Şehrin dört bir tarafına yayılmış antik kentler, binlerce yıl öncesinden bizlere sesleniyor. Antik zamanların büyüsüne kapılarak tarihin en göz alıcı kentlerini tanımayı, o kentlerin sütunlu yollarında yürümeyi dileyenler için İzmir'deki 10 antik kenti derledik.
Efes Antik Kenti nerede? Efes Antik Kenti, İzmir'in Selçuk ilçesinde, Selçuk'a 3,5 km, İzmir şehir merkezine ise 83 km uzaklıkta yer alıyor. Kuşadası yolu üzerinde konumlanan antik kentin Kuşadası'na uzaklığı ise yalnızca 19 km.
Dünyada bir şehir olarak içerisinde en çok antik şehir Antalya'dadır.
Doğu ile batı arasındaki bir liman kenti olan İzmir Efes Antik Kent tarihi, M.Ö. 8600 yılına kadar uzanıyor.
İlgili 25 soru bulundu
Ege Bölgesi antik kentler açısından adeta bir cennet. Efes, Afrodisias, Hierapolis gibi ünlü antik kentlerin olduğu bölgede keşfedilmeyi bekleyen birçok antik kent bulunmakta.
Türkiye'de Kültür Bakanlığı tarafından belirlenen 77 adet antik kent var! Listeye dahil olmayanlarla birlikte antik kent sayısının 100 civarında olduğu tahmin ediliyor.
Efes (Hititçe: 𒀀𒉺𒊭 Apaša, Eski Yunanca: Ἔφεσος Ephesos), Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü İzmir ilinin Selçuk ilçesinin üç kilometre güneybatısında yer alan antik bir Luvi şehriydi. Şehir Anadolu'da Yunan sömürgeciliğinin başlamasıyla birlikte İyonya ve daha sonra Roma dönemlerinde de önemini korumuştur.
Burası dini bir mekan ve insanlar buraya dua etmek için geliyorlar. Fakat öncelikle girişte sizden araç için 10 tl park parası ve kişi başı 10 tl daha alıyorlar.
Efes Antik Kenti
Antik dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı, ören yerinin hemen yakınında yer alıyor. Ayrıca yine aynı bölgede bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil olan Meryem Ana Evi, Ayasuluk Tepesi, St Jean Bazilikası ve Çukuriçi Höyük'ü de mutlaka gezmenizi öneririz.
1-Bergama Antik Kenti
İzmir'in Bergama ilçesinde yer alan bu antik kent 8.500 yıllık bir geçmişe sahip. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Bergama Antik Kenti bulunduğu konum itibarıyla adeta doğa ile bütünleşmiş bir durumda yer alıyor.
Dünya'nın en eski üç kenti Şam, Eriha ve Biblos'tur. Türkiye'nin hâlâ yaşanılan en eski kentleri ise sırasıyla Mardin, Nusaybin, Dülük, Harran ve Van'dır.
Halen kazıların devam ettiği Türkiye'nin en büyük antik kenti olan Laodikeia'ya Denizli Pamukkale yolu 5. Km den sola dönerek beşyüz metre sonra ulaşılabilir. Gezmek için en az yarım gününüzü ayırmalısınız.
19. Yüzyıl'da İzmir'in tarihsel bir gelişim yaşadı. Kent, 1841'de Aydın Vilayeti'nin merkezi olmuştu. 1843-50 arasında merkez Aydın olurken Halil Rifat Paşa ekseninde 1850-1867 arasında İzmir yeniden merkez haline geldi ve Aydın Vilayeti adı altında idari durumunu korudu.
Karyalılar ve Lelegler kentin ilk sakinleri arasında yer alırken, İyon göçleri M.Ö. 1200 yıllarında başlamıştır. Esas olarak bir İyon Yunan şehri olarak bilinen Efes, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.
Bugün de çalışmalarını sürdüren Avusturyalıların Efes'teki kazıları ilk olarak 1895 yılında Otto Benndorf tarafından başlatılmıştır.
Meryem Ana Evi, Efes çevresinde yer alan Bülbüldağında bulunan bir Katolik ve Müslüman mabet yeridir. Selçuk' a 7 km uzaklıktadır. Katolik Kilisesi evin gerçekten Meryem Ana'nın olup olmadığı hakkında bir yorum yapmamıştır, fakat ev keşfedildiğinden bugüne düzenli olarak hac ziyaretleri almaktadır.
Burada İsa'nın annesi Meryem'in yaşadığına ve öldüğüne inanılır. Hristiyanlar tarafından kutsal sayılır ve ziyaret edilir, hastalara şifa aranır, adaklar adanır.
Aspendos veya Belkıs, Antalya ili Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan antik tiyatrosuyla meşhur bir antik kenttir.
Efes Antik Kenti Neden Terkedildi? Tarihte birçok kez deprem gören ve yağmalanan Efes, her zaman varlığını sürdürmeyi başarmıştı. Ancak Küçük Menderes'in limanı alüvyonlarla doldurması deniz ticaretinin bitmesine ve şehrin gerilemesine neden oldu.
Kuruluşu Cilalı Taş Devri M.Ö. 6000 yıllarına dayanır. İzmir İli Selçuk İlçesi sınırları içindeki antik Efes kenti'nin ilk kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına, Neolitik Dönem olarak adlandırılan Cilalı Taş Devri'ne kadar inmektedir.
Roma ordularının uğrak yeri haline gelen Malatya; kuzeyi güneye, doğuyu batıya bağlayan bir düğüm noktası üzerinde bulunuyordu. Fırat nehrinin doğu ile batıyı birbirinden ayırması, buranın önemini daha da artırmıştır. Bu bölgeye Romalılar iki lejyonlarını yerleştirmişlerdir.
Türkiye'nin en önemli antik kentleri arasında yer alan Pergamon nerede, merak ediyorsanız bölge İzmir'in Bergama ilçesinin sınırları içerisinde yer alıyor.
Efes'e Nasıl Gidilir
Efes Izmir'in Selçuk ilçesinde yer almaktadır. Selçuk'a ulaş...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri