İze Koşullanma (İz Koşullaması) (Ortalama okuma süresi 32 saniye.) Bu tür bir koşullanmada ise, aynı klasik koşullamadaki gibi önce nötr/koşullu uyarıcı (ZİL SESİ) verilir fakat doğal uyarıcı (ET) verilmeden önce kesilir. Sonrasında da koşulsuz uyarıcı (ET) verilir.
Gecikmeli/Geciktirilen Koşullanma (Ortalama okuma süresi 29 saniye.) Bu tür bir koşullanmada klasik koşullanmadaki nötr/koşullu uyarıcı (Zil SESİ) ve koşulsuz uyarıcının (ET) veriliş sırasına uyulur ancak, aradaki süre ilkesi (zamanda yakınlık/bitişiklik) ihlal edilir.
Herhangi bir koşullanma gerçekleşmemiş köpek zil sesi duyduğunda salya tepkisi vermez. Bu örnekte zil sesi nötr uyarıcıdır. Klasik koşullanmada koşulsuz uyarıcı pekiştireç görevi üstlenir. Buna "pekiştirme ilkesi" denir.
Karşıt (Tersine) koşullanma: Olumlu ya da olumsuz bir davranışın ortaya çıkmasına neden olan uyarıcıya verilen tepkinin tam tersine dönüşmesidir.
Koşullu uyaran (CS), koşulsuz bir uyaranla (US) tekrar tekrar eşleştirildikten sonra, başlangıçta US tarafından ortaya çıkarılan tepkiye benzer bir tepki ortaya çıkarmaya başlayan, daha önce nötr olan bir uyarandır.
İlgili 41 soru bulundu
Klasik koşullanma ya da tepkisel koşullanma, organizmaların doğal uyarıcılara verdiği doğal tepkileri, yapay uyarıcılara da verip vermediğini denemek için yapılmış deneyler bütünüdür.
unconditioned stimulus - koşulsuz uyarıcı
Bir sabah hiç tanımadığınız birisinin de caddenin karşı tarafından size doğru köpeğiyle birlikte yürüdüğünü gördünüz. Bu örnek olaydaki köpek ve sahibi başlangıçta sizin için iki nötr uyarandır. Bir süre ilerledikten sonra tam yanlarından geçerken hiç beklemediğiniz bir anda köpek harekete geçiyor ve sizi ısırıyor.
Olumlu Habercilik (İleriye Koşullanma) Pavlov`un deneyinde önce zil sesi hemen ardından et verilmektedir. Bir süre sonra köpek zil sesine de salya akıttığına göre zil sesi organizmaya haber vermektedir. «Benim ardımdan et gelecek» Köpek et beklentisiyle salya akıtmaktadır.
daha önce nötr uyarıcı niteliğinde olan ancak klasik koşullama yoluyla koşullu nitelik kazanan uyarıcının, yeni bir nötr uyarıcı için koşulsuz uyarıcı olarak kullanılması.
Bitişiklik kuramı; uyaran ile tepki arasındaki çağrışım için tek koşulun, ikisi arasında zaman olarak yakın bir ilişki bulunması olduğunu vurgulayan öğrenme kuramıdır.
Pavlov, köpeğe uyguladığı deney sonucunda, köpeğin doğal uyaranların dışında zil, lamba gibi uyaranlara da tepki verip, salgı salgılama durumunu inceledi. Normal şartlarda et gören köpeğin salya salgılaması bir şart gerektirmeyen doğal bir durum olduğu için bu tepkiye şartsız tepki denir.
Tip Ceza. Bireyin yaptığı olumsuz bir davranış sonucu onun için hoş olan bir uyarıcıdan mahrum bırakılmasıdır. Örneğin, odasını toplamayan çocuğa oyun oynamanın yasaklanması, yemek yemeyen bir çocuğa tatlının verilmemesi bu tür cezaya örnektir.
Edimsel koşullanmada sönme, belirli bir davranış için artık pekiştirme sağlanmadığında gerçekleşir. Örneğin, ev ödevini tamamladığı için övgü (pekiştireç) alan bir çocuk, övgü artık verilmediğinde bunu yapmayı bırakabilir. Pekiştirmenin yokluğu, davranışın tekrarlanma olasılığının azalmasına yol açar.
Skinner, iki tür koşullanmadan söz etmektedir. Bunlar; tepkisel ve edimsel koşullanmadır. Skinner, tepkisel ve edimsel davranışın ayrımını yaparak geleneksel uyarıcı-tepki psikologlarından büyük ölçüde ayrılmıştır.
Edimsel Koşullanmada Ceza
Ceza, takip ettiği davranışta azalmaya neden olan olumsuz bir olayın veya sonucun sunulmasıdır. İki tür ceza vardır. Her iki durumda da davranış azalır. Bazen uygulama yoluyla ceza olarak adlandırılan olumlu ceza , takip ettiği yanıtı zayıflatmak için olumsuz bir olay veya sonuç sunar.
Skinner'ın Edimsel Koşullanma Teorisi. Skinner'ın edimsel koşullanma teorisi, bir bireyin davranışlarının ödül ve ceza eylemleri aracılığıyla nasıl şekillendirilebileceğine ve tahmin edilebileceğine odaklanmıştır. Bu teori, davranışların sonuçları tarafından belirlenebileceği fikrini ortaya koyar.
Edimsel Koşullanma (Skinner) Özellikleri
Organizma davranışın sonucundan etkilenir. Organizma davranışın durması için ceza bekler. Ör: Matematik dersinde tahtaya soru çözmeye kalkan bir öğrencinin öğretmen tarafından aferin aldıktan sonra matematiğe ilgi duyması ve matematik üzerine çalışmalar yapması.
Organizmanın tamamlanan her tepkisi onu takip eden bir sonraki tepkisi için ayırt edici uyarıcı rolünü üstlenir ve bu durum organizma etkinliği tümüyle tamamlayıncaya kadar devam eder. Bu durum, edimsel koşullanma yoluyla öğrenme sürecinde zincirleme olarak nitelendirilmektedir.
mesela otobüs kazası yaptınız. otobüsten korkuyorsunuz. otobüse karşı bir koşullanma oluyor. sonra otobüsün otogarla ilişkisini bildiğiniz için otogardan da korkmaya başlıyorsunuz. otogara karşı da koşullanıyorsunuz. bu da üst düzey koşullanma oluyor.
bir koşullanmayı tam tersine çevirmektir. örneğin bir matematik hocası yüzünden o dersi sevmiyorsunuz. daha sonra başka bir hoca geldi ve yaptıklarıyla size dersi sevdirdi. bu durum karşıt koşullamaya bir örnektir.
bir uyarıcıya belirli bir biçimde tepkide bulunmaya koşullanmış olan canlının, aynı uyarıcıya, ilk tepkiyle genellikle uyuşmayan farklı bir tepki vermesi için eğitilmesi. İstenmeyen davranışın ortadan kaldırılmasına yönelik DAVRANIŞ TEDAVİSİ'nde çoğunlukla bu işlem kullanılır.
İmpulsif Anksiyete: Dürtüsel, bebeklik döneminin kalıntıları, kişinin dürtülerinin hayata geçirilmesi talebidir. Cinsellik ve saldırganlık dürtüleri, bu iki primitif duygu yukarı çıkmak ister. Oral dönemde (0-1 yaş arası) yaşadığı dürtüselliktir.
Zil sesinden sonra et verilmesi ile beraber köpek bir süre sonra artık salya salgılamaz. Bir kişinin hatası sonucu acı çekmesi sonradan hata yapmaması ve acı çekmemesi de sönme olarak kabul edilebilir.
Davranışsal ketlenme çocuğun yeni çevrelere veya yabancı insanlara karşı gösterdiği kaçınma davranışı olarak tanımlanan bir mizaç türüdür. Bebeklik döneminde ilk belirtileri ortaya çıkan ve erken çocukluk döneminde devam eden davranışsal ketlenmebireyin daha sonraki gelişim dönemlerinde de etkili olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri