6 aylık kursta teorik ve pratik eğitimi başarıyla tamamlayanlar, bröve alarak raylı sistem hattında tren kullanabilecek.
Tramvay, metro veya tren kullanan kişiye tren sürücüsü ya da diğer adıyla vatman denir. Tren sürücüsü / vatman olmak için B sınıfı ehliyet sahibi olmak ve metro, tramvay kullanımında 6 ay süreyle deneyim elde etmek yeterlidir.
Tren Sürücüsü / Vatman Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Genellikle B sınıfı ehliyet sahibi olmak ve aktif araç kullanabilmek dışında ortalama 6 ay süren ve tramvay/metro sürücülüğüne dair teorik ve pratik derslerin verildiği eğitimden de geçmek gerekir.
Lise ve dengi okullardan mezun olmanız, vatman olabilmek için yeterlidir. Vatmanlar belediyelerin bünyesinde istihdam edilir. Belediyeler vatman ihtiyacı olduğunda vatmanlık için kurs açarlar. 23 ay süren bu kursta kursiyerlere pratik ve teorik konularda tramvay eğitimi verilir.
Vatman olmak isteyen adayların, belediyelerin vatmanlık kurslarına başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru sürecinde, en az lise mezunu olma ve bedensel-zihinsel açıdan sağlıklı olma şartları aranır.
İlgili 18 soru bulundu
Sonraki Konu. Tren Sürücüsü / Vatman maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 17 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Tren Sürücüsü / Vatman maaşları 21940 TL'dir.
Vatman (Tramvay / Metro Sürücüsü) Eğitimi Süresi
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2010 yılında oluşturulan eğitim programı 744 saat olarak planlanmıştır. 744 saatlik eğitim yaklaşık olarak 8 ay sürmektedir.
Toplamda 6 tane hat var ve şu anda 133 tane vatman var. Bunlardan 17 tanesi kadın sürücü. Kaç saat çalışıyorsunuz? Ortalama 8,5-9 saat çalışıyoruz ve 3 mola yapıyoruz.
Nasıl Makinist Olunur? Makinist olmak için üniversitelerin, Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Otomotiv Teknolojisi önlisans bölümlerinden birinden mezun olma şartı bulunmaktadır.
Tramvay ve metro kullanan kişilere vatman denir. Fransızca "wattman" sözcüğünden dilimize geçen bu kelime "tramvay sürücüsü" anlamına gelir.
Tren kullanan kişilere makinist denildiği bilinmektedir. Ancak tramvay ve metro kullanan kişilerin sürücü isimleri değişmektedir. Buna göre tramvay ve metro sürücüleri vatman olarak adlandırılmaktadır.
Tramvaylar durak harici durmaz. Durak haricinde inmek/binmek tehlikeli ve yasaktır. Tramvayların dışından asılmak ve iki tramvay arasından geçmek tehlikeli ve yasaktır. Tramvay araçlarına patlayıcı, yanıcı ve parlayıcı maddelerle girilemez ve bu maddelerle yolculuk yapılamaz.
Tramvay, genel olarak yerleşim yerleri içerisinde insan taşımacılığında kullanılan, kara yolunda tekerlekleri raylar üzerinde hareket eden toplu ulaşım aracıdır. Trenlerin aksine raylar sokaklara döşenebilir ve diğer taşıtlar bu yollardan geçebilirler.
eleman.net verilerine göre, Makinist 2023 yılında ortalama 38.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Makinist , Ocak 2023 yılında ortalama 31.020 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 19.272 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Tren Makinisti Kursu ise Tren Makinisti mesleğini yürüten ve ya yürütmek isteyen bireylerin, 960 saatlik Tren Makinisti Eğitimi sonunda alması öngörülen sertifikadır. (Kurs bitirme belgesidir.)
Bir makinistin vardiya süresi 8-9 saat olup, bu süre içinde yaklaşık 10 bin yolcu taşır. Ulaşım araçlarının tatillerde de kullanılmasından dolayı, makinistler gece, hafta sonu, resmi tatil ve bayram günlerinde de çalışırlar; bu durum dezavantajlı olarak görülebilir.
Batman (Kürtçe: Êlih), Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Batman ilinin merkezi olan şehirdir.
İzmir'e hayırlı olsun” dedi. Metro ve Tramvay işletmelerinde, farklı iş kollarında görev yapan 627 çalışanı kapsayan sözleşmeye göre, en düşük personel maaşı brüt 4 bin 856 TL'den, brüt 7 bin 553 TL'ye çıkarıldı. En yüksek personel maaşı ise brüt 7 bin 845 TL'den, brüt 11 bin 302 TL'ye yükseldi.
Otobüs ve tramvay sürücüleri çoğunluğu 2023 yılında aylık ₺1.222 ile ₺2.537 arasında maaş alıyor. Otobüs ve tramvay sürücüleri giriş seviyesinde aylık maaş ₺1.222 ile ₺1.738 aralığındadır. 5 yıl deneyim kazandıktan sonra geliri aylık ₺1.278 ile ₺1.937 arasında olacaktır.
Konak Tramvayı haftanın her günü 06.00-00.20 saatleri arasında 7.5 dakikada bir çalışacak. Karşıyaka Tramvayı ise yine haftanın her günü 06.00-00.20 aralığında 10 dakikada bir sefer yapacak.
Alınan tramvaylar 30 metre uzunluğunda ve boş olarak 30 tondur. Her bir tramvayın kapasitesi 83 oturan olmak üzere toplam 330 kişidir. Tramvaylar kilometre başına 3 kw enerji tüketmektedir.
Tramvaylar tepelerinden geçen tellerden aldıkları 600 voltluk elektrik ile çalışırlar.
İmtiyazlı ve yabancı sermayeli özel şirket eliyle yürütülen Elektrik, Tramvay, Tünel, Havagazı gibi hizmetler önce millileştirilmiş, daha sonra 3645 sayılı yasa ile İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne devredilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri