Türkiye'de yerel yönetim ve merkezi yönetim işbirliğinin en güzel örneklerinden olan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ortaklığında kurulan İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) 1 yaşına girdi.
İzmir Banliyö Sistemi ya da kısaca İZBAN, diğer adıyla Egeray, Türkiye'nin en kalabalık üçüncü ili olan İzmir'de hizmet veren banliyö treni sistemidir. Proje, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD ortaklığında hayata geçirilmiştir.
Ülkemizin en büyük “hoşgörü” ve “sinerji” projesi olarak hayata geçen İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi İZBAN, 5. yılını geride bırakmanın gururunu yaşıyor. İZBAN, 30 Ağustos 2010 tarihinde İzmir'in kuzey-güney demiryolu aksında yolculu ön işletmeye başladı.
İZBAN, Aliağa-Selçuk arasındaki banliyö hattında hizmet veren, ülkemizin havalimanı bağlantılı, en büyük kent içi raylı toplu taşıma sistemlerinden biridir. Yolculu ön işletmeye 30 Ağustos 2010 tarihinde başlayan İZBAN, TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 50 ortaklıklarıyla kurulmuştur.
İzban İzmir Büyükşehir ve TCDD nin ortak kuruluşudur. İzban A.ş tarafından işletilmektedir. Eshot İzmir Büyükşehir tarafından işletilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Metro demiryolu ve hızlı toplu taşıma genellikle şehir merkezlerinin 12 ila 20 km (7 ila 12 mil) arasındaki daha küçük şehir içi alanlarını kapsar, daha sık çalışır ve özel hatlar (yer altı veya yükseltilmiş) kullanır, oysa banliyö treni genellikle rayları, teknolojiyi ve ana hat raylı sistemlerini kullanır.
İZBAN E 22100, Hyundai Rotem tarafından İZBAN için üretilen elektrikli çoklu birimlerdir. Her sette bağlı üçlü birim bulunmaktadır ve İzmir'de banliyö seferleri için kullanılmaktadır.
İzban A.Ş. 30 Ağustos 2010 tarihinde yolculu ön işletmeye başlayan İZBAN, 219 vagonla hizmet veriyor. Mevcut tren setlerinin tamamı, dış ortam sıcaklığını algılayan ve vagon sıcaklığını buna göre ayarlayan, yüksek teknoloji ürünü klimalarla donatılmıştır.
Türkiye'nin İzmir şehrinde hizmet veren İZBAN'ın kırk bir istasyonu vardır. İstasyonların tamamı engelli erişimine uygundur. Alaybey, Karşıyaka, Nergiz ve Şirinyer istasyonları yer altında, diğer istasyonlar ise hemzemindir.
İzban A.Ş. Aliağa-Selçuk arasındaki 136 kilometrelik banliyö hattında işletmecilik yapan İZBAN'ın güzergah boyunca 41 istasyonu yer almaktadır.
Kokuya, imalatta kullanılan plastik malzemeler ve yanmaz kumaştan oluşan materyaller yol açıyor. Başka bir nedeni yok. Trenler kullanıldıkça bu koku kalmayacak.
Sadece ülkemizin değil, dünyanın en hızlı büyüyen raylı sistem işletmelerinden biri olan İZBAN, ilklerine bir yenisini daha ekleyip Türkiye'nin ilk çift katlı trenlerini İzmir'e getiriyor.
Yeni teknolojikekipmanlar ve konforla donatılmış olan trenler, metrekarede 6 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Trenlerde saatte 140 km hız ile güvenle ulaşım sağlanacak.
1.1 Yolcularımız, turnikelerden geçerli seyahat kartı örnekleri tablosunda belirtilen kartlar ile birlikte elektronik kart ve 3-5 bilet kullanarak geçiş yapabilirler.
İZBAN ve Metro günlük 500 bin yolcu taşıyor. İzmir'de 4 milyon kişi yaşıyor. Bu dört milyon kişinin kamu eliyle yapılan günlük yolculuk sayısı 1 milyon 750 bin.
Türkiye'nin en uzun banliyö hattı olan İZBAN, 2010 yılında 80 kilometre ile Aliağa ile Menderes arasında hizmete girdi. TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığında yapılan İzmir Banliyö Sistemi İZBAN hattı önce Torbalı'ya uzatıldı. Ardından Tepeköy - Selçuk arasındaki 26 kilometrelik bölüm hizmete açıldı.
136 kilometrelik hat uzunluğuyla ülkemizin en büyük kent içi banliyö sistemi olan İZBAN, 15 Şubat Perşembe günü “Artı Para” adı verilen yeni sisteme geçiyor.
Çiğli'ye havayolu ile ulaşım, Gaziemir ilçesinde bulunan Adnan Menderes Havalimanı ile sağlanmaktadır. Buradan, Çiğli merkeze ulaşım ise İzban hattı ile sağlanmaktadır. Bu hat ile havalimanından Çiğli'ye ulaşım ortalama 1 saat sürmektedir.
İZBAN ile İzmir Adnan Menderes Havaalanı'ndan doğrudan 90 dakikada Aliağa'ya ulaşılmaktadır.
Torbalı İZBAN, çoğunlukla 05:30-06:00 saatleri arasında ilk seferine çıkmaktadır. Bu seferin ardından gelen seferle arasındaki süre de genellikle 12 ile 24 dakika arasında değişmektedir.
Buradan Selçuk ilçe merkezine ulaşım ise İZBAN ile ortalama 1-1.5 saat, Selçuk minibüsleri ile ortalama 1 saat ve HAVAŞ seferleri ile ortalama 1 saat sürmektedir.
İZMİR METRO A.Ş. Aliağa-Menderes Banliyö hattının tamamında Pazar gününden itibaren yolcu taşınabilecek. Çiğli-Menemen arasındaki mesafe yaklaşık 15 dakika, Menemen-Aliağa arası ise 21 dakikada alınacak.
08.30 – 18.00 saatleri arasında İzban Salhane İstasyonu'nda hizmet vermektedir. Kent içi ulaşımınızda Karşıyaka - Mavişehir bölgesine yönelik toplu ulaşım seçeneği olarak değerlendirilebilir.
2023 yılı İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)'de oybirliği ile alınan kararla İZBAN'da geçerli İzban Ücretleri güncellendi. İzmirim Kart ile en kısa mesafede tam ücret 13 TL, öğretmen ve 60 yaş kartları ile sosyal biniş ücreti ise 11,52 TL oldu.
GAZIEMIR-ALSANCAK (IZBAN)
Ek bilgi: GAZIEMIR-ALSANCAK hattında 9 i̇stansyonlar bulunuyor ve bu güzergah için toplam seyahat süresi yaklaşık 21 dakika.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri