İzmir'e ilk giren ve Türk bayrağını Hükumet Konağı'nda göndere çeken ilk süvari komutan Yüzbaşı Şerafettin. Hafızalardaki ''Baktım bayrağımın kırmızısına kanım bulaşmış. Ölsek ne gam, İzmir'e ilk girenler biz olmuştuk ya'' sözlerinin sahibi... 9 Eylül 1922 sabahı yaşanan o gurur verici anlar haberimizde.
Mustafa Kemal, Fevzi ve İsmet Paşaların İzmir'e gelişi
Birinci Süvari Tümeni Komutanı Mürsel Paşa bir Fransız harp gemisi telsizi vasıtasıyla, İzmir'e girildiğini Ankara'ya bildirdi.
Yunan bayrağını alıp Türk bayrağını diken Yüzbaşı Şerafettin Bey'in yanında Kürt Reşo namı ile bilinen. Çavuş Mehmet Reşit Nazlı vardı.
Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!” Türk ordusu 26 Ağustos'ta başladığı taarruzu takip eden 15 günde yaklaşık 450 kilometre mesafe kat ederek 9 Eylül 1922 sabahı İzmir'e girdi. Kurtuluşun ordusu, bu zaman içinde ortalama bir hesapla günde 30 kilometre ilerlemişti.
Bu durumu takip eden ikinci büyük yıkım ise şüphesiz Türk halkının içinde bulunduğu Milli Mücadele sürecinde ve sonrasında yaşanan olaylar, iç ve dış kaynaklı bunalımlar oldu. 9 Eylül 1922'de İzmir, Türk kuvvetlerince Yunan işgalinden kurtarılmış, ancak bu kurtuluş, şehri bambaşka bir maceraya sürüklemişti.
İlgili 41 soru bulundu
Bu kutlu fethi gerçekleştiren Çaka Bey, Malazgirt'ten sonra Anadolu'ya akın eden Türklerden bir bey olarak anılmaktadır. Türk Tarih Kurumunun verdiği bilgilere göre Emir Çaka Bey, Malazgirt Zaferi'nden 10 yıl sonra Efes ( Selçuk) 'ten tarihi İzmir limanına girerek 25 Mart 1081 şehrimizi fethetmiştir.
Ahmet Ziya Akbulut (1869-1938) tarafından yapılan "Türk Ordusunun İzmir'e Girişi" tablosu.
Yunan işgaline karşı İzmir'de ilk kurşunu atarak Türk milli direnişinin sembolü olan yazar ve gazetecidir. Gerçek adı Osman Nevres'tir.
İzmir'in Yunanlar tarafından işgali, yaklaşık olarak üç yıl dört ay boyunca sürmüştür.
Şanlı Türk ordusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde silah arkadaşları ile birlikte 9 Eylül 1922 günü İzmir'i düşman işgalinden kurtardı. Sakarya Meydan Muharebesi ile başlayan Türk ordusunun şanlı zaferleri Yunan askerlerinin denize dökülmesi ile son buldu.
Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Memala köyünde doğdu. Kara Alilerden Kamber ve Kuti'nin oğlu idi. Ağabeyi Şehmuz Raşit, Balkan Savaşları'nda hayatını kaybetti.
1899 yılında İstanbul'da doğdu. Kırımlı Yüzbaşı İbrahim Bey ile Maçkalı Zülüfoğullarından Bahriye Hanım'ın oğludur.
Türk bayrağı ilk olarak Anadolu Selçuklu hükümdarı II. Mesud tarafından Osman Bey'e gönderilen beyaz renkli sancak olarak görülür.
Türk Kara Kuvvetleri, 1949 yılında kurulmuştur. İlk komutanı Orgeneral Nuri Yamut'tur.
Metin Tokel, 3. Ordu Komutanlığına, KKK. Kurmay Başkanı Korg. Veli Tarakçı, Ege Ordu Komutanı Kemal Yeni, intibak nitelikli olmak üzere yine bu komutanlığa atandı.
İzmir'in Yunanlılar tarafından işgâli ile Mustafa Kemal Paşa'nın Anadolu'daki görevine başlamak için İstanbul'dan ayrılması hemen hemen aynı tarihlere rastlar. İzmir'i Yunanlılar 15 Mayıs 1919'da işgâle başlamışlardır.
İngiltere Başbakanı Lloyd George, İtalya'nın bu işgali karşısında Batı Anadolu'yu tamamen ele geçirebileceğini düşündü. İngiltere, Fransa ve ABD anlaşarak 6 Mayıs 1919'da Yunanistan'ın İzmir'e çıkmasına karar verdi.
Hasan Tahsin Recep ya da gerçek adıyla Osman Nevres (1888, Selanik - 15 Mayıs 1919, İzmir), 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'e çıkartma yapan, seçkin askerlerden oluşan Yunan Efzon Alayı işgal askerine, Kordonboyu'ndan ilk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatan ulusal sembol kişi, yazar ve gazeteci.
İtalyanlar ise Antalya, Kuşadası, Bodrum, Fethiye ve Marmaris'i işgal ettiler. Konya ve Akşehir'e de asker yolladılar. İtalyan işgali 28 Mart 1919'dan 5 Temmuz 1921 tarihine kadar 2.5 yıl sürdü. Mondros Mütarekesi'nin Doğu Anadolu'da 6 vilayetin Ermenilere bırakılacağına ilişkin maddesi Ermenileri harekete geçirdi.
Şurasını hemen belirtelim ki "ilk kurşunun" 19 Aralık 1918'de Hatay Döryol'da atılması İzmir'deki "ilk kurşunun" önemini azaltmaz.
Dörtyol ilçesi, Millî Mücadele'nin ilk olarak filizlendiği topraklardır. Fransa'nın ilçeye yerleştirdiği Ermeniler, tüm köyleri ve ilçeyi yakıp yıkarken Ömer Hocaoğlu Mehmet Çavuş, ilk kurşunu atıp Millî Mücadele'yi başlatmıştır.
Neolitik Çağ ve Tunç Çağı (MÖ 6500-1050)
Eski İzmir (Smyrna) kentinin yerleşimi her ne kadar MÖ 3000 yılından çok daha geriye uzanmakta ise de yapılan son kazılarda henüz MÖ 3000 yıllarına kadar gidilebilmiştir.
İzmir'in 15 Mayıs 1919'da Yunan birlikleri tarafından işgali, 20. Yüzyıl Türk tarihinin en önemli olaylarından birisidir. İtilaf Devletleri'nin İzmir'e çıkarma kararı verdiği Yunan askerleri, işgalde katliam, yağma, hakaret gibi yüz kızartıcı suçlar işlediler.
Öyle anlaşılıyor ki Anadolu'daki Pers işgali 4. yüzyılda gücünü yitirmiş ve İon kentlerinin büyümesine neden olmuştur. Meydana gelen nüfus patlaması ile yüz dönümlük Bayraklı Höyüğü, İzmirlilere küçük geldiğinden M.Ö. 300 tarihlerinde Pagos eteklerinde yeni İzmir kenti kurulmuştur.
3. İzmir. Homeros destanlarında anlatılışına göre kent ismini Kıbrıs Kralı Kinyras'ın kızı Smyrna'dan almıştır. Yine mitolojiye göre Tanrıça Artemis İzmirli'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri