En iyi sonuç için tedaviye yaranın kapanmasını takiben hemen başlanmalıdır. Bu durumda, nedbe gelişimine yatkın hastalarda dahi bu tip yara izlerinin gelişimi önlenebilir. sağlanana kadar masaj ile sürülür.
Leke karşıtı kremler genellikle geceleri kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu nedenle, leke giderici krem yatmadan önce cilde uygulanabilir. Bu şekilde, kremin ciltte daha uzun süre etkili olması ve cildin yenilenmesi için daha fazla zaman oluşması sağlanmaktadır.
Hekimler yara izlerinin en az birkaç ay boyunca üzerinin örtülmesini veya güneş koruyucu ile korunmasını öneriyor. Kıyafetinizin yara izine sürtmemesine dikkat edin, bu ek bir tahrişe yol açabilir. Yara izini gözetim altında tutun; yara dokusu orantısız şekilde büyürse bir hekime başvurulması önerilir.
BepantholAnti-Scar Jel'in içeriğindeki B5 vitamini, ciltteki suyu tutarak yaranın üzerindeki ve çevresindeki nem dengesini korumaya yardımcı olur. BepantholAnti-Scar Jel'in düzenli uygulanması kızarıklık ve kaşıntının azalmasına, yara izinin daha az görünür hale gelmesine yardımcı olur.
Yara izinin son halini alması 1-2 yıl sürer. Zamanla yara izi ten rengine döner. Başlangıçta hissedilen sertlik yumuşar ve daha düzenli hale gelir, ancak iyi veya kötü mutlaka bir iz kalır. Bir yara izi oluştuğunda izin zamanla değişeceği bilinmeli ve sabırlı olunmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
İyileşmeyi sağlayan deri eklerindeki kayıp miktarına göre 2. derece yanıklar yüzeyel ve derin olarak iki alt sınıfa ayrılır. Yüzeyel 2. Derece yanıkta iz kalmaz ancak derin 2. derece yanık iz bırakarak iyileşir. Yanık bölgesindeki su dolu kabarcıklar korunmaya çalışılmalıdır.
Fiziksel travmalar, ameliyatlar, geçirilen kazalar ve sonrasında oluşan ameliyat dikiş izi, hastalıklar, yanıklar, yanık izi, bazı deri enfeksiyonları ve kesikler vücutta skar adı da verilen yara izi oluşumuna neden olabilmektedir.
Eski yara izlerinin geçmesi için çeşitli lazer tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Bunlar arasında iğneli lazer, radyofrekans, IPL lazer ve kimyasal peeling gibi yöntemler bulunur. Yaranın boyutu ve oluşum zamanına göre en doğru tedaviye uzman eşliğinde karar verebilirsiniz.
Yeniden büyüyen bağ dokusunun sertleşmesini önlemek ve yara izini daha elastik ve yumuşak hale getirmek için, etkilenen cilt bölgelerine nemlendirici cilt bakım ürünleri (yani cilde bol nem sağlayan merhemler ve kremler) masaj yapılmalıdır.
Lazer; fraksiyonel CO2 veya Coolaser: Lazer ile yara izlerine müdahale edilir. Kabarık ve koyu renkli izler lazer atışları ile cilt seviyesine indirilir ve renkleri açık olarak yeniden iyileşme sağlanmış olur. Sıklıkla kış aylarında yapılması önerilir. İzlerin vereceği cevap oranı kişiden kişiye değişir.
Meditech ScarEx Jel, iyileşmeye devam eden ve kapanmış yara üzerine, ince bir tabaka halinde günde 2 kez, sabah ve akşam uygulanır. 4-6 ay boyunca düzenli kullanılmalıdır.
Yaralanmanın meydana geldiği ilk günü takip eden 11-14 hafta içinde cilt yüzeyi, %80 oranında eski haline kavuşabilir. Açık yaranın tamamen iyileşmesi birkaç yılı bulabilir. Genellikle cerrahi kesintilerin iyileşmesi 6-8 hafta sürer. Yaranın bakımı ve tedavisi iyileşme sürecini etkiler.
Yara izi tedavisinde genellikle lazer ve zımpara işlemleri yani mekanik olarak iz olan bölgeyi aşındırma şeklinde tedaviler uygulanır. Bunun yanı sıra kişinin kendi kanından elde edilen PRP (Platelet rich plasma) uygulaması ile yara izi tedavi edilir. Akut dönemde silikon ve iz kremleri işe yarayabilir.
Ozonlu krem, hasarlı bölgenin daha çabuk iyileşmesini sağlar. Aynı yara tedavisinde olduğu gibi hasarlı derinin üzerine pansuman şeklinde uygulanır. Üzeri sargı bezi ile kapatılır.
Cilt bakım kreminin ne sıklıkla kullanılması gerektiği ise kişinin ihtiyaçlarına göre farklılık gösterebilir ve genellikle günde bir kez nemlendirici cilt kremi kullanılır. Kuru cilt tipine sahip olan insanlar ise sabah ve akşam olmak üzere en az günde iki kez nemlendirmeye ihtiyaç duyar.
Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir. Kesilme veya Dikişli Yaralar: Bu tür yaraların iyileşme süresi, dikişlerin alındığı zamanı da içerebilir. Genellikle dikişler 1-3 hafta içerisinde alınır, ancak tam iyileşme daha uzun sürebilir.
Dikiş izi kalmaması için E Vitamini veya Kakao Yağı: E vitamini yağı, yara izlerini tedavi etmek için etkili bir yöntemdir.
Yara üzerinde oluşan kabuk vücudu enfeksiyona karşı korur, ama deride iz bırakır. Yara izini oluşturan doku normal deri ile aynı hücrelere sahip olsa da, kolajen adlı proteinin yapısı nedeniyle farklı bir görünüm ve his yaratır.
Öncelikle öğrenmeniz gereken şu ki; her kesiden sonra iz kalır. Kalan iz, dikişin değil kesinin izidir. Bunu 'kesi izi' veya 'yara izi' olarak ifade etmek daha doğru olacaktır. Ancak dikişlerin uzun süre alınmadığı veya kalın dikiş iplerinin kullanıldığı durumlarda, tren rayı görünümlü bir iz oluşabilir.
Yanık izi hafif dereceli yanıklarda tamamen iyileşebilirken derin hasarlı yanıklarda kalıcı olup medikal tedaviler gerekebilir.
Cilt dokusuna gelen zararlardan ötürü yara ve ameliyat izlerinin kalması oldukça normaldir. Yara izlerine sahip olan kişiler farklı yöntemler kullanarak yara izlerini gidermeye veya kapatmaya çalışmaktadır. Bu yöntemlerden biri de lazerle yapılan tedavi yöntemidir.
Jilet İzi Geçer Mi? Jilet vb. kesici aletler ile yapılan kesiler bağ dokusu üretimi ile iyileşir ve oluşan yeni doku normal bir deriden farklı renktedir ve üzerinde kıl kökleri bulunmaz. Bu nedenle oluşan izler ömür boyu kalıcıdır maalesef.
E vitamini, kakao yağı kremi, silikon jel, soğan özü ürünleri ve vaseline ve aquaphor gibi çeşitli cilt bakım ürünleri gibi topikal uygulanan tedavilerin uygulanması yara sonucu oluşan iz görünümünün iyileşmesine katkı sağlayabilir.
Özellikle küçük yaralar kaç günde iyileşir sorusu, yaranın büyüklüğü ve derinliği, genel sağlık durumu ve yara bakımı gibi faktörlere bağlıdır. Genellikle küçük ve yüzeyel yaralar, uygun bakım ve hijyen koşullarında birkaç gün içinde iyileşir.
Yara izleri kişilerin cilt rengine göre farklı görünebilir. Açık tenlilerde ilk oluşumunda pembe veya kırmızıdır, daha sonra kırmızılık kaybolur ve cilt renginden biraz daha koyu veya açık hale gelebilir. Koyu renkli kişilerde pembemsi yara izleri zamanla koyu lekelere dönüşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri