İyotun fazla alınması,vücutta iyot fazlalığına neden olur. İyot fazlalığı tiroid hormon üretimini engeller ve hipotiroidi oluşur. Bebek ve çocuklarda hipotiroidi oluşması başta beyin gelişimi olmak üzere tüm vücudun büyüme ve gelişimini bozar.
Aşırı iyot alımı, tiroid bezinin aşırı aktif hale gelmesine ve hipertiroidizme neden olabilir. Hipertiroidizmin belirtileri arasında kilo kaybı, terleme, titreme ve huzursuzluk bulunur.
Çok fazla iyot tükettiği tespit edilen hastalarda metabolik asidoz, böbrek yetmezliği, hipotansiyon ve hatta sonuç olarak dolaşım kollapsı görülebilir. Hipotiroidizmi veya hipertiroidizmi olan bir kişinin Lugol solüsyonunu aşırı kullanması durumunda özel bir tehlike vardır.
İlgili 24 soru bulundu
Bu yüzden fazla iyot, idrar yolu ile dışarı atılır. Bu yüzden kişilerin fazla su tüketimi önerilir. Eğer doğal yollar ile fazla iyot vücuttan atılmaz ise burada hormon dengeleyici ilaçlar ile fazla iyot değerleri kontrol altına alınmalıdır.
Bunun için en uygun çözümlerden bir tanesi lugol solüsyonudur. % 5`lik ve % 2'lik lugol solüsyonları hazırlanabilir.% 5'lik beşlik lugol de 5 gram iyot 10 gram potasyum iyodür vardır ve % 5 lik lugol solüsyonu bir damlasında 6,25 miligram iyot vardır. Günlük 1 ile 8 Damla arasında verilebilir.
İyotun fazla alınması,vücutta iyot fazlalığına neden olur. İyot fazlalığı tiroid hormon üretimini engeller ve hipotiroidi oluşur. Bebek ve çocuklarda hipotiroidi oluşması başta beyin gelişimi olmak üzere tüm vücudun büyüme ve gelişimini bozar.
İyot gereksiniminin ne kadar olduğu, yaşa göre değişkenlik gösterir. 0-5 yaş arası çocuklarda 90 mcg/gün, 6-12 yaş arası çocuklarda 120 mcg/gün, gençlerde ve yetişkinlerde 150 mcg/gün, hamilelik ve emzirme döneminde ise 200-300 mcg/gün iyot gereksinimi söz konusudur.
Tavsiye Edilen Günlük Alım Dozu: Günde bir damla alınması önerilir. 11 yaş ve üzeri bireylerin kullanımına yöneliktir.
İyot, kimyasal elementler arasında yer alan ve vücudumuz için hayati öneme sahip olan bir element. Canan Karatay, ekmekte bulunan bromür, diş macunlarındaki florür ve çamaşır sularındaki klorürün iyot eksikliğinin en önemli nedenleri olduğuna dikkat çekti. Karatay, "İyot çok önemli bir mineraldir.
Tavsiye Edilen Günlük Alım Dozu:
Günde bir damla alınması önerilir. 11 yaş ve üzeri bireylerin kullanımına yöneliktir.
İyot yakıcı bir mineraldir. Bu nedenle direkt olarak ağızdan alınması ve cilde temas etmesi sakıncalıdır. Aynı zamanda Lugol alımı ile C vitamini alımı arasında en az 2 ila 3 saat fark olması gerekmektedir. Bunun nedeni ise D vitamini iyotun etkisini azaltmaktadır.
Vücudun diğer kısımlarında tutulan iyod az miktardadır ve dokulara herhangi bir zararı yoktur. Radyoiyod; vücuttan çoğunlukla idrar yolu ile, bir kısmı ise tükürük, ter ve dışkı ile atılır. Atılmayanlarda bir süre sonra kendiliğinden yok olur, 10 gün ila 1 ay arasında vücudunuzda radyasyon kalmaz.
Tiroid bezi, iyot eksikliği nedeniyle tiroid hormonlarını üretmekte zorlandığında ortaya çıkar. Ayrıca iyot saç ve cilt hücrelerinin yeniden oluşmasına katkıda bulunduğu için eksikliği durumunda saç dökülmesi ve cilt kuruluğu oluşabilir.
Tiroid Hastalıklarının Tedavisi
SAKIN KULLANMAYIN İnternette zayıflatır diye iyot damlaları satılmaktadır.. İyotun zayıflatıcı etkisi yoktur. Ayrıca mevcut tiroid hastalığınızı daha da kötüleştirir..
İyot alırken dikkat edilecekler
İyot, C vitamini ile etkileşir. O yüzden aralarında 2-3 saat olması iyi olur. Gündüz alınması daha iyi olur, akşam alındığında uykuyu olumsuz etkileyebilir. Aç karna almak yarım bardak suya damlatarak içmek ve 15 dakika içinde bir şey yememek emilimini artırır.
"Bazı tiroid hastalarının, örneğin Graves Hastalığı, Hashimoto Tiroiditi ve sıcak nodülü olan hastaların iyotlu tuz kullanmaları sakıncalıdır.
Tiroidit, geçici bir hipertiroidizme neden olur ve bunu, Hashimoto tiroiditinde olduğu gibi, hipotiroidizm izler. Ayrıca, bir kişi çok fazla tiroid hormonu tableti alırsa, hipertiroidizm ortaya çıkar. Nadiren, iyi huylu bir hipofiz bezi tümörü, hipertiroidizme neden olan tiroid uyarıcı hormonu (TSH) aşırı üretebilir.
İyotun Faydaları
- Troid bezinin fonksiyonlarını düzenlemektedir. İyot Fazlalığı ve Zararları: Fazla miktarda iyot alınması tiroit bezinin hormon üretimini bozarak iyot eksikliğinde görülen durumların oluşmasına neden olur. Ayrıca, deride alerji ve sivilce görülebilir.
Doğadan ve besinler ile alınan iyodun yetersiz olması durumunda büyüme geriliği, zeka ile ilgili sorunlar, guatr (tiroit bezinde büyüme), tiroit nodülü ve hipotiroidi gibi birçok hastalıkla karşı karşıya kalınabilir. Dünyada 50 milyon çocuğu ilgilendiren iyot eksikliği, ülkemizde de ihmal edilmemesi gereken düzeyde.
Lugol Nedir?... İyot bir mineraldir. Lugol ise hem iyot hem de potasyum iyodürden oluşan bir bileşiktir. Takviye için %5 ve %2 lik lugol formları yaygın kullanılır.İkisi aynı ...
Ambalaj miktarı: 30ml 1 damlası yaklasık 6,25 mg iyot içerir Ürünlerimiz Alman Menşeili Merck Ürünleri ile hazırlanmıştır. Ürün Sertifikalarına , ürün kutusu üzerinde bulunan QR kod okutularak ulaşılabilir.
İyot içeren gıda takviyesidir. Koruyucu, tatlandırıcı ve alkol içermez. %2 W/V iyot Damlası ÖNEMLİ NOT: Ürün Kapağı açıldıktan sonra bir ay içerisinde tüketilmesini öneririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri