Kapalı fatura da tıpkı açık fatura gibi ilgili bilgileri içerir; işletme detayları, verilen mal ve hizmetlerin detayları, fiyat ve vergiler. Kaşe ve imza faturanın alt bölümünde yer alır.
Bu işlemle fatura, kapalı fatura olarak muhasebe kayıtlarına girer. Kapalı faturada kaşe nereye basılır? Kapalı faturalarda, faturaya konu bedelin tamamımın tahsil edildiğini vurgulamak ve işlemin her iki taraf açısından da tamamlandığını belirtmek adına satıcı kaşe ve imzası faturanın alt kısmına basılır.
Açık ve kapalı faturanın en belirgin özelliği de, imza ve kaşe yerlerinin birbirinden farkıdır. Açık faturadaa kaşe ve imza faturanın üst kısımında yer alırken, kapalı faturalarda imza ve kaşe alt kısma atılmaktadır. Bunun haricinde fatura üzerindeki satıcı ve alıcı bilgileri ve diğer fatura bilgileri aynıdır.
Ödemenin peşin olarak yapıldığı kapalı faturada kaşe faturanın alt kısmında yer alır. Fatura türünü tespit etmek istediğiniz faturada kaşe bilgisinin nerede yer aldığına bakarak türünü öğrenebilirsiniz. Kapalı faturada tıpkı kaşe gibi imza da alt kısımda yer alır.
e-Arşiv faturada imzayla birlikte kaşe de bulunmalıdır. Eğer bir fatura programı ve tasarım kullanıyorsan kaşe ve imzanı birlikte hazırladığın bir tasarımı her faturanda kullanabilirsin.
İlgili 43 soru bulundu
Tıpkı diğer elektronik faturalarda olduğu gibi E-Arşiv Fatura'da da imza ve kaşe bilgilerinin yer alması olmazsa olmazdır. Günümüzün teknolojileri sayesinde E-Arşiv Fatura e-imza yöntemi ile imzalanabilir. Elektronik imza yönteminde Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) sistemi kullanılabilir.
Satışı yapılan herhangi bir üründe imza ve kaşe bulunması zorunludur. İmza ve kaşenin bulunmadığı faturalar geçersiz sayılacaktır.
e-Arşiv Faturada İmza Zorunlu Mudur? e-Arşiv Fatura düzenleyen mükelleflerin, geleneksel faturalarda olduğu gibi, faturanın baş tarafında iş sahibinin veya onun adına imza atma hakkı bulunanların imzasına yer vermesi zorunludur.
Hemen vurgulanmalıdır ki, şirket yetkilisi tarafından da olsa senede atılan ikinci imza, şirket kaşesi olmadan atılmış ise, burada keşideci sıfatı söz konusu olmayacağından, bu imza aval olarak kabul edilir ve bu imza sahibi borçtan şahsen sorumlu olur. Şirket, işlemlerini şirket kaşesi ile yapmaktadır.
Fatura kesildikten sonra üzerine kaşe basılır ve şirket yetkilisi tarafından imzalanır. Faturalar sıra takip eder, sıra ile kesilir, sıra atlanmaz. Faturalarınız kaybolur ise vergi dairesine bildirimde bulunmanız gerekir.
Açık ve kapalı fatura düzenlenirken satış işlemi ile ilgili bilgiler; fiyat, vergiler, alıcı ve satıcıya ait bilgiler hatasız olarak yazılmalıdır. Ardından kaşe ve imza açık faturada faturanın üst bölümüne, kapalı faturada ise faturanın alt bölümüne atılır.
KAŞE İMZA ISLAK İMZA OLMADIĞINDAN GEÇERSİZDİR.
Kapalı fatura, müşterinin mal ve hizmete dair ödemesini faturanın düzenlendiği an yaptığı fatura tipidir. Satış peşin olarak gerçekleşmiş ve fatura bedeli peşin alınmıştır. Kısacası müşterinin borcu kapanmıştır. Bu fatura tipinde satıcının kaşe ve imzası faturanın alt kısmında yer alır.
Açık faturada kaşe ve imza faturanın üst kısmına atılırken; kapalı faturada kaşe ve imza alt kısma atılmaktadır.
Kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve fatura KDV dahil 4.400 TL'yi aşıyorsa, zorunluluk devreye girer ve faturanın e-arşiv olarak kesilmesi gerekir.
Bu hükme göre, vergi uygulamaları bakımından faturada imzanın bulunması zorunlu olmakla beraber, faturanın şekil ve nizamına ilişkin esaslara riayet edilmek şartıyla, düzenleme tarihinde imzaya yetkili olanın imzasının notere tasdik ettirilip basım sırasında fatura üzerine yazdırılmak suretiyle faturanın (hazır imzalı ...
Basılı imza mı ıslak imza mı? Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere e-arşiv fatura her halükârda işletme sahibinin veya adına imzaya yetkili olanların ıslak imzası veya faturanın oluşturulması sırasında imzaya yetkili olanın imzasının notere tasdik ettirilip elektronik ortamda e-arşiv faturaya basılması gereklidir.
E-Belge çıktılarının renkli olması veya ıslak imza (veya hazır imza) ile imzalanması, kaşelenmesi veya damgalanması zorunluluğu aranmaz.
Buna göre e-fatura uygulamasında elektronik imza yasalar tarafından zorunlu kılınmıyor, bunun yerine mali mühür kullanılıyor. Ancak Türk Ticaret Kanunu uyarınca faturayı tanzim eden şirketin yetkililerinin faturada imzası bulunması gerekiyor.
Türkiye'de kaşe kullanımı, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve Türkiye Noterler Birliği'nin düzenlemelerine göre zorunlu tutulmuştur. Bu nedenle, tüm şirketlerin kaşe kullanması gerekmektedir. Kaşelerin basımı, şirketlerin ticaret sicil gazetelerinde yayınlanan bilgilerine göre yapılır.
Elektronik Fatura Uygulaması ile ilgili usul ve esasları belirlenmiştir. e-Fatura uygulamasında mali mühür/elektronik imza zorunludur. e-Fatura uygulamasını portal yöntemiyle kullanacak mükelleflerin uygulamaya mali mühür/e-imza ile girmeleri gerekmektedir.
e-İmza Kaşe Yerine Geçer mi? Bir firmanın sahip olduğu kaşenin elektronik formu olan Mali Mühür, kullanım yerleri farklı olduğu için e-imza yerine geçmez. Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından temin edilen Mali Mühür, kurumlar tarafından e-fatura gibi e-belge uygulamalarında kullanılır ve güvenliği sağlar.
Yargıtay'a göre şirket kaşesinin dışında atılan imza şirket yetkilisinin şahsen sorumluluğunu gerektirir. İki imza da şirket kaşesi üzerinde ise şahsen sorumluluk söz konusu olmaz. Şahsen sorumluluğun söz konusu olması için şirket kaşesinin dışında senet üzerinde açığa imza atılması gerekmektedir.
Kaşe İmzanın Geçerliliği
MADDE 15- İmzanın, borç altına girenin el yazısıyla atılması zorunludur. Güvenli elektronik imza da, el yazısıyla atılmış imzanın bütün hukuki sonuçlarını doğurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri