bağlı bir durum. İnsan, aklıyla, sonucu düşünerek aşktan uzak kalabilir. Evli bir kadın veya erkekle yaşayacağı ahlaksızlığı, aşk adı altında meşrulaştırmaz, yuvasını yıkmaz, başkalarının yuvasının yıkılmasına sebep olmaz.
Sevginin hemen her türlüsü güzel olsa da platonik aşk kavramının farklı bir yeri var. Bu ifade, ünlü Yunan filozof Platon'un “Devlet” adlı eserinden ortaya çıkmışsa da anlam genişlemesine uğramış. Öyle ki zamanla; karşılıksız aşk, tek taraflı sevgi veya sevileni ondan habersiz sevmek gibi anlamları da kapsamış.
Kişi, romantik bir çekim hissetmeden, karşı tarafa yoğun bir duygusal bağlılık hisseder. Platonik aşkın belirtileri nelerdir? Platonik aşkta en belirgin belirti, diğer kişiye yoğun bir duygusal bağlılık hissetmektir. Diğer belirtiler arasında idealizasyon, gizlilik, fiziksel olmayan bağlantı ve içsel yıkım yer alır.
Erotomani, Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) tarafından uluslararası bir tanı aracı olarak kullanılan, Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı'na göre; bireyin, başka bir kişinin kendisine âşık olduğuna dair sanrılarından oluşan paranoid bir durumdur.
Değerli kardeşimiz, Kuşkusuz, cennette her lezzetin yanında cinsî ilişki de vardır. Kur'an'da kişilerin eşlerinden ve ayrıca hurilerden bahseden ayetler, dolayısıyla bu tür ilişkiden de söz etmiş oluyor.
Oysa aşkın olmazsa olmaz üç koşulundan biri, aynı anda sadece bir kişiye âşık olunması... Romantik aşkın biyolojisiyle ilgili araştırma ve söylemleriyle dikkat çeken Nörofizyolog Dr. Sabri Derman'a göre, aşkın içinde bir tek kişiye bağlılık var ve aynı anda birden fazla kişiye âşık olabilmek imkânsız.
Dr. Bardakoğlu, evlilik dışı ilişkinin dinen günah olduğunu söyledi. Prof. Dr.Bardakoğlu, “Birbirleriyle evli olmayan tarafların İslam Dini'nin koyduğu sınırları aşarak, yasakları ihlal ederek beraber olmaları bir arada olmaları İslam Dini'nde uygun görülmemiş günah sayılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri