Genellikle 1-2 cm boyutlarında olup,nadiren büyük boyutlara ulaşırlar. Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde boyutları büyüyebilir. Tanı meme ultrasonografisi, mamografi ve ince iğne biyopsisi ile konur.
Meme kistleri, içi su ile dolu kabarcıklardan oluşmaktadır. Söz konusu bu kistler, milimetrik ve santimetre cinsinden ölçülere ulaşabilmektedir. Memedeki kistin tehlikeli olup olmadığı sadece boyutuna bağlı değildir. Ancak kitlenin 2 cm üzerinde olduğu tespit edilirse doktora başvurulmalıdır.
Mamografi ve ultrasonda belirlenebilen kitlelerdir. Elle muayene yapıldığı zamanlarda parmak aralarından kaçan ve hareketli bir yapıya sahip olabilirler. İyi huylu tümörde kitle memede ağrı yapmıyorsa, boyutu küçükse, memenin şeklini bozmuyorsa herhangi bir tedavinin uygulanması gerekmez.
Tümör dokusu iyi huylu bile olsa genelde ameliyat ile tamamının çıkartılması gerekmektedir. Aynı zamanda iyi huylu tümörlerde kemoterapiye ve radyoterapiye gerek duyulmamaktadır. Kötü huylu tümörlerde ise ameliyat öncesinde radyoterapi uygulanabilmektedir.
Memede kitlelerin, büyük çoğunluğu iyi huylu kitlelerdir. İyi huylu kitle demek, o kitlenin kanser olmadığı anlamına gelir. İyi huylu kitleler, genellikle takipte kalınarak düzenli aralıklarla kontrole gidilir. Olası bir şüphe durumunda, tanısal amaçlı ileri tetkikler yapılarak kanser olup olmadığı teyit edilebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Muayenede ağrısız, yuvarlak ve sert kıvamda kitle ele gelir. Bazen kitlenin üzerinde çekinti, morarma görülebilir. Muayene bulgusu olarak kanserle en sık karışan lezyonlardan biridir. Bu nedenle, memesinde kitle veya değişiklik farkedenler hemen doktora başvurmalı ve bu kitlenin ne olduğu araştırılmalıdır.
Memede tespit edilen kitleye iyi huylu teşhisi konmuşsa tedaviye gerek yoktur. Ancak kitlenin büyük olması durumunda verdiği rahatsızlıktan ötürü bazı hastalar kitlenin cerrahi operasyon ile alınmasını tercih edebilmektedir.
İyi huylu tümörlerde duruma bağlı olarak tedavisiz izlem gerçekleştirilebilmektedir. Eğer boyutunda artış görülmemekteyse ve bir sorun oluşturmamaktaysa sadece tümörün takibi yeterli olabilmektedir. Kötü huylu tümör durumunda ise kemoterapi veya radyoterapi uygulanabilmektedir.
Meme kanseri cerrahisi her ameliyatta olduğu gibi anestezi ve ameliyata bağlı olan riskleri içerir. Ancak en doğru tekniğin uygulanması bu riskleri en aza indirir. Nadir de olsa her cerrahi tedavide görülebilecek komplikasyonlar enfeksiyon, kanama, yaranın iyileşme problemleri şeklindedir.
Kemiklerde fark edilen bu tümörlerin çoğu iyi huylu olup, birçoğunda herhangi bir cerrahi müdahale bile gerekmemekte, rahatsızlık kendi kendine iyileşmektedir.
Başlıca yöntemler; kan testleri, görüntüleme yöntemleri (MRI, bilgisayarlı tomografi vb.) ve biyopsi işlemi ile alınan parçaların patolojik açıdan incelenmesidir. Kanserler, türlerine bağlı olarak farklı mikroskobik yapılara ve yayılma hızına sahiptir. Bu yüzden her kanser türünde farklı tedavi yolları izlenir.
Memedeki kist kansere dönüşür mü? Meme kistleri, memede görülen basit meme kistleri iyi huylu lezyonlardır. Meme kanserine dönüşmezler, takip edilmeleri yeterlidir.
İyi huylu beyin tümörleri normal hücrelerdeki bölünme ve büyüme aşamalarını izlemeyip, kontrolsüzce çoğalan bir hücre topluluğuna dönüşürler. Çoğu iyi huylu beyin tümörü CT veya MRI gibi beyin taramaları ile tespit edilebilir. Genellikle yavaş büyürler ve çevrelerindeki doku veya organlara yayılmazlar.
Ultrasonografi ile 25 mm den büyük follikül kistleri yumurtalık kisti olarak kabul edilmektedir.
Yani hastaların anne olma planları vardır. Bu neden çikolata kistlerinde hemen ameliyat önerilmez. Ancak hastanın ağrı şikayeti fazla ile ameliyat gerekir. Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Cerrahi müdahale: Memede oluşan bir kitle durumunda en yaygın tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Bu yöntem, kitle tamamen çıkartılarak yapılır. Cerrahi müdahale, kitle nedeninin kanser olduğu durumlarda da uygulanabilir. Radyoterapi: Radyoterapi, radyasyon ışınları kullanılarak yapılan bir tedavi yöntemidir.
Periyodik kontroller, ilaçla tedavi ve cerrahi yöntemler ile memede kitle problemi tedavi edilebilmektedir.
Kanserli tümörler tedaviden sonra tekrar oluşabilir (kanser nüksü). Bu tümörler hayatı tehdit edici olabilir. Kanserli olmayan: İyi huylu tümörler kanserli değildir ve nadiren hayatı tehdit eder. Lokalizedirler, yani tipik olarak yakındaki dokuları etkilemezler veya vücudun diğer bölgelerine yayılmazlar.
Kemoterapi vermekle tümör küçülür, böylece hem cerrahi kolaylaşır, hem de memenin tamamının alınması önlenebilir; yalnızca tümör ve etrafındaki meme dokusunun çıkartılması ile meme estetiğinin daha uygun olması sağlanmış olur.
Neo-Adjuvan Kemoterapi Tedavisi; Tümörü sınırlı olan ve cerrahi olarak çıkarılması mümkün olan hastalarda, kitlenin küçültülüp ameliyatın kolaylaştırılması amacıyla verilir.
İyi huylu beyin tümörlerinde kanserli hücre bulunmamaktadır. Bu tip tümörler genelde ameliyat ile alınır ve bir daha tekrarlamazlar. Benign tümörlerin kenarları ve sınırları net olarak görülebilmektedir.
Malign (Latince: "erkek", "kötü huylu") kanser sayılabilecek türden tümör türleridir. Kötü huylu bir tümör, oluştuğu bölgede primer tümör diye adlandırılır.
Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor. Tüm bu iyi haberlere karşılık maalesef bir çok meme kanseri vakasında teşhis için geç kalındığını görüyoruz.
Memede ele gelen kitlelerin bir kısmının da içleri hücre doludur. Bunlara memede solid kitle denir (içleri sıvı dolu olanlara da kist adını veriyoruz).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri