Rüyada dalak balı görmek, helal olan mirastan gelen veya şirket tarafından gelen mal ve rızık olarak yorumlanır.
Petek bal diğer ismiyle dalak bal petek içerisindeki mumunu hazır olması nedeniyle arının daha çabuk bal pompalayarak doldurmuş olduğu bal çeşididir. Vücuttaki antioksidan seviyesini yükselterek kansere ve damar hastalıklarına karşı önemli bir koruma sağlamaktadır. Zindelik vericidir. Özel kendi çıtasındadır.
Etkin bir enerji kapsülü olarak da nitelendirilen karakovan ballarının cinsel gücü ve performansı direkt olarak ileri seviyeye taşıyan özelliği de bulunmaktadır. Bununla birlikte cinsel soğukluk ve isteksizlik yaşayan rahatsızlıklar da doğal olarak isteği arttıran bir yan özelliği de mevcut.
Bitlis İlinin yüksek yaylalarından elde edilmiş doğal petekli çiçek balıdır. Kovan içerisine yerleştirilen çemberlere arının petekleri kabartıp doldurmasıyla elde edilir. Mum dokusu tabii olduğu için peteğiyle birlikte yenir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek antioksidan seviyesi ile kansere, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Göz sağlığı için çok önemlidir. Göz enfeksiyonlarını ortadan kaldırdığı kanıtlanmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Yetiştikleri bölgeler genellikle zengin bitki florasına sahip olduğu için, karakovan ballarının daha şifalı olduğu birçok uzman tarafından kabul edilmektedir. Karakovan balında, harcanan emek ve maliyet çok fazla olduğu için, bu balın fiyatı diğer bal çeşitlerine göre daha yüksektir.
Suni peteklerde arılar tarafından üretilen bal karakovan balına göre daha sert peteklere sahip ve akıcıdır. Doğal olduğu için şekerleme yapmaz. Peteklerinde süzülme yapılamadığı için birlikte tüketilir. Diğer ballara göre daha yoğun ve akıcı olmayan bir yapıdadır.
Eski usul üretim yapılan arı kovanlarına arıcılıkta karakovan denir. Günümüzde kasa sandık şeklinde kullanılan kovanlar ise fenni kovan olarak isimlendiriliyor.
Ardahan'ın 2000 rakımlı yaylalarında bulunan 1400'den fazla çiçek türüyle kaplı bitki florasından gelen doğal lezzetimiz Karakovan Balı tamamen organiktir ve Kafkas Arı ırkı tarafından üretilmektedir. Karakovan balları genelde rakımı yüksek yaylalarda üretilir.
Bal - Bitlis
Bitlis karakovan balı yörede ve yurtgenelinde kendine has özellikleri ile ünlüdür. Bitlis Karakovan balının En önemli özelliği 2 bin 500 metre yükseklikteki endemik bitki türlerinden beslenen arılarda elde edilmesi.
Deli bal özellikle Karadeniz bölgesinde, orta yaş üzeri erkeklerde cinsel güç artırıcı olarak kullanılmaktadır.
Meyvelerden ananas, üzüm, nar, incir ve karpuz, sebzelerden roka, kuşkonmaz olmak üzere mevsiminde tüm taze sebze-meyveler; deniz ürünleri cinsel gücü artıran doğal yiyeceklerdir. Bu besinler vücut sağlığına iyi gelerek sertleşmeye iyi gelen hormonların salgılanmasına katkıda bulunabilir.
Bolca B vitamini bulunan bal da afrodizyak gücüyle bilinmektedir. Cinsel gücü arttıran balın, doğurganlığa da etkisi büyüktür. Zihin ve beden olarak rahatlatıcı özelliğinin yanı sıra, içerisinde E vitamini bulunan fındık cinsel isteği artırmada oldukça etkilidir.
Not: Dalak, özellikle de demir minerali bakımından zengindir. Kansızlık problemleri ile mücadele eden hastalar için iyi bir kaynak oluşturabilir.
Dalak, kırmızı kan hücreleri (eritrositler) ve bağışıklık sistemi açısından önemli roller oynar. Bu eski kırmızı kan hücrelerini çıkarır ve hemorajik şok durumunda değerli olabilecek kan rezervini tutar ve aynı zamanda demiri geri dönüştürür.
Halk tıbbında mide ağrısı, bağırsak rahatsızlıklarında şeker ve yüksek tansiyonda kullanılır. Bir çay kaşığından fazla tüketilmemesi tavsiye edilmektedir. Deli bal zehirlemesi tıbbi müdahale yapılmazsa ölümlere neden olabilmektedir.
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro ile ( 96 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Lezzetiyle dünyaya nam salan Türk balı Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Dünya Arıcılık Kongresi'nde Eğriçayır Balı, "Dünyanın En İyi Balı" ödülüne layık görüldü. Kongrenin son günü düzenlenen törenle büyük ödülü alan Eğriçayır Balı'nın sahibi Celal Çay, "Duygularımı anlatacak kelime bulamıyorum. Mersin Toroslarında organik arı ürünleri üreten bir işletmeyiz.
Eğriçayır Yaylası Mersin Torosları'nda ve 2500 rakıma sahip bir yayla. Buradaki bitki örtüsü, çiçek çeşitliliği balımızın aromasını, niteliğini mükemmelleştiren en önemli etken.
Bu balın rengi koyu kahverengiden siyaha kadar değişen renk tonlarındadır. Bu da siyah balı piyasadaki en koyu renge sahip bal yapmaktadır. Balın koyu rengi, antioksidan zenginliğinin, özellikle serbest radikallere ve hücresel yaşlanmaya karşı koyan polifenollerin belirgin bir işaretidir.
Bileşiminde polen bulunan petek ballarda güve kelebeklerin yumurta atması için en cazip yerlerdir gözenekler polen arı sütü ve propolisle güçlendirildiği için yumurtalar bu gözeneklerde kolaylıkla 1 ay gibi bulunduğu ortamın sıcaklığına göre de değişkenlik gösterip kurt haline dönüşür.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, karakovan balının süzme bal olamayacağını belirtiyor. Yılmaz, “Karakovan balı petekli baldır. Petekli karakovan ballarının arıcılardan çıkış fiyatı 20 TL, giderleri de hesaplarsak tüketiciye kilosu yaklaşık 100 TL değerinde ulaşması gerekir.” diyor.
Bir kaşığa bal koyup ateşe tuttuğunuzda organik bal oldukça akışkan olur, dayanıklıdır geç yanar; glikoz balı ise çabuk yanar ve kömürleşir. Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesi balın hakiki olduğunu gösterir.
Şekerlenme
Bal özellikle uzun süre beklediğinde kristalize olur. Buna şekerlenme denir. Buzdolabınızda beklettiğiniz bal yaklaşık 30 gün sonra tereyağı kıvamına gelip kristalize oluyorsa doğaldır. Bilinenin aksine doğal bal şekerleme yapar.
Baldaki katkı maddeleri, kimyasallara maruz kalıp kalmadığı yalnızca labaratuvar ortamında analiz edilerek öğrenilebilmektedir. Fakat hakiki petek balını diğer ballardan ayıran bazı özelikler de mevcuttur. Bunlar; Gerçek balın peteği çiğnendiğinde ağızda sakıza benzer bir hal almak yerine ağızda erir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri