İnek sütünün 1 yaşından önce bebeklerin sağlığına zararlı olduğunu biliyor muydunuz? İlk 1 yıl inek sütünün kesinlikle kullanılmaması ve 2 yaşına kadar anne sütü verilmesi önerilmektedir. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktor önerisi ile devam sütü verebilirsiniz.
Bu sorunun yanıtını hemen vermek gerekirse; uzmanlara göre 1 yaşından sonra bebeklerin günde 1-2 su bardağı inek sütü içilmesi uygundur.
Biz hastalarımıza 3 yaşına kadar inek sütü kullanımını kesinlikle önermiyoruz.Nedenleri şunlardır: 1- İnek sütü hangi ırk, dil veya dine mensup olursanız olun bilinen en sık allerjen gıdadır. Tüm dünyadaki gıda allerjilerinin % 50-70 nedeni inek sütü ve inek sütü proteinleridir.
İşte, inek sütü kullanımı hakkında bilinmesi gerekenler...
İnek sütü, yüksek miktarda vitamin ve mineral içerdiğinden bebeğin henüz olgunlaşmamış böbreklerine aşırı yük bindirir, bu da böbrekleri zorlar. Bu nedenle bebeklere inek sütü bir yaşından önce verilmemelidir.
Bebeğinizin sevdiği meyveleri sütle karıştırmak iyi bir fikir olabilir. Milkshake, meyveli dondurma ya da smoothie hazırlayarak da bebeğinize sütü sevdirebilirsiniz. Aynı yöntemi çocuk devam sütlerinde de deneyebilirsiniz. Bebeklerin sütü sevmesini sağlamak için onları heveslendirecek yöntemler de uygulanabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Bebeğinizin 1 yaşına kadar ana besin kaynağı anne sütüdür. 1 yaşından sonra da süt ihtiyacı devam ettiğinden bebeğinize bu dönemde de anne sütü vermeniz önerilir. Anne sütü eksikliğinde ise doktor tavsiyesi ile ayına uygun devam sütü verebilirsiniz. Gün geçtikçe büyüyen bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besin miktarı artar.
İnek sütündeki yüksek protein miktarının bebeklerin böbreklerini zorladığını biliyor muydunuz? İnek sütünde D vitamini oldukça azdır, bu da raşitizm yani kemiklerin düzgün gelişememesine yol açabilir. İlk bir yıl inek sütü ile beslenen bebeklerin alerjik hastalıklara yakalanma riski fazladır.
Bu nedenle bebeklere 1 yaşına kadar inek sütü verilmemesi tavsiye edilir. Ancak çocukların 1 yaşından sonra günlük kalsiyum protein ve vitamin ihtiyaçlarını karşılamak için günde 2 bardak süt tüketmesi oldukça önem taşıyor. Pastörize veya UHT ile mikroptan arındırılmış, katkısız tam yağlı süt içilmesi önemlidir.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Dr. Perihan Arslan bebeklere 6. aydan sonra uzun ömürlü ya da pastörize sütün verilmesini onaylıyor. 6. ayını dolduran bebekler için anneler güvenle kutu sütü ve pastörize sütü verebilir.
1 yaşından büyük çocuklarda eğer özel bir neden yoksa gece beslenmesi bu nedenlerle yatmadan 1-2 saat önce kesilmelidir. Bu çocukların büyüme ve gelişmesi, yani sağlığı için daha uygun olacaktır."
SÜT VE KİLO ALIMI
Süt, iyi bir kalori, protein ve besin kaynağı olduğundan, kilo almayı sağlayabilir.
Bu sebeple bebeklerin hayata sağlıklı bir adım atabilmeleri için iki yaşına kadar anne sütü tüketmeleri tavsiye edilir. Anne sütü yokluğu ya da eksikliğinde ise doktorunuzun tavsiyesi ile prebiyotik bileşenler ve DHA bulunan devam sütü içirerek bebeğinizin gelişimini destekleyebilirsiniz.
Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Uyandıktan sonra güne anne sütü veya mama ile formül süt ile başlıyorsa kahvaltısını ilk öğün olarak planladıktan sonra ortalama 3-4 saatte bir ana ve ara öğünler ile beslenmesi planlanabilir.
Bir yaşından itibaren çocuğun her gün süt veya devam sütü içmesi şart değildir. Ancak anne sütü varsa çocuk kendisi bırakana kadar devam edilmesi yararlıdır. Patates püresine ya da çorbalara ilave edilen süt yeterlidir. Süt içirmek yerine peynir, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri tercih edilmelidir.
Bitkisel sütlerin laktoz ve kolesterol içermediğini vurgulayan Öten, "Bitkisel sütler, inek sütü veya diğer hayvansal sütler gibi laktoz içermediği için gaz, şişkinlik ve hazımsızlık yapmıyor. Kolesterol içermediği için ve yüksek miktarda doymamış yağ içeriği ile kalp damar sağlığını koruyucu etkisi var.
Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir. hayvansal sütlerin aksine, minimal düzeyde doymuş yağ içerir ve kolesterol içermez.
0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.
En düşük 7,96 kg. Ortalama 10,16 kg. En yüksek ise 12,82 kg olabilir.
BEBEĞE YOĞURT NASIL VERİLMELİ? Ek gıda döneminde bebek için hazırlanılabilecek olan yoğurt anne sütünden yapılabilir. Ancak yine de yoğurdun tutmama riskine karşılık altın kadar değerli olan anne sütünün ziyan olmaması için (Eğer alerji yoksa) inek sütü, keçi sütünden yapılması önerilebilmektedir.
Bebeğin 6'ıncı aydan sonra anne sütüne ek olarak destek gıdalar ile beslenme programının oluşturulması ve sürecin de 2 yaşına kadar devamı önem taşıyor. Çünkü bebek, anne sütü ile ne kadar uzun süre beslenirse yararı o kadar fazla ve kalıcı oluyor.
Hayvansal kaynaklı sütlerin insan sütünden farkı oldukça fazla miktarda kazein içermesi. Kazein, bir inek sütünün yaklaşık yüzde 90'ını oluşturur ve bu hayvansal protein, vücudumuzda çok fazla asit üretimine sebep olur ve bu da zaman geçtikçe kemikleri eritir, kemiklere zarar verir.
1 yaş bebek beslenmesi için 3 ana öğün olması çok önemlidir. Bunun yanında bebeklere 3 saat aralıklarla ara öğünler de verilmelidir. 12 18 ay bebek beslenme tablosu içerisinde süt ve süt ürünleri, karnabahar, pırasa, bamya, ıspanak gibi sebzeler, yumurta, meyve ve bal mutlaka yer almalıdır.
Su ve süt ayrı olarak en az 10 dakika kaynatılmalı, şeker ve yağ daha sonra eklenmelidir İnek sütünde demir ve vitaminler yetersiz olduğundan doktorunuzun önerisine göre 15-20 günlükten itibaren vitamin ve 4 aylıktan itibaren demir verilmelidir. İdeal olan 1 yaşına kadar inek sütü vermemektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri