Bu bilgileri, özet olarak tekrarlamakta yarar var. Türklerin Anadolu'ya geldikleri tarih olarak sayılan 1071'den kısa bir süre sonra Antalya, 1085'te Anadolu Fatihi Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından fethedilir.
Antalya Kuşatması veya Attalia Antalya, 1207 yılında güney-batı Anadolu'da bir liman şehri Attalia (bugünkü Antalya, Türkiye), Selçuklu tarafından fethidir.
Sultan 1. Gıyaseddin Keyhüsrev‟in saltanatı sırasında Antalya‟nın fethi üç aşamalı olarak 1207 yılında gerçekleşmiştir. Sultan I.Gıyaseddin Keyhüsrey‟in ölümüyle yerine geçen büyük oğlu Selçuklu sultanı 1. İzzettin Keykavus Sinop‟un fethinden sonra Antalya‟ya gelmiştir.
Tarihçe : "Attalos Yurdu" anlamına gelen Antalya, II. Attalos tarafından kurulmuştur. Bergama Krallığı'nın sona ermesiyle (M.Ö. 133) bir süre bağımsız kalan kent, daha sonra korsanların eline geçmiştir.
Antalya'nın antik çağdaki adı Pamphylia idi ve burada kurulan şehirler bilhassa II. ve III. yüzyılda altın çağını yaşadı. V. yüzyıla doğru da eski ihtişamını kaybetti. Yöre Doğu Roma ya da Türkiye'de tanınan adıyla Bizanslıların hâkimiyeti altındayken, 1207'de Selçuklular tarafından Türk topraklarına katıldı.
İlgili 34 soru bulundu
Antalya'da yörükler, kentlinin geçmiş ve kültürel açıdan temelini oluşturur. Antalyalı vatandaşların geneli eskiden yörük olup, merkeze göçmüş ve yörük kültüründen kopmuştur. Yörüklük bir çok zaman bir millet gibi algılanmıştır, ancak milletten öte kültürü yansıttığı belirtilmelidir.
MÖ ll. Yüzyılda Bergama karalı ll. Attalos tarafından kurulan şehir önceleri ismini kurucusundan aldı ve Attaleia adıyla anılmıştır. Zamanla bu isim Adalia, Antalia ve son olarak günümüzde Antalya şekline dönüşmüştür.
Alanya'nın ilk kez ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu henüz bilinmemektedir. Kentin bilinen en eski adı Korakesium dur. Bizans döneminde ise Kalanoros ismi verilmiştir. 13, YY da Anadolu Selçuklu Hükümdarlarından 1, Allaaddin Keykubat'ın (1200-1237) kaleyi alması ile şehrin ismini Alaiye olarak değiştirmiştir.
Antalya halkının çoğu Antalya'ya başka yörelerden gelmiştir. Yani doğal olarak büyük bir çoğunluk Antalya'da doğmamıştır.
Bugün 5 Temmuz Antalya'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102'nci yılı. Antalya, Birinci Dünya Savaşı sonunda İtalyan işgaline uğramış, 28 Mart 1919 tarihinden 5 Temmuz 1921 tarihine kadar işgal altında kalmıştır. ANTALYA'NIN düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü, her yıl 5 Temmuz'da kutlanmaktadır.
Tüm bu gerekçelerle 12 Mart 1914 tarihinde Teke Sancağı, Konya Vilayetinden ayrılarak bağımsız hâle getirilmiştir. Bağımsız sancakta idari teşkilatlanma uzun ve meşakkatli bir yol izledi.
Osmanlı hakimiyetine girinceye kadar Bergama, Roma, Bizans, Anadolu Selçukluları, Kıbrıs ve Hamid-Oğulları'nın Antalya kolu olan Teke-Oğulları'nın hakimiyeti altında kalan Antalya6, Yıldırım Bayezid zamanında 1390 yılında Osmanlıların eline geçmiştir?
Antalya'nın, M.Ö. 159-138 tarihlerinde hüküm sürmüş Bergama Kralı II. Attalos tarafından kurulduğu, "Attalia, Atalia ve Adalya" adalarının da buradan geldiği tahmin edilmektedir. M.Ö.
4 Mart 1930 günü, İzmir'den Aydın treni ile hareket eden Atatürk, 5 Mart 1930'da Aydın'a geldi. Aynı gün akşam Denizli'ye hareket eden Mustafa Kemal Isparta, Burdur ve ardından 6 Mart 1930 günü öğleden sonra,16.00'da Antalya'ya geldi. Atatürk'ün geleceği haberi kentte büyük sevinç yaratmıştı.
Antalya, Antalya ilinin merkezi olan şehirdir. Türkiye'de "turizmin başkenti" olarak görülür. Özellikle yaz aylarında turist sayısı artar.
Denizi, güneşi ve plajları ile ünlü olan Türkiye'nin en önemli tatil şehirlerinden Antalya aynı zamanda zengin mutfağı ile bilinen bir şehirdir. Antalya'da yapacağınız tatiliniz sırasında bölgenin eşsiz yöresel yemeklerini tatmak isteyebilirsiniz.
Antalya'nın Meşhur Yerleri ve Hediyelikleri
Akabinde gezmek için Manavgat Şelalesi, Tazı Kanyonu, Düden Şelalesi, Antalya müzesi, Termessos Antik Kent, Antalya ters ev ve tabii yazın gidenler için Konyaaltı sahili tercih edilebilir. Antalya'yı bilindik bir şehir yapan diğer meşhur yer ise Kaleiçi'dir.
Burdur, Isparta ve Antalya illerinin 2023 toplam nüfusu 4 Milyona yaklaşacaktır. Antalya ilinde istihdam edilen insan sayısı 1 milyon ve Antalya kentinde 500 bin civarında olacaktır.
Irmakların, akarsuların yeşilin içinde eşsiz bir doğal ortam sunduğu Alanya'da Damlataş Mağarası, Dim çayı gibi bölgeler de çok meşhur. Şehir içinde restoran ve lokantalarda birçok kişinin favorisi balık ürünleri olurken, Alanya'da aynı zamanda sebze yemekleri de çok ilgi görüyor.
6km uzunlukta surlar tarafından çevrilmiş, 10 hektarlık bir yarımada üzerinde bulunan Alanya Kalesi; Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır.
Sonuç olarak, İstanbul nüfus ve fiziksel alan bakımından Antalya'dan daha büyük bir şehirdir.
Antalya ilinin ilçeleri; Akseki, Alanya, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Demre, Kaş, Kemer, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Serik, Muratpaşa, Konyaaltı, Aksu, Döşemealtı, Kepez'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri