Vücut tiroid bezi için iyota ihtiyaç duyar. Tiroid hormonu metabolizmayı etkiler ve beyin, sinirler ve kemiklerin gelişimi ve işlevi için gereklidir. Dünya genelinde özellikle çocuklar ve hamile veya emziren kadınlar arasında iyot eksikliği ile ilgili büyüyen bir sorun vardır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünya üzerinde 2 milyarı aşkın kişide iyot eksikliği problemi vardır. Bunun bir sebebi de iyot bakımından fakir topraklarda yaşamaktır. Türkiye'de ise özellikle Karadeniz bölgesi risk altındadır.
Doğadan ve besinler ile alınan iyodun yetersiz olması durumunda büyüme geriliği, zeka ile ilgili sorunlar, guatr (tiroit bezinde büyüme), tiroit nodülü ve hipotiroidi gibi birçok hastalıkla karşı karşıya kalınabilir. Dünyada 50 milyon çocuğu ilgilendiren iyot eksikliği, ülkemizde de ihmal edilmemesi gereken düzeyde.
Üstelik eksikliğin olup olmadığı fiziki muayene ile anlaşılmaz. Vücuttaki iyot durumunu değerlendirmek için en pratik yöntem; idrarda iyot atılımının ölçülmesi ve şüphelenilen vakalarda idrarda iyot düzeyi ölçülmesidir.
İlgili 31 soru bulundu
İyot eksikliğinin en önemli belirtilerinden bir tanesi boynun ön kısmında meydana gelen şişliktir. Bu şişlik çoğunlukla tiroid bezinin aşırı çalışmasına ve büyümesine bağlı olarak ortaya çıkar. Yorgunluk: Tiroid hormonlarının en önemli görevlerinden bir tanesi vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamaktır.
İyot eksikliği nedeniyle yaşanan sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için normal tuzlar iyotlu tuza çevrilmiştir. Yemeklerde ve masada kullanılan tuzu iyotlu tuzla değiştirmek günlük olarak almanız gereken iyodu fazlasıyla sağlayacaktır.
İyot eksikliği hastalıkları özellikle hamilelerde ve bebeklerde kalıcı sorunlar yaratabilir. İyot eksikliği nedeniyle ilk guatr hastalığı görülür.
Önceden gerekli hazırlıkları yapan hastalar hastaneye gelir ve hastanede de gerekli bazı tetkikler yapılır. Hastalar daha sonra kurşun kaplı radyoaktif tedavi odasına alınır. Radyoaktif iyot madde ağızdan kapsül şeklinde verilir. Alınan radyoaktif iyot dozuna bağlı olarak hastalar odada 1 ila 3 gün boyunca kalmaktadır.
Meyve ve sebzeler: İyot bulunan besinler arasında meyve ve sebzeler de bulunur. Meyveler arasında muz ve çilek, sebzelerde de kuru fasulye, ıspanak, sarımsak, kabak, patates, pazı, şalgam ve soya fasulyesi bulunur.
İyot, kimyasal elementler arasında yer alan ve vücudumuz için hayati öneme sahip olan bir element. Canan Karatay, ekmekte bulunan bromür, diş macunlarındaki florür ve çamaşır sularındaki klorürün iyot eksikliğinin en önemli nedenleri olduğuna dikkat çekti. Karatay, "İyot çok önemli bir mineraldir.
Sebzeler meyvelere göre içerisinde daha çok iyot tutabilmektedir. Meyve kategorisinin başında çilek ve muz gösterilmektedir. Sebzeler arasında ıspanak, pazı, kabak, soya fasulyesi, şalgam, kuru fasulye, patates ve sarımsağın iyot oranının yüksek olduğu bilinmektedir.
İyot, insan vücudu tarafından üretilediği için dışarıdan besin yolu ile alınabilen, tiroid bezi tarafından kullanılan bir elementtir. İyot, tiroid hormonlarının yapımı için gerekli olduğunda büyüme, vücudun enerjiyi kullanma biçimi, beyin ve kemik gelişimi için önemlidir.
"Bazı tiroid hastalarının, örneğin Graves Hastalığı, Hashimoto Tiroiditi ve sıcak nodülü olan hastaların iyotlu tuz kullanmaları sakıncalıdır.
Aşırı iyot alımı, tiroid bezinin aşırı aktif hale gelmesine ve hipertiroidizme neden olabilir. Hipertiroidizmin belirtileri arasında kilo kaybı, terleme, titreme ve huzursuzluk bulunur.
İyot eksikliği belirtileri arasında ani kilo alımı da ilk sıralarda gelir. Tiroid hormonları, metabolizma hızına destek olur. Vücut, tiroid bezinin hormon üretmesini sağlayacak düzeyde iyota sahip olmadığında metabolizma yavaşlayabilir ve bu durumda ani kilo alımı yaşanabilir.
Terleme zorluğu: Vücutta bulunan iyotların neredeyse yüzde yirmisinin depolandığı yer deriler. Bu nedenle özellikle ter bezleri iyot bakımından oldukça zengin. Ter bezlerinde karşılaşılan iyot eksikliği ise terlemenin zorlaşmasına neden olabilir. Üşüme ve titreme: Pek çok sorun nedeniyle üşüme ve titreme yaşanılabilir.
Yüksek oranda iyotlu balıklar arasında ilk sıralarda ton balığı, mezgit, soğuk su ve derin deniz balıkları gelmektedir. Karides ve diğer kabuklu deniz canlıları da iyot eksikliğini önlemek için kullanılabilir.
Doğal tuzlara örnek olarak deniz tuzu, kaya tuzu ve pembe himalaya verilebilir. İyotlu sofra tuzu kadar olmasa da az miktarda doğal iyot içermektedir. Genellikle sofra tuzundan çok daha az rafine edilir ve hem ince hem de kaba çeşitlerde bulunur.
İyotsuz tuz bulunamıyorsa, kaya tuzu kullanılabilir.
Tiroid hastalıkları için hangi doktora gitmeliyim? Tiroid hastalıklarının tanı ve tedavisinde endokrinoloji uzmanına veya endokrin cerrahi konusunda deneyimli genel cerrahi veya endokrin cerrahi uzmanına gitmek gerekir.
Ülkemiz iyot açısından zengin olmayan topraklara sahip olduğundan iyot ihtiyacı mutlaka takviyelerle desteklenmelidir. Muz ve çilek gibi meyveler ve ceviz gibi kuruyemişler de iyot deposu olarak beslenme listesine eklenmelidir.
Hem erkek hem de kadınlarda YUMURTALIKLAR da işlevlerini sağlıklı görebilmek için iyota ihtiyaç duyar. EPİFİZ BEZİ bizim duygu durum merkezimizdir, duygusal beyin olarak da geçer. İyot eksikliğinde panik atak, depresyon, anksiyete görülebilir. Ne yazık ki, dünya nüfusunun üçte biri iyot eksikliği riski taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri