İyi ve kötü kavramları; din, etik ve felsefe açısından değerlendirilirken kullanılan ölçüt ahlaktır. İyi kavramı, ahlak bakımından olumlu bir anlam taşırken, olumsuz bir çağrışım uyandıran nesne, istek ve davranışlar bütünü de kötü olarak tanımlanır.
Ahlak felsefesi (etik), iyi ve kötü davranışları veya doğru ve yanlış davranışları sistematik olarak incelemeyi, savunmayı ve gerekçelendirmeyi içeren felsefe dalıdır. Tıpkı feslefenin estetik sahası gibi etik de değer yargılarıyla ilişkilidir.
İyiliğin ölçüsünden kastım, yaptığımız iyiliğin ortaya çıkardığı sonuçlar. Sözgelimi, birine iyilikte bulunduğumuz zaman, bundan kimsenin zarar görmemesi gerekir. İyilik yaparken kimsenin hakkının zedelenmemesi, adaletin tam olarak sağlanması önem taşır.
Karl Marx'a göre iyi, hem çok sade hem de açıktır: İnsanlar sağlıklı beslenmeli, temiz suya ulaşmalı, şairane konaklamalı, tiyatroya gitmeli, kitap okumalı, seyahat etmeli, aşık olmalı, sevmeli, çitleri, duvarları ve sınırları yıkmalı, dayanışmalı, yeni olana doğru açılmalı ve kendini gerçekleştirmelidir.
İyilik, Öteki'nden karşılık bulmanın olanak dahilinde olduğu sevinçli bir istemdir, umutlu bir kapıdır, sağlıklı bir süreci, insani bir açılımı ve derinleşmeyi örgütler, karşısındakini saygı ile olumlu anlamda etkiler, alkışı ve övgüyü hak eder, onurlu bir duruştur.
İlgili 24 soru bulundu
'İyilik' demek; "Karşılık beklenilmeden yapılan yardım, ikram, lütuf, kerem, ihsan, inayet, nimet demektir!.." 'Kötülük' demek ise; "Kaba, kırıcı, zarar verici davranış veya söz... Kemlik, şerlik" demektir... İyilik, 'kötülük' sözcüğünün karşıtı; kötülük de 'iyilik' sözcüğünün zıddı, karşıtıdır!..
Dil, hem iyiliğin hem de kötülüğün kaynağıdır!
Ahlak, insan ilişkilerinde “iyi” ya da “doğru” veyahut “kötü” ya da “yanlış” olarak adlandırdığımız değer yargılarını ifade eder.
Bu açıdan baktığımızda “iyi”nin öncelikle davranışlarımızla ilgili olduğu görülür. İnsanın toplu yaşamaya başlaması ile ortaya çıkmış ve anlam kazanmış bir kavramdır. Bu kavram görecelidir, başkasına göre olmanın koşullarını gösterir. “Doğru”; herhangi bir gerçekliğin bilincimizdeki yansımasıdır.
Aristotelesçilik ve Hıristiyanlığın Thomist sentezinde, en yüksek iyilik genellikle doğru olanın yaşamı ve / veya Tanrı ile bir araya gelerek ve Tanrı'nın ilkelerine göre yönetilen yaşam olarak tanımlanır.
İyi ve kötü kavramları; din, etik ve felsefe açısından değerlendirilirken kullanılan ölçüt ahlaktır.
İyiliğin mükâfatı ancak iyiliktir. İyiliğin karşılığı ancak iyiliktir.
Aynı şekilde Peygamber Efendimiz (sas) de, "Biriniz İslâm'ı güzelce yaşadığında, yapacağı her bir iyiliğe karşılık on mislinden yedi yüz katına kadar (sevap) yazılır; yapacağı her bir kötülüğe ise ancak bir misli (günah) yazılır." buyurmuştur.
Fikirden yoksun, düşünce üretmeyen insan, yaptığı eylemlerin sonuçlarını düşünmediği için, yaptığı kötülükten dolayı kendini sorumlu hissetmez. Kötülüğün kaynağı “düşünce yoksunluğu” eş deyişiyle “fikirsizlik”tir.
Çünkü ona göre birisi için doğru olan şey başkasına göre yanlış olabilir yani insandan insana göre her şey değişebilir. Yani bir şey kendiliğinden iyi ya da kendiliğinden kötü değildir, o şeyi iyi ya da kötü yapan insanlardır. İnsan her şeyin ölçüsüdür Bilgicilik akımına ait bir düşüncedir.
Bunun anlamı bilginin görelileştirilmesi ve merkeze insan ögesinin konulmasıdır. Nitekim Protagoras'un ünlü sözü; "İnsan her şeyin, var olan şeylerin var olduklarının ve var olmayan şeylerin var olmadıklarının, ölçüsüdür" şeklindedir.
Fârâbî iyilik ve kötülüğün iradi ve doğal olarak ikiye ayrıldığını ve doğal olarak var olan kötülüğün gök cisimlerince verildiğini, iradi kötülük ve iyiliğin kaynağının ise insan olduğunu belirtmektedir. Ancak Fârâbî'nin genel felsefesinde kötülük (şer) yoktur. O genel olarak evrende kötülüğün varlığını kabul etmez.
Atasözleri iyilik için şu anlamları taşıyor: “İyiliğe iyilik her kişinin karı, kötülüğe iyilik er kişinin kârı. “ “Doğru” ise öncelikle bilginin bir özelliğidir; "nesnesine uyan bilgi" demektir.
Bu düşünceye “teodise” denir. İyilik kapsayıcı bir anlatımla: Belli insan gereksinmesini karşılayan, insan çıkar ve dileklerine uygun düşen, kişiye, topluma, bir sınıfa ya da başka bir kümeye, yararlar sağlayan; özdeksel ya da tinsel olgunun niteliğidir. Kısaca “özneye faydalı olma” durumudur denilebilir.
İyi insan, kazandığı para ile yetinmesini bilendir. İyi insan, hakkını arayandır. İyi insan, söz verdiğinde sözünü tutmak için elinden geleni yapabilendir. İyi insan, boş vaatlerde bulunarak insanlara gereksiz umutlar vermeyendir.
İyilik; yapanın çıkar sağlamadığı ya da zarar görmediği, yapılanın da yararına olan eylemdir. Zıt kavramların tanımlarının da zıt olması sebebi ile; yapanın yararına olan, yapılanın da zarar gördüğü eylemler kötülük olarak ifade edilebilir.
Kâinatı da imtihan için yaratmış. İmtihanın gereği olarak şerre müsaade edecek ve yaratacaktır. Şerri istemez, ama kul şerri arzu edip tercihini yaptığında da kulun isteğine göre yaratır. Bu da varlığın, dünyada olmanın yani imtihanın bir sonucudur.
Kelimeye terim olarak kimsenin hoşlanmayıp yüz çevirdiği zararlı ve kötü şey; zararlı şeylerin yayılması; bir şeyin kendi tabiatıyla örtüşmemesi gibi manalar verilmiştir. Dinî literatürde Allah'ın yasakladığı, karşılığında ceza tertip edilen inanç ve davranışlar şer diye nitelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri