Saklama koşullarına uygun bir şekilde derin dondurucu ve buzlukta saklanan dondurma son tüketim tarihine kadar tazeliğini koruyacaktır. Ancak dondurucudan çıkardığınız dondurmanın buz parçacıklı ve pürüzlü bir hale gelip gelmediğini de mutlaka kontrol etmelisiniz.
Dondurma; süt ürünü olduğundan ötürü uygun koşullarda saklanmadığında zehirlenme riski yaratabilir. Bu nedenle; soğuk ve karanlık ortamda saklanmalıdır. Erimiş, eridikten sonra yeniden donmuş dondurmalar kesinlikle tüketilmemelidir.
Dondurmanın raf ömrü üretim tarihinden itibaren 2 yıldır. Dondurmalarınızı derin dondurucuda -20 ºC de son kullanma tarihine kadar saklayabilirsiniz.
Her süt içeren gıda maddesinde olduğu gibi, dondurmanın da uzun süre oda sıcaklığında bırakılması zararlı bakterilerin üremesine zemin hazırlıyor.
Dondurma çabuk eriyen bir tatlıdır ve soğutucudan çıktığı andan itibaren erimeye başlar bu nedenle çabuk tüketilmesi gerekmektedir. Dondurmanın erimemesini sağlamak adına dondurucuda muhafaza edebiliriz. Dondurmanın çabuk erimemesi adına etrafına dondurmaya değmeyecek şekilde buz dolu bir kaba koyabiliriz.
İlgili 39 soru bulundu
Uygun olmayan koşullarda saklanan dondurmanın bozulma nedenlerinden biri de dondurmanın erimesi. Dondurma yeterli derecede muhafaza edilmediğinde ısınarak erir. Eriyen dondurma bir süre sonra tekrar donar, ancak bu süreçte dokusunda kristalleşme görülür.
“Zararlı mikroorganizmalar nedeniyle ishal, ateş kusma, halsizlik belirtileri görülebilir” Dondurmayı kaşık ile alırken, donmuş olmasına dikkat edilmeli. Tattığınızda kristalimsi, kumsu tat gelmesi dondurmanın eriyip yeniden donduğunun en büyük kanıtıdır.
İçinde kristalleşme oluşan dondurmanın gıda zehirlenmesine yol açabileceğini söyleyen Manavoğlu, "Zararlı mikroorganizmalar nedeniyle ishal, ateş, kusma, halsizlik belirtileri görülebilir" dedi.
“EKSİ 18 DERECEDE SAKLANMALI”
Erime gerçekleşirken bu patojenler açığa çıkıyor ve hızla ürüyorlar. Bu nedenle dondurma, bakterilerin çoğalmayı tamamen durdurduğu eksi 18 derecede saklanmalı, dondurucudan çıkartıldığında tüm 'dondurulmuş' ürünlerde olduğu gibi hemen tüketilmelidir” dedi.
Şehirdeki dağlarda olan kekik, çiğdem, keven ve sümbül bitkileri ile beslenen keçilerin sütü, dondurmanın lezzetini etkilemektedir. Yapılışında kullanılan sütün soğuk kullanılması nedeniyle Maraş dondurması, hemen erimez. Bu özelliği de onu diğer dondurma çeşitlerinden ayıran en önemli farkını oluşturmaktadır.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır. ➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin.
Soğutma çoğu mikrobu öldürmez, ama onları uyku haline sokar. Böylece dondurulmuş besinler eğer donmuş durumda kalırlarsa bozulmazlar. Donmuş besinleri özellikle etleri ve balıkları çözdürdüğünüzde taze halleriyle aynı pişme derecesine kadar pişirmelisiniz.
Geçmişten geleceğe, işte “gerçek dondurma”! MADO dondurmalarının dünyanın en sert ve yoğun dondurması olmasının sırrı, dövme ustalığıdır. Dövülerek yapılan dondurma, sakız gibi esnek ve yoğundur. Bıçakla kesilen, ısırılarak yenen dondurma, bu sertliğinin aksine ağızda hemen erir.
Dondurmaya kontamine olmuş mikroorganizmaların büyük bir kısmı hammadde ve katkı maddelerinden kaynaklanmaktadır. Dondurma üretimi sırasında uygulanan ısıl işlem ile sporlar hariç bakteri florasının büyük bir kısmının imhası sağlanmaktadır.
1-Dondurmada şoklu buzlama sistemi en az 6 saat olup 12 – 24 – 48 ve en uzun 72 saate kadar muhafaza etme etkisine sahiptir.
Bakteriler, Süt ve süt ürünleri içerisinde çoğalırken bazen gaz üretirler ve bu da pakette şişme gözlenmesine neden olur. Bu durum, ambalaj şiştiğinde ne olduğuna dair en uygun açıklamadır.
Günümüzde gıdaların güvenliği için daha uzun ömürlü saklanmasına, ürünün tamamen dondurularak muhafaza edilmesine şoklama denilmektedir. Ürünlerin sırayla ve özelliklerine göre şoklanarak muhafaza alanlarına yani istenilen yere aktarma durumudur.
Üst solunum yolundaki enfeksiyonlar tam iyileşene kadar dondurma gibi soğuk gıdalara izin verilmemelidir. Dondurma, astım, alerjik rinit, farenjit, tekrarlayan kulak iltihabı, öksürük, geniz akıntısı, boğazında gıcıklanma–takılma hissi gibi kronik problemi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir.
Gripken dondurma yenir mi? Gribe karşı koruyucu etkisinin yanı sıra, immün sistemi güçlendirdiği için gripli iken mikroplarla savaşır. Dolayısıyla kar yağarken de, 7/24, yaz-kış, dört mevsim dondurma tüketebilirsiniz ve tüketmelisiniz.
Besin değeri açısından oldukça zengin olan dondurma doğru bir şekilde tüketilmediğinde boğaz, bağırsak ve midede enfeksiyonlara neden olabiliyor. Dondurmanın ısırılarak büyük parçalar halinde tüketilmemesi gerekiyor. Direkt yutulan dondurma hem mideye hem de bademciklere zarar verebiliyor.
Gıda zehirlenmesi kaç saat sonra belli olur? Gıda zehirlenmeleri kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sonra 30 dakika ile 72 saat arasında geçen sürede ortaya çıkmaktadır.
"SÜT, SÜTLAÇ VE DONDURMA YEMEYİN"
"Barsaktaki şeker yükü artıyor, bu yüzden vücuttan barsak içine su kaçışı tetikleniyor. Bu nedenle de ishal ortaya çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri