Şanlı Türk ordusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde silah arkadaşları ile birlikte 9 Eylül 1922 günü İzmir'i düşman işgalinden kurtardı. Sakarya Meydan Muharebesi ile başlayan Türk ordusunun şanlı zaferleri Yunan askerlerinin denize dökülmesi ile son buldu.
15 Mayıs 1919'da İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinden 4 saat sonra Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde ayaklanan Denizlililer Türkiye'de işgale karşı ilk mitingi de başlattı.
30 Ağustos 1922'de Büyük Taarruz, Gazi Mustafa Kemal'in önderliğinde Türk milleti adına kesin bir galibiyetle sonuçlandı. Sonuç 5 gün içinde elde edilmiş ve plan başarıya ulaşmıştı. Verdiği zayiat ile daha da küçülen Yunan ordusu yenilgiye uğratılmıştı. 30 Ağustos Milli Mücadelenin kazanıldığı gün olarak tarihe geçti.
Hasan Tahsin ya da gerçek adıyla Osman Nevres (1888, Selanik – 15 Mayıs 1919, İzmir), 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'e çıkartma yapan, seçkin askerlerden oluşan Yunan Efzon Alayı işgal askerine, Kordonboyu'ndan ilk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatan ulusal sembol kişi, yazar ve gazetecidir.
Paris'te kurulan “Meclisi Ali” kendileri adına Yunan ordusunun bu işi çözmesini düşündü ve İzmir'in işgaline karar verdi. 14 Mayıs 1919'da İngiliz, Fransız, Amerikan ve Yunan donanmaları İzmir limanına girdiler.
İlgili 19 soru bulundu
Söylencelerdeki bir başka anlatıda ise, kentin kurucularının Lelegler olduğu dile getirilmektedir. Bayraklı´da yapılan kazılarda elde edilen buluntular, İzmir´in kuruluşunun İ. Ö. 3000 yıllarına kadar indiğini açıklamakta; yapılan araştırmalar, İzmir´in bir Aiol kenti olduğunu göstermektedir.
3. İzmir. Homeros destanlarında anlatılışına göre kent ismini Kıbrıs Kralı Kinyras'ın kızı Smyrna'dan almıştır. Yine mitolojiye göre Tanrıça Artemis İzmirli'dir.
İzmir Kuşatması, Aralık 1402'de Türk-Moğol emiri Timur'un İzmir'in limanını ve deniz kalesini Rodos Hospitalier Şövalyeleri'nden almasıdır.
Türkiye'nin İlk Atatürk Heykeli ve Ziraat Mektebi
Atatürk, İzmir'de bulunduğu 11-16 Ekim 1925 tarihleri arasında, önce 12 Ekim'de Kemalpaşa'daki ordu manevralarını izledikten sonra Bornova'da bulunan Türk Ocağı'nı ziyaret etmiştir.
İzmir'e ilk giren ve Türk bayrağını Hükumet Konağı'nda göndere çeken ilk süvari komutan Yüzbaşı Şerafettin. Hafızalardaki ''Baktım bayrağımın kırmızısına kanım bulaşmış. Ölsek ne gam, İzmir'e ilk girenler biz olmuştuk ya'' sözlerinin sahibi... 9 Eylül 1922 sabahı yaşanan o gurur verici anlar haberimizde.
İZMİR HEMŞEHRİLİĞİ
Atatürk, 24 Eylül 1922 tarihinde İzmir Muhterem Hamiyetli Ahalisine hitabı ile yazdığı mektupta: "İzmir Belediye ve Yönetim Meclisleri aracılığı ile bana İzmir Hemşehriliği sanı verildiğini öğrendim.
İzmir, Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamında önemli yeri olan kentlerden biridir. Kurtuluş Savaşı'nda ilk kurşunun Şehit Gazeteci Hasan Tahsin tarafından İzmir'de atılmasının yanında; kent, Mustafa Kemal'in annesi Zübeyde Hanım'ın kabrini barındırmaktadır.
İzmir'in Kurtuluşu, 26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir'e 9 Eylül 1922'de girmesini belirten tarih terimidir.
Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir'e 9 Eylül 1922'de girmesi, Mudanya Ateşkes Antlaşması ve sonrasında Lozan Barış Antlaşması'na uzanan süreci başlatması dolayısıyla Milli Mücadele'nin sona ererek Türk milletinin kurtuluşu ve bağımsızlığını elde edişinin simgesi olmuş çok önemli ...
İşgal kararı
Osmanlı Devleti'nin resmi istatistiğine göre 1914 yılında kazanın toplam nüfusu olan 264 437 kişinin 100 356'sı Türk 73 676'sı Rumlardan meydana gelmektedir. 1917 yılında ise 279 853 olan nüfusun 102 558'i Türk 96 727'si Rumdur.
15 Mayıs 1919'da Rumlar tarafından işgal edilen İzmir, Anadolu'da yapılan ilk önemli işgaldir. İşgale, İtalya'nın Anadolu'daki toprak kazancını dengelemek adına izin verilmiştir. Başlangıcın İzmir ile olmasının ana sebebi ise Rum nüfusunun Türkler'den fazla olduğu iddasıdır.
İzmir Atatürk Anıtı, İzmir Cumhuriyet Meydanı'na Millî Mücadele'yi temsil etmek üzere 1932'de dikilmiş anıttır. İzmir valiliği ve belediye tarafından İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'ya yaptırılmıştır.
Paris Barış Konferansı'nda alınan işgal kararının Fransız basınında ele alınma şekli ve yorumlanması o dönem kamuoyunun Türkiye'nin geleceği hakkındaki görüşlerinin bilinmesi açısından son derece önemlidir. İzmir'in Yunanlar tarafından işgali, yaklaşık olarak üç yıl dört ay boyunca sürmüştür.
SAHİPKIRAN Emir Timur, Osmanlı Devletinin defalarca kuşatıp alamadığı İzmir'i, 2 haftalık bir kuşatmadan sonra yaptığı başarılı taarruz sonucunda, Avrupa'nın en büyük askeri güçleri arasında sayılan, St. Jean Şövalyeleri'nin elinden almayı başarmıştır.
İZMİR Şehrin asıl adı “Smyrna”dır. İzmir kelimesi smyrna'nın halk arasındaki kullanış şeklidir. Homeros destanlarında bu kent ismini Kıbrıs Kralı Kinyras'ın kızı Smyra'dan alır ve tanrıça Artemis İzmirli'dir. Kimi kaynaklara göre de, İzmir şehrini ilk kuran Hititler değil, Amazonlar'dır.
İzmirliler, Anadoluyu yurt edinmiş 24 Oğuz boyundan ağırlıklı olarak Yağız, Döğer, Kınık ve Bayındır boylarından olan Türklerdir.
İzmir kelimesi eski İon lehçesinde Smurne, Attika (Atina) lehçesinde ise Smryna diye yazılırdı. Bugünkü Hellenler bu kentin adını Smirni biçiminde telaffuz etmekte, gerçi son yıllarda Antik Efes kenti civarında da bu adla anılan bir köy yerleşimi izlerine rastlanmıştır.
İÖ. 3000 yıllarına kadar inen tarihi ile İzmir, bilinmeye ve tanınmaya değer bir kenttir. Bir yerleşme olarak ortaya çıktığı zamandan, İÖ. 800'lü yıllara gelindiğinde İzmir, kent kriterleri taşıyan bir yerleşme olarak bugünkü Bayraklı'da, adını verdiği körfezin karaya ulaştığı noktada kendini göstermeye başlamıştı.
İzmir'de en çok Manisalı ve Mardinli yaşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri