Tanımlanmış (İzafi) Sıfır: Ölçülen özelliğin yokluğunu ifade etmez. Uzmanlar tarafından tanımlanmış bir noktadır. Örneğin: Bugün hava sıcaklığı sıfır (0) “C'dır.
Doğal (gerçek, mutlak) sıfır: Sıfır, yokluk manasına gelir. Sınıftaki öğrencilerin mevcudunu saydığımızda, bir masanın boyunu ölçtüğümüzde kullanılan sıfır mutlaktır. Bağıl (göreli, tanımlanmış) sıfır: Sıfır, yokluk manasına gelmez. Bir öğrencinin sınavdan sıfır alması, hava sıcaklığının 0 derece ölçülmesi.
Ölçmede Sıfır
Ölçülen özelliğin yokluğu anlamına gelir. Gerçek sıfır varsa ölçülen özelliğin başlangıç-bitiş noktası bellidir. Gerçek sıfır bize hiçliği ifade eder.
İzafi (İtibari, nispi, tanımlanmış, göreceli, keyfi) Sıfır Göreceliği tanımlanmış 0 (sıfır)'dır. Yokluğu ve hiçliği ifade etmez. Başlangıç noktası teknik sebeplerden dolayı 0 (sıfır) kabul edilir. Yani bir başlangıç noktasına ihtiyaç duyarız.
Sertlik izafi bir ölçü olup, mekanik olarak (batma, sürtünme, çizme ve kesme) malzeme üzerinde oluşturulan iz veya aşınmanın neden olduğu lokal plastik deformasyona karşı direncin bir ölçüsüdür.
İlgili 20 soru bulundu
İki tür sıfır noktası vardır: mutlak (gerçek) sıfır noktası ve göreceli (izafi, itibari) sıfır noktası. var olduğu noktadır ve bu nokta öncesi o özellik gerçekten yoktur, bulunmamaktadır. boyumuzun başladığı noktadır, sıfır noktası öncesi boyumuz yoktur.
Mutlak sıfır, bir maddenin moleküllerinin entalpi ve entropisinin teorik minimum değerine ulaştığı termodinamik sıcaklık ölçeğinin en alt sınırıdır.
Eğer bir sistemde ısı enerjisi yoksa yani sistemi oluşturan parçacıklar düzensiz hareketler yapmıyorsa ortalama ısı enerjisi de sıfır olacaktır. Bu duruma karşılık gelen sıcaklık bilimsel yazında mutlak sıfır olarak tanımlanır ve Kelvin ölçeğindeki sıfıra karşılık gelir.
Ölçmede iki adet sıfır vardır. Bunlar mutlak (doğal) ve bağıl sıfır (tanımlanmış) olmak üzere ayrılır.
Mutlak sıfır (0 Kelvin, –273,15 °Celsius, -459,67 °Fahrenhayt): bir maddenin sahip olabileceği veya maddeye kazandırabileceğimiz en düşük sıcaklıktır. Daha başka deyişle, maddeyi oluşturan atomların en hareketsiz halidir.
Mutlak Sıfır Noktası
Aralık ölçeğindeki sıfır noktası keyfidir. Örneğin, sıcaklık 0 santigrat derecenin altında ve negatif sıcaklıklarda olabilir. Oran ölçeğinin mutlak bir sıfırı veya başlangıç karakteri vardır. Boy ve kilo sıfır veya sıfırın altında olamaz.
Sınıflama Ölçeği (Nominal scale)
Bu ölçekten elde edilen sonuçlar sembol veya sayıyla ifade edilir. Ayrıca sonuçlar üzerinde matematiksel dört işlem uygulanamaz. Birim ve sıfır noktası yoktur. Ölçülecek değişken sadece kategorik değerler alır.
Tesadüfi (random-seçkisiz) hata: Ölçme sonuçlarına karışan, kaynağı, yönü ve ölçme sonuçlarını hangi yönde etkileyeceği kestirilemeyen hata türüdür.
a. Mutlak (Gerçek) Sıfır: Ölçülen özelliğin gerçekten yok olduğunu gösterir. Örneğin; Sınıfta sıfır öğrenci var. Denildiğinde sınıfta gerçekten hiç öğrenci olmadığı ifade edilir.
Bilimde sıcaklıkları ölçmek için Kelvin ölçeği kullanılır. Kelvin ölçeğinde sıfır derece mutlak sıfır olarak tanımlanır ve bir sistemin sahip olabileceği en düşük sıcaklığa karşılık gelir. Günlük hayatta kullandığımız Celsius ölçeğinde mutlak sıfır -273°C'tır. Fiziksel olarak mutlak sıfıra ulaşmak imkânsızdır.
Ölçme sonuçlarına ve ölçme işleminin yapıldığı gruba bağlı olarak elde edilen ölçüte “bağıl ölçüt” denir. Sınıf ortalamasının üzerinde puan alan öğrenciler dersten geçer.
Ölçme Türleri. Ölçme; ölçülen özelliğe ve ölçülen özelliğin gözlenme şekline göre yani ölçümün elde ediliş biçimine göre üçe ayrılmaktadır: Doğrudan, dolaylı ve türetilmiş.
Dolaylı (Göstergeli) Ölçme Ölçülen özellik ile ölçme aracının özelliğinin farklı olduğu durumlarda dolaylı ölçme vardır. Özelliğin etkisi, belirtisi, yansıması ölçülür. Hava sıcaklığını termometre ile ölçmek dolaylı ölçmedir. Yaylı terazi ile ölçme yapmak dolaylı ölçmedir.
Literatürde kullanılan dört temel ölçek tipi; sınıflama (gruplama, nominal, isimsel) ölçeği; sıralama (ordinal) ölçeği; eşit aralıklı (interval) ölçek; ve oranlı (ratio) ölçek olarak sayılabilir.
BAĞIL(YAPAY-TANIMLANMIŞ) SIFIR: Özelleğin gerçek anlamda yokluğunu yada hiçliğini bildirmez. Aralıklı ölçmede kullanılır. Zaman ifadesi tarih bildiriyorsa(Doğum tarihim 17.04.1983'tür.)
Pozitif bir sayının mutlak değeri kendisidir. Negatif bir sayının mutlak değeri, o sayının negatif işaretini kaldırarak elde edilir. Sıfırın mutlak değeri sıfırdır.
Veya, eğer elinizde eksi 10 varsa, Şurada bir yere denk gelir, eksi 10, evet, sayı doğrusu uzatmamız gerekiyor, 0'ın 10 birim solunda değil mi? Mutlak değer bize bunu anlatır. Sırada 0'ın mutlak değeri var, evet. 0, 0'dan 0 birim uzaktadır.
Mutlak sıfır ise Türkiye'de kullanılan santigrat sistemine göre -273.15 dereceye denk geliyor. Mutlak sıfırın eşitlendiği ölçü biçimi ise Kelvin. Kelvin türünde 0 şimdiye kadar dünya üzerine gerçek hayatta ya da laboratuvarda ölçümlenmedi.
Mutlak Ölçüt ve Mutlak Değerlendirme: Bir öğrencinin başarısı, diğer öğrencilerin başarılarından bağımsız olarak değerlendiriliyorsa ve değerlendirmede kullanılan ölçüt, öğrencinin mutlak (hiç birşeye bağlı olmayan) başarısının bir ölçüsü ise bu tür değerlendirmeye “mutlak değerlendirme” adı verilir.
Mutlak Değerlendirme: Daha önceden tanımlanmış, kesin, belli normalara göre değerlendirmedir. Eğitim sistemimizde genellikle mutlak değerlendirme uygulanmaktadır. Okullarda uygulanan geçme notu mutlak değerlendirmedir. Bağıl Değerlendirme: Grubun başarısından çıkarılan norma göre değerlendirmedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri