Bazı bulaşıcı hastalıklar, cilt kanserleri, cildin damarsal yapısının bozulmasına neden olan iç organ hastalıkları, sistemik hastalıklar, uzun süre devam eden allerjik durumlar, güneş hassasiyetine bağlı bazı hastalıklar, iyileşmeyen yaralarla kendini gösterebilir.
Kronik ve iyileşmesi gecikmiş dermal ülserler diabetik hastaların en önemli sorunlarından biridir. Gecikmiş yara iyileşmesi, yetersiz granülasyon dokusu formasyonu ve epitelizasyon ile yara kontraksiyonunun olmaması fibroblast ve keratinositlerdeki hücresel fonksiyon bozukluğuna bağlı gibi görünmektedir.
C vitamini eksikliğinde ciltte kırışma, yaraların iyileşmesinde gecikme ve eklemlerde hassasiyet meydana gelir.
Yaranın özelliklerine göre bakım ve pansumanlarının yapılmasının yanı sıra yaranın özelliklerine göre Plastik Cerrahi ve Genel Cerrahi bölümleri de hastayı yakından takip eder.
Bir yara tedaviye rağmen 4-6 hafta içinde iyileşmiyorsa kronik yara ismini alır. Altta yatan hastalıklar; diyabet, damar tıkanıklığı, yatak bası yaralarıdır. Eşlik eden faktörler ise obezite,sigara kullanımı,genel durum bozukluğu,ileri yaş, kanser, kullanılan bazı ilaçlardır.
İlgili 23 soru bulundu
Bağışıklık sisteminin tetiklenmesiyle meydana gelen inflamasyon, otoimmün bozukluklar, toksinlere maruz kalma, tedavi edilmeyen iltihaplanmadan dolayı oluşur. Bunun şu sebepler de vücutta enflamasyon oluşumuna neden olmaktadır: Vücuda giren bakteri, virüs ve mantarlar. Dış yaralanmalar.
K vitamini içeren yeşil yapraklı sebzeler, kanın pıhtılaşmasını sağlar. Yara iyileşmesini hızlandıran besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler, tavuk, balık, süt ürünleri ve turunçgiller, bu besinlerin zengin kaynaklarıdır. Yeterli miktarda su içmek de yara iyileşmesini hızlandırma da önemlidir.
Kronik yara, akut yaradan farklı olarak uzun süre iyileşmeyen ve tekrar eden yaradır. Bu tür yaralar çok geç iyileşir ya da hiç iyileşmezler. Kronik yaralar enfeksiyon, iskemi ve hipoksi gibi özel ortamlarda oluşur. Akut yaraların iyileşmesinde yaranın lokal tedavisi yeterli olabilir.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Yara, batikonla silindikten sonra yüzeyine yaradan biraz büyük ve yarayı tamamen kapatacak steril gazlı bez konup yapışkan bantla kapatılır. Bu işlem için ortasında değişik büyüklükte gazlı bez bulunan hazır paketlenmiş steril yapışkanlı bantlar vardır ve bunların kullanılması daha kolaydır.
B12 vitamini eksikliği ağız yarası yapar mı? Evet, B12 vitamini eksikliği ağız yaralarına neden olabilir.
Yara iyileşmesini sürekli kılmak için yağ asitlerinin alınması gereklidir. Pişirme yağları ve etler, iyi bir yağ kaynağıdır. Bir fincan süt , yogurt veya bir parça peynir iyileşme sürecinde günlük beslenmenizde tüketmenizin faydalı olacağı örneklerden birkaçıdır.
A vitamini: Kolajen üretimini artıran ve cilt dokusunun esnekliğinin yeniden kazanılmasına yardımcı olan A vitamini son derece yararlıdır. Eksikliğinde ciltte pullanma ve dökülme gibi durumlarla karşılaşmak muhtemeldir.
Yaraların iyileşmesi için, yara bölgesine iyi kan akışına ve yara bölgesinden uzaklaşan iyi kan akışına ihtiyaçları vardır. Arteriyel yetmezlik ile, yara bölgesine yetersiz oksijen ve besin açısından zenginleştirilmiş kan akışı olur ve bu da iyileşmenin gecikmesine neden olur.
Yara iyileşmesi sürecini tetikleyen ana hücreler makrofaj, fibroblast ve kollajen lifleridir. En uygun ve en az skar bırakan yara iyileşme modeli primer iyileşmedir.
Bacaktaki yaraların uzun süre tedavi edilmeden kalmasının nedeni, daha yaranın ne yarası oluduğu bilinmemesinden kaynaklanır. Ayrıca onlarca test ve tetkik yapılır ve bir karar verilemez. Hatta kültür, biyopsi bile yapılır ama hala karar verilemez ve bu durumda VASKÜLOPATİ denilir.
Ancak aslında yaralı bölge iyice temizlendikten sonra dış etkenlerden korunması için nefes alabilen bir pansumanla kapatılması gerekir. Yarayı açık havaya maruz bırakmak hem enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır hem de yaranın ısısını düşürerek iyileşme sürecini yavaşlatabilir (8).
E vitamini, kakao yağı kremi, silikon jel, soğan özü ürünleri ve vaseline ve aquaphor gibi çeşitli cilt bakım ürünleri gibi topikal uygulanan tedavilerin uygulanması yara sonucu oluşan iz görünümünün iyileşmesine katkı sağlayabilir.
Nekrotik yaralar(iskemik olmayan)
Nekrotik doku veya eskar, ölü hücrelerin, dokuların ve hücresel artıkların birikiminden oluşur. Yara eskarının uygun debridman teknikleriyle (cerrahi veya medikal) giderilmesi, yaranın iyileşme sürecinin başlaması için bir ön koşuldur.
BepanJel, aynı zamanda hasar görmüş cildin iyileşme sürecini hızlandırmada etkilidir. Yara yüzeyini örterek nemli bir ortam yaratır ve böylece iyileşme sürecini hızlandırmaya destek olur.
Fibrotik; Kirli sarı renkte, yara tabanına yapışık tabakadır.Yarada bulunan fibrin ve proteinlerin birikimi ile oluşur. Kuru yaralarda sertleşir, ayrılması güçleşir, ıslak yaralarda yumuşar ve cıvıklaşır. Yara iyileşmesini durdurur, infeksiyon yükünü arttırır.
Enfeksiyon tedavisi genellikle antibiyotiklerle yapılır. Antibiyotikler, enfeksiyonu kontrol altına alır ve yaranın iyileşme sürecini hızlandırır. Ancak, antibiyotiklerin etkili olabilmesi için doğru şekilde ve düzenli olarak kullanılması gereklidir.
SİLVERDİN PLUS; yara ve yanıklarda ortaya çıkan iltihaplanmaların (enfeksiyonların) önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır.
Yeni oluşan deri daha az elastiktir ve yaklaşık bir-iki yıllık bir süre boyunca gelişmeye devam eder.
Küçük Yüzeyel Yaralar: Küçük ve yüzeyel cerrahi yaralar genellikle birkaç hafta içerisinde iyileşir. Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri