İzantropik sıkıştırılabilme:Sıkışma sırasında akışkan elemanı ile çevre arasında ısı alışverişi yoksa (adyabatik sıkışma) ve dissipatif bir olay (viskoz etkiler vb) yoksa buna izantropik sıkıştırılabilme denir.
İzantropik: entropinin bulunmadığı ortama verilen addır. Bir sistemin izantropik olması için tersinir ve adyabatik olması gerekir. Gerçekte izantropik bir çevrim ya da sistem bulunmamaktadır. İzotermal: sıcaklık değişiminin sıfır olduğu süreç.
İZANTROPİK HAL DEĞİŞİMLERİ
İçten tersinir ve adyabatik (izantropik) bir hal değişimi sırasında entropi sabit kalır. Bir hal değişimi sırasında entropi sabit kalıyorsa, bu hal değişimine izantropik hal değişimi olarak isim verilir.
Termodinamikte, izentropik proses, çalışma akışkanının entropisinin sabit kaldığı durumlarda gerçekleşen prosestir.
Carnot çevrimi tümden tersinir dört hal değişiminden oluşur. Bunlar, sabit sıcaklıkta (izotermal) sisteme ısı girişi, sabit entropide (izantropik) genişleme, sabit sıcaklıkta sistemden ısı çıkışı ve sabit entropide sıkıştırmadır.
İlgili 38 soru bulundu
Bir gazın sıkıştırılması için kullanılan sistemlerdir. Enerji denkliklerinin kullanımı aynen türbin ve genleştiricilerde olduğu gibidir. Türbinde çıkartılan verim eşitliğindeki izentropik iş, kompresörlerde, akışkanı verilen bir basınçtan istenilen basınca sıkıştırabilmek için gerekli minimum şaft işidir.
Adyabatik bir süreçte ısı ve kütle değişimi olmadığı için q=0 kabul edilir. Başka bir deyişle ∆U = W olur. Örneğin; bir pistonun bir gazı sıkıştırması esnasında, silindirin duvarlarının tamamen yalıtılmış olması durumunda sıkıştırma işleminin adyabatik olduğu söylenebilir.
Akışkanın, akış esnasında yoğunluğunda büyük miktarda değişim meydana geliyorsa akış, sıkıştırılabilir akış olarak değerlendirilir.
Kapalı bir sistemin sınırlarından kütle girişi ve çıkışı olmadığı için sistemin entropi değişimi ilk ve son halleri arasındaki entropi farkıdır. Kapalı bir sistemin entropi değişimi, ısı geçişiyle olan entropi geçişi ve sistem sınırları içindeki entropi üretimine bağlıdır.
Adyabatik verim, gerçek işlemlerin ideal işlemlerden sapmanın bir ölçümüdür veya gerçek makinanın ideal makinaya sayısal olarak ne kadar yaklaştığını gösterir.
Fizikte entropi. Bilim insanları düzensizliği entropi adı verilen nicelik ile ölçerler. Sistemlerdeki düzensizlik arttıkça entropi de artar. Bu durumda faydalı (iş yapabilir) enerji miktarı azalır, faydasız enerji artar.
Bir sistemdeki faaliyetlerin bozulması, dengenin bozulmasına, karışıklık ve aksaklıkların ortaya çıkması sonunda sistemin faaliyetlerinin durmasına entropi denir iken, açık sistemlerin dışarıdan aldığı yardımla bünyesindeki karmaşıklık ve bozukluk eğilimini yani entropinin ortadan kaldırılmasına “negatif entropi” denir ...
"Kapalı bir sistemin entropisi (düzensizliği) asla azalamaz; her zaman artmak zorundadır." Bunu anlamak için, entropinin sadece düzensizlik olarak düşünülmemesi gerektiğinin anlaşılması şarttır. Entropi, enerji söz konusu olduğunda bir tür "kullanılamaz enerji" anlamına gelmektedir.
İzobarik proses, basıncın sabit kaldığı, yani basınç değişiminin sıfır olduğu, termodinamik bir prosestir. Örneğin; termodinamikte izobarik bir proseste sisteme ısı ilavesi veya çıkarılması işlemi yapılmışsa, bu işlem sırasında sistemin basıncı değişmemiş demektir.
Termodinamiğin ikinci yasası veya entropinin artışı ilkesi, süreçlerin tersinmez olduğunu başka bir deyişle (kendiliğinden) geri dönüşü olmadığını gösterir. Yaşam ve yaşamla ilgili her süreç tersinmezdir. Buradan yaşamı anlamlı kılacak sonuçlar çıkarılabilir.
Buna göre evrende negatif entropiye sahip bir madde de yoktur (bunun için 1'den az durumu olması lazım ki bu imkânsız).
Basit bir örnek verecek olursak hastalanmak bir entropi, doktora gidip ilaç almak da bir negatif entropi sürecidir. Başka bir güncel örnek verecek olursak doğayı kirletmek ve hor kullanmak entropiyi hızlandırıcı süreçlerdir.
Entropi, aslında sistemin açık veya kapalı olmasına bağlı olmadan, yoğunlaşmış enerjinin dağılması anlamına geliyor.
Entropi, bir düzensizlik ölçüsüdür.
sıvı maddeler akışkan özelliktedir. Konuldukları kabın şeklini alırlar. Sıvıların üzerine basınç uygulansa bile hacimlerinde bir farklılık oluşmaz. Bu durumda da sıvılar sıkıştırılamaz olarak bilinmektedir.
Akışkan ve akım sıkıştırılabilirliğine göre de sınıflandırılır. Genel olarak, gaz akışkanlar sıkıştırılabilir, sıvılar ise sıkıştırılamaz akışkanlardır. Bu yüzden sıkıştırılabilir akışkanlar mekaniği daha çok gaz dinamiği olarak anılır. Sıkıştırılabilirlik akışkanın doğası, yani moleküler yapısı ile ilgilidir.
Bu nedenle genel bir kural olarak ideal gazların akışı Mach sayısının 0,3 ve daha küçük olduğu koşullarda sıkıştırılamaz kabul Page 2 82 edilebilir. Bir başka ifadeyle havanın 102 m/s'ye kadarki hızlarında hava sıkıştırılamaz kabul edilebilir.
İzotermal proses (sabit sıcaklık) İzentropik proses (çevreyle ısı değişimi yok) Politropik proses (çevreyle tam ısı değişimi var)
Termodinamiğin sıfırıncı kanunu şöyle ifade edilir: Eğer iki termodinamik sistemin her biri üçüncü ile termal bir dengedeyse o zaman bu üçü birbiriyle termal denge içerisindedir.
d. Adyabatik soğuma: Çevresiyle ısı değişimi olmadan soğuma adyabatik olarak nitelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri