Benign Prostat Hipertrofisi (BPH) ile PSA Arasında Ne Tür Bir İlişki Vardır ? BPH, iyi huylu prostat büyümesidir. Bu durumda da PSA değerinde yükselme görülmektedir. Ancak PSA değerleri genelde 4-10 ng/ml arasında kalmakta ve çok yükselmemektedir.
PSA enzimi prostatın epitelyal hücre yapılarında üretildiği için bu hücre yapılarının bozulmasına neden olan hastalıklarda kan düzeyi yükselmeye başlar. Prostatın başta kötü huylu hastalıkları olmak üzere, iyi huylu prostat büyümesi veya iltihaplı prostat hastalıkları kandaki PSA düzeylerinde yükselmeye yol açmaktadır.
İyi huylu prostat büyümesi varsa muayenede prostat boyutları simetrik olarak büyür, prostatta ağrı ve sertlik yoktur. Muayenede elastik kıvamda bir prostat dokusu tespit edilir. Eğer prostat kanseri varsa muayenede sert ve ağrılı bir kitle ele gelir (nodül). Kitlenin boyuutu ve sayısı değişik olabilir.
PSA değerinin 1 ng/ml nin altında olduğu çok düşük değerlerde bile %6.6 hastada prostat kanseri bulunabilmektedir. Bununla birlikte PSA değeri arttıkça kansere yakalama şansı artmaktadır. PSA: 3,1 - 4 ng/ml arasına ulaştığında hastaların %26,9'sında prostat kanserine rastlanmaktadır.
Geçmişte çoğu doktor 4.0 ng / mL ve altındaki PSA seviyelerinin normal olduğunu düşünüyordu. Bu nedenle, bir erkeğin PSA seviyesi 4.0 ng / mL'nin üzerindeyse, doktorlar prostat kanserinin olup olmadığını belirlemek için genellikle prostat biyopsisi önemekteydi.
İlgili 41 soru bulundu
PSA için eşik değerin >4 ng/ml olmasının yanı sıra hastanın yaşına göre karar verilmesi gerekir. 40-50 yaş arası için >2.5 ng/ml, 50-60 yaş için >3.5 ng/ml, 60-70 yaş için >4.5 ng/ml ve >70 yaş için 5.5 ng/ml üstü değerler anormal kabul edilir.
Kanser dışında BPH, prostatit, cinsel ilişki sonrası, biyopsi sonrası, rektal muayene sonrası, idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu girişimleri (sonda takmak) ve ameliyatları sonrası yüksek çıkabilir. PSA değeri normal seyreden bir erkekte ani PSA yükselmesi genellikle kanser dışı sebeplerle olur.
Tek başına PSA düzeyinin yüksekliği ile prostat kanseri tanısı konulamaz. PSA yüksekliği yalnızca prostat kanseri riskini gösterir. Prostat kanserinin kesin tanısı biyopsi ile konur.
PSA'nın normal değeri 4 ng/ml olarak kabul edilir. Ancak her PSA yüksekliği kanser anlamına gelmemektedir. PSA testi bir tarama testidir, tanı testi değildir. PSA yüksekliği kanser dışı durumlarda da yükselebilir.
Eğer Free PSA/Total PSA'ya oranı % 20'nin altındaysa ve Total PSA düzeyi de 4-10 ng/ml düzeyindeyse, prostat kanseri olması güçlü olasılıktır.
Büyüme, özellikle prostatın iç kısmında gerçekleşir. Ceviz büyüklüğünde olan prostat zamanla bir portakal kadar büyüyebilir. Bu büyüme iyi huylu prostat büyümesi ya da tıp dilindeki adıyla benign prostat hiperplazisi olarak (BPH) tanımlanır. Büyüme hemen her erkekte görülebilir.
İyi huylu prostat büyümesi tanısı konulan hastalara ilaç tedavisi önerilir. Bu tedavi, belirtiler rahatsız edici düzeyde olduğu ve yaşam kalitesini etkilediği zaman önerilir. Her bir grup ilaç farklı bir yoldan etkisini gösterir ve farklı etki ve yan etkilere sahiptirler.
PSA'nın normal olması gereken değeri her ülkeye, her yaşa göre farklılık göstermektedir. Genel olarak 40 yaşındaki bir kişide PSA değeri bir olmalıdır. 50-55 yarısı arasındaki bir kişide ise PSA değeri 2 kabul edilebilmektedir. 60'lı yaşlarda ise 4 olurken, 70'li yaşlarda 6 normal sınır olarak kabul edilmektedir.
Prostat büyümesi asla ve asla kansere dönüşmez. İkisi tamamen ayrı mekanizmayla oluşan ayrı ayrı hastalıklardır.
PSA testi, öncelikle prostat kanserinin taranması için kullanılan bir kan testidir. Bu test, prostat spesifik antijenin (PSA) kanınızdaki miktarını ölçer. PSA, erkeklerde mesanenin hemen altındaki küçük bir bez olan prostattaki hem kanserli hem de kanserli olmayan hücreler tarafından üretilen bir proteindir.
İstatistiklere göre, iyi huylu prostat büyümesi 50 ile 60 yaş arasında yüzde 50-60 oranında görülüyor. 70 yaş ve sonrasında bu oran yüzde 80-90 lara çıkıyor. Bu çalışmada kapalı prostat operasyonları sonrasında hastaların sorunu çözülmüş ve ilaç ihtiyacı büyük oranda ortadan kalktığı gösterilmiş oldu.
Enfeksiyonlar: İdrar yolu veya prostat enfeksiyonları PSA değerini yükseltebilir. Bu yüzden PSA değeri yüksek olan hastalarda olası prostat iltihabı için antibiyotik verilip, daha sonra kontrolü şeklinde bir uygulama yaygındır.
PSA kaç olursa kanser olur? PSA ne kadar yüksek olursa prostat kanseri saptanma oranı o kadar artar. Özellikle 20 ng/ml üzerindeki PSA değerlerinde bu oran çok yüksektir (%85-90). Yapılan çalışmalarda Total PSA değeri 100'ün üzerindeki hastalarda ise %100 e yakın metastatik hastalık saptanmıştır.
50 Türk Üroloji Dergisi: 27 (1): 50-55, 2001 Page 2 KRONİK PROSTATİTİN PSA'YA ETKİSİ sinin bozulduğu durumlarda yükselebilir.
Bu kanser, prostat bezinin hücrelerinin kontrolsüz büyümesi ve çoğalması sonucu ortaya çıkar ve en sık görülen kanser türlerinden biridir. Genellikle yavaş ilerler, ancak bazı durumlarda daha hızlı yayılabilir.
PSA değerinin yüksek çıkmaması için mutlaka dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Hasta PSA testi, yapacağı son 24 saat içerisinde cinsel ilişkiye girmekten ve boşalmadan kaçınması gerekir. Numune işlemlerinin gerçekleştirilmeden önce mutlaka bu durum dikkate alınmalıdır.
Değerlendirmede idrar tetkiki de yapılır. Hastanın durumuna göre aşağıdaki testler de yapılabilir: Prostat spesifik antijen (PSA) testi: Prostat kanseri olasılığına yönelik kan testidir.
Prostat büyümesi ileri yaş erkeklerde sık rastlanan bir durum. Ancak her büyümenin nedeni, kanser değil. Büyümenin neden kaynaklandığını saptamak için mutlaka bir uzmana başvurmak gerekiyor. Çünkü prostat kanserinde de erken teşhis, hayat kurtarıyor.
Prostat biyopsisi yapıldıktan sonra yaklaşık 6 saat boyunca istirahat etmeniz gerekmektedir. Pelvik bölgede (makat civarında) hafif ağrı olabilir ve idrarda kanama 5 gün sürebilir. Transrektal biyopsi yapmışsanız, biyopside 2 ile 3 gün sonra makattan az miktarda kanama olabilir.
40-49 yaş için 2.5 ng/ml. 50-59 yaş için 3.5 ng/ml. 60-69 yaş için 4.5 ng/ml. 70 yaş ve üzeri için 6.5 ng/ml en üst değerlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri